sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Mirella Mäkilä: Seuraavana Tampere

 

Mirella Mäkilä: Seuraavana Tampere. Otava. 2023. Kansi: Mirella Mäkilä. 276 sivua.

Ennakkokappale kustantajalta

Kolmikymppinen Roosa, kirjan minäkertoja, asuu avoliitossa Janin kanssa Helsingin Sörnäisissä. Heillä ei ole lapsia, eikä ole lapsisuunnitelmiakaan. Sen sijaan Roosa viettää aikaansa erilaisilla koirasivustoilla. Siihen hänellä on hyvin aikaa, koska Jani tuntuu viihtyvän liiankin hyvin kuntosalilla sekä tekemässä menestyvää työuraa, tai niin hän ainakin kertoo Roosalle. Suhde ei oikein toimi, tai miten se voisikaan toimia, kun toinen käväisee kotona vain vaatteiden vaihdossa. Roosa jaksaa uskoa ja odottaa kahdenkeskistä yhdessäoloa, mutta useimmiten turhaan. "Olin odottanut, että viettäisimme kivan, rennon illan kahdestaan. Oli sentään lauantai! Ja olimme nähneet tavallistakin vähemmän tällä viikolla". Mutta toive on turha, Jani ei tule kotiin.

Tilanne kulminoituu, kun Jani tulee eräänä iltana kotiin hieman kummallisen oloisena. Roosa menee ovelle. "Katseemme kohtasivat, ja sanoimme täsmälleen samaan aikaan:
- Haluan koiran.
- Haluan erota."

Eron myötä Roosa muuttaa Tampereelle, kotikaupunkiinsa. Asunnon hän saa parhaan ystävänsä Veeran luota. Myös Roosan vanhemmat asuvat edelleen Tampereella, samoin Roosan räiskyvä ystävä Sirkku vierailee usein Tampereella. Tukiverkkoja siis löytyy. Tärkeä tuki löytyy Bilestä, Veeran isosta mustasta labradorinnoutajasta, jonka kanssa lenkkeillessä Roosan on hyvä tuulettaa ajatuksiaan pois Janista. 

Mutta ei Jani niin vain unohdu. Roosan työtilannekin on heikko. Itku tulee silmään ihan liian usein. Veera on ystävistä parhain, joka vie Roosaa juhlimaan ja järjestää jopa sokkotreffit. Kiinnostavia miehiä alkaa löytyä, koiralenkiltä löytyy Lauri,  helsinkiläisestä baarista Lassi ja Veeran sukulaisten juhannusjuhlilta Kristian. Jokaiseen mieheen liittyy omat kiemuransa, mutta se on ainakin varmaa, että näissä kuviossa Roosa pystyy unohtamaan Janin - ainakin melkein.

Tämä Mäkilän esikoisteos Seuraavana Tampere aloittaa Se on moro -sarjan. Aion lukea jatko-osankin, sen verran mukavaa luettavaa tämä kirja tarjosi. Kiinnostavan kepeä juoni, paljon huumoria, selkeä ja vauhdikas kirjoitustyyli sujuvine dialogeineen takaavaat viihdyttävän chich lit -lukukokemuksen. Elävyyttä kirjan tapahtumille antaa Roosan vanhempien käyttämä ihastuttava Tampereen murre. Sitä on juuri sopivasti, ei liikaa, eikä liian vähän. Kirja tarjoaa sitä, mitä takakansi lupaa: ystävyyttä, rakkautta, koiria ja komiikkaa ja Tamperetta! Mitä mainioin kirja vaikka ranta- ja tai mökkikirjaksi. Tamperetta tuntevalle kirjassa tallataan tutuissa maisemissa.

Kirja ilmestyy 22.5.2023.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti