keskiviikko 17. toukokuuta 2023

Elina Hirvonen: Katri Helena: Laulaja

 

Elina Hirvonen: Katri Helena: Laulaja. Johnny Kniga. Lukija: Katri Helena. Storytel. Kesto 12 t 45 min.  

Halusin jotakin mukavaa ja rentouttavaa kuunneltavaa keväisille kävelylenkeille. Ja ihan nappiosuma löytyi, Katri Helenan (s. 1945) seurassa viihdyin. Lopetettuani kirjan kuuntelemisen jäi tunne, että olisin kyllä kuunnellut tätä ikonista laulajaa kauemminkin.

Kirjan on kirjoittanut Elina Hirvonen. Hirvonen on ollut hyvä valinta tähän tehtävään, hän on taitava kirjoittaja ja on paneutunut tähän toimeksiantoon todella tarmokkaasti. Hän on tehnyt laajaa taustatyötä ja on mm. käynyt monilla Katri Helenalle tärkeiksi tulleista paikoista. Luonnollisesti Hirvonen ja Katri Helena ovat tavanneet useita kertoja kirjoitusprosessin aikana. On helppo yhtyä siihen, mikä lehtihaastatteluista käy ilmi, että tällaista kirjaa ei olisi syntynyt ilman keskinäistä luottamusta. 

Kirja etenee kronologisesti alkaen Katri Koistisen kotikonnuilta Tohmajärven Uusi-Värtsilästä. Isä oli töissä Wärtsilän tehtaalla. Lapsesta alkaen Tohmajärven tyttö tiesi, että hän haluaa laulaa. Kaksitoistavuotiaan Katrin osallistuminen iskelmälaulukilpailuun on monille tuttu juttu lehtijuttujen perusteella. Luvatta Katri sinne meni ja voittokellon kanssa sieltä palasi. Vaikka vanhemmilta tulikin toruja, siitä hetkestä alkaen Katrin äiti Bertta tuki kaikin tavoin ainoan tyttärensä laulajauraa. Poskipunaa poskille ja hymyä huuleen, neuvoi äiti.  

Kirja rakentuu Katri Helenan laulajauralle sekä miessuhteille. Katri Helenan koko elämä on ollut laulamista, muuta työtä hän ei ole koskaan ajatellut tekevänsä. Hän tuntee ääretöntä kiitollisuutta siitä, että on saanut tehdä koko elämänsä sellaista työtä, johon hänellä on intohimoa ja osaamista. Nuoren naisen levytysura alkoi vuonna 1963 Poikien kuvat -laululla. Puhelinlangat laulaa -kappaleella Katri Helena löi itsensä läpi suuren yleisön suosioon. Siitä alkoi pitkä ja menestyksellinen laulajan ura. Sen jälkeen Katri Helena on laulanut ja levyttänyt lauluja laulun perään, yhteensä liki 500 laulua. Hyvin monet laulajan kappaleista ovat suomalaisten rakastamia. Omia suosikkejani, kuten varmasti monen muunkin, ovat mm. Anna mulle tähtitaivas, Katson sineen taivaan ja Lintu ja lapsi.

Katri Helena on kiertänyt bändinsä kanssa tanssilavoja, pitänyt konsertteja, ollut Suomen euroviisuedustaja kaksi kertaa, ollut mukana maineikkaalla Leidit lavalla -konserttikiertueella yhdessä Paula Koivuniemen, Lea Lavenin ja Marion Rungin kanssa. Ja tehnyt paljon muuta musiikkiin liittyen, saanut mm. runsaasti musiikkipalkintoja. Iskelmä-Finlandia -palkinnon hän sai vasta vuonna 2014, ja oli sitä mieltä, että hänen olisi kuulunut saada palkinto jo aiemmin.

Katri Helena nähtiin myös ensimmäisella Vain elämää -tuotantokaudella vuonna 2012. Miten paljon hän epäröikään osallistumistaan, koska oli varma, ettei osaa laulaa nuorten laulajien musiikkia. Mutta Tommi (Liimatainen) suostutteli, ja niin Katri Helena nähtiin ja kuultiin esittävän nautinnollisuudella Erinin kappaletta Vanha nainen hunningolla sekä Dingon Autiotaloa.

Joskus naistenlehtiä lukiessa olen miettinyt, kummasta kirjoitetaan enemmän, Katri Helenan musiikista vai Katri Helenan miehistä. Ensimmäistä avioeroon päättynyttä liittoa seurasi seurustelukausi Dannyn kanssa ja sitten löytyi elämän suuri rakkaus, Timo Kalaoja. Kun kuuntelee Katri Helenaa, on helppo uskoa, että heillä on ollut todella onnellinen liitto. Liitosta syntyi kolme lasta. Kun Timo kuoli, Katri Helena jäi kolmen nuoren yksinhuoltajaksi.

Seurasi kolmas avioliitto Panu Rajalan kanssa. Tästä ajasta Katri Helena ei puhu kauniisti. Hän oli onneton, kun ei saanut suhdetta toimimaan, vaan joutui loppujen lopuksi toteamaan, että he olivat liian erilaisia, jotta yhteiselo voisi onnistua.

Suhde Tommi Liimataisen kanssa alkoi vuonna 2008. Tommi ja Katri Helena viihtyvät toistensa kanssa, arvostavat toisiaan eikä suuri ikäero heitä haittaa.

Kirja oli mieluista kuunneltavaa. Hirvonen kuvaa Katri Helenaa kiinnostavasti ja elävästi. Parasta oli, kun Katri Helena luki itse kirjan pirteällä ja positiivisella äänellään. Ja kaiken lisäksi kuulijan iloksi hän laulaa pätkiä lauluistaan tekstien väliin. 

5 kommenttia:

 1. Onpa mahtava lisä, että on itsensä Katri Helenan lukema - ja laulama! Kerrankin äänikirja yltää paljon painetun kirjan yläpuolelle, harvoin on näin, mutta tässä on juuri se sauma.

  VastaaPoista
 2. Katri Helenan kirja olisi kiva joko lukea tai sitten kuunnella :) ihanaa kevättä sinulle ja hyvää jatkoa !

  VastaaPoista
 3. Katri Helenalta olen lukenut jonkin aforismikirjan. Kiva, että äänikirjan mahdollisuuksia on näin laululla hyödynnetty. Sen verran tulee seurattua kuitenkin suomalaista äänikirjaskeneäkin, että kaiketi vielä melko harvinaista tuo laulullisuus meillä.

  VastaaPoista
 4. Tämä on minulla myös äänikirjana menossa parhaillaan, Katri Helena on aivan mahtava seuralainen äänikirjakävelyilläni!

  VastaaPoista