keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Tommi Saarela: Kassu Halonen - Maailma on kaunis

 

Tommi Saarela: Kassu Halonen - Maailma on kaunis. Tammi. 2023. Päällys: Markko Taina. Päällyksen valokuva: Lari Järnefelt. 496 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Sen (=käännekohta) voi laskea alkaneen siitä, kun tulin parikymppisenä valituksi Tukholman kuninkaalliseen filharmoniseen orkesteriin, mutta kieltäydyin, vaikka tiesin jääväni tyhjän päälle. Mutta se oli oikea päätös. Treenasin urkuja hullun lailla, kunnes olin varmistunut, että taitoni riittävät soittamaan Varrella virran. Sitten Suomeen ja mutkien kautta Kirkan bändiin. Sitä kautta Jaakko Salon ja Toivo Kärjen oppiin. Kun olin suorittanut Jaken tuotanto- ja sovituskoulun ja Topin sävellyskoulun, olin niin iskussa kuin olla voi. Ja sitten juuri oikealla hetkellä pöytään istuu Vexi Salmi ja panee minut töihin!"

Onnea Kassu!

Musiikkitoimittaja-tietokirjailija Tommi Saarela kirjoitti pari vuotta sitten kirjan Pave Maijanen - Elämän nälkä (Tammi 2021). Kirjasta tuli myynti- ja arvostelumenestys, eikä syyttä, kirja oli upea kunnianosoitus Pave Maijaselle, suomalaisen musiikin monitaiturille. Nyt Saarelalta on julkaistu elämäkerta toisesta suomalaisen musiikkibisneksen merkkimiehestä Kalervo "Kassu" Halosesta, joka vietti 70-vuotissyntymäpäiväänsä 24.1.2023. 

Multitalentti musiikin alalla

Kassu Halonen on armoton musiikintekijä monella alalla. Hänet tunnetaan lauluntekijänä, urkurina, huilistina, sovittajana, äänilevyntuottajana ja myös laulajana. Halosen sävellystuotanto käsittää huikeat yli 2000 sävellystä. 

Osmo Väinö Kalervo Halonen syntyi Pohjois-Pohjanmaalla Manamansalon saarella, joka nykyisin kuuluu Vaalan kuntaan. Musiikki on kuulunut Kassun elämään jo pienestä pitäen. Jo varhain ennen kouluikää Kassu ihastutti lähipiiriä musisoimalla isänsä tekemällä mandoliinilla. Isä kannusti poikaansa musiikin pariin. Suuri suru iski Halosen perheeseen, kun 39-vuotias isä kuoli juuri ennen Kassun koulun alkua. 

Kansakoulun ensimmäisen luokan opettaja Elsa Nevalainen huomasi pojan musikaalisuuden ja osti Kassulle oman, tuliterän mandoliinin. Vielä 70-vuotiaana Kassu muistelee kiitollisena opettajaa. "..se johdatti hänet lopullisesti musiikin polulle". Musiikki vei jo silloin suuren osan Kassun ajasta. Opettaja hätyytteli Kassua läksyhommiin, jotta lukioon pääsy mahdollistuisi. Kassu totesi yksioikoisesti, ettei hän ole lukioon menossakaan, koska hänestä tulee muusikko ja säveltäjä. "Tuli jälki-istuntoa uppiniskaisuudesta". 

Kahdeksantoistavuotiaana Kassun tie vei Ruotsiin. Tehdastyö ei miellyttänyt, musiikki veti puoleensa. Siellä perustettiin Karajan-yhtye, mutta mieli halasi takaisin kotimaahan. Kassun suuri haave toteutui, kun hän pääsi urkuriksi Kirkan Islanders-bändiin. 

Yhteistyössä Vexin kanssa ei ollut luomisen tuskaa.

Kassun musiikkiuralta voi bongata monia tärkeitä vuosilukuja. Yksi niistä on vuosi 1976, jolloin Kassu siirtyi musiikin tuotantotehtäviin ja sai arvokasta oppia Jaakko Salolta ja Toivo Kärjeltä. Yhtä merkittävä vuosi oli 1984, jolloin Vexi Salmi tarvitsi musiikillista apua herättääkseen Irwinin jo lähes sammuneen tähteyden. Siihen hätään löytyi Kassu. Härmäläisellä perusjuntilla Irwin nousi jälleen huipulle. Siitä alkoi Vexin ja Kassun yli 35 vuotta kestänyt yhteistyö. Vexi muisteli: "Oli kuin jokin suurempi henki olisi ohjannut meidät yhteen. Työ oli aika kivutonta, ja tulokset aika hyvät." Myös Kassu oli tyytyväinen. "Pääsin kääntämään sävelkielelle sitä, mitä Mestari Salmi oli ajatellut, ja yritin vain pyrkiä samaan tunnelmaan ja samalle tasolle." Parivaljakon yhteistyö sujui vauhdilla ja hyvässä hengessä.

Kassu teki sävellyksiä monille eturivin suomalaisille laulajille, joista läheisimmiksi Kassulle tulivat Irwinin ohella Kirka, Vesa-Matti Loiri ja Jari Sillanpää. Kassun sävellyksistä syntyi monia ikimuistoisia hittejä, joista erityismaininnan ansaitsevat Irwinin Rentun ruusu, Kirkan Surun pyyhit silmistäni, Loirin Sydämeeni laulun teet sekä Irwinin Maailma on kaunis. Naissolistit Kassu ohittaa lyhyillä maininnoilla, kehuja hän antaa kuitenkin Laura Voutilaiselle.

Saarela on tehnyt hyvää työtä Kassun kirjan kanssa. Hän on penkonut arkistoja, lukenut lehti-artikkeleita, katsellut vanhoja valokuvia ja tv-tallenteita sekä haastatellut Kassun lisäksi kymmeniä muusikon lähipiiriin kuuluvia henkilöitä. Myönteistä on, että kirjassa valotetaan myös Kassun yksityiselämää, niin avioliittoa kuin monia harrastuksia golfista ruoanlaittoon. Tärkeä kesäharrastus Halosen pariskunnalle on ollut ja on edelleen Kassu Halonen -Taidetalo Manamansalon entisessä kansakoulussa sekä lomakylä Kultahiekat.

Lopputuloksena on kiinnostava, elävä ja sujuvasti kirjoitettu lähes viisisataasivuinen kuvaus suuren musiikkimiehen elämästä. Kirja antaa monipuolisen kuvan tästä musiikin monitaiturista. Samalla se on myös kurkistus suomalaisen kevyen musiikin viimeisiin vuosikymmeniin. Kirja on varmasti kiinnostavaa luettavaa sekä musiikin ammattilaisille että myös musiikin ystäville. 

Tekstiä täydentävät  ja elävöittävät lehdistä tai Kassun albumeista napatut yksittäiset valokuvat sekä laaja valokuvaliite. Plussaa saa myös kirjan kaunis nimi.

Kassu on elättänyt itsensä musiikin ammattilaisena jo 50 vuotta. Musiikki ja maailman tutkiminen kiinnostavat yhä. "Koska on niin paljon nähtävää. Ja maailma on kaunis".

 


6 kommenttia:

 1. Kuuntelin viime vuonna tuon Maijasen kirjan ja se oli mielenkiintoisesti kirjoitettu, joten tämäkin saattaa päästä listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin Saarelan Pave Maijanen -kirjasta. Tämä noudattaa samaa vahvaa linjaa. Suosittelen.

   Poista
 2. Isäni varmaan innostuisi tästä, hän on muusikkoelämäkertojen ystävä. Pitääpä vinkata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kirjavinkki isällesi. Uskon, että hän tykkää tästä.

   Poista
 3. Kassu on tehnyt ihania lauluja. Surun pyyhit silmistäni pois on yksi kauneimmista lauluista.

  VastaaPoista