torstai 23. helmikuuta 2023

Riikka Sandberg: Ørja

 

Riikka Sandberg: Ørja. Otava. 2023. Lukija Karoliina Kudjoi. 10 t. 43 min. Storytel.

Ørja, jonne kirjan tapahtuvat sijoittuvat, on fiktiivinen viiden saaren ryhmittymä jossakin päin Pohjois-Norjaa. Tapahtumien aikajänne on 1940-luvulta aina 1970-luvun lopulle asti.

Vuonna 1976 norjalainen Tine tulee Ørjan saarille pystyttämään kiertävää elokuvateatteria. Mukana on aviomies, kuvanveistäjä Runar. Tinelle käynti Ørjan saarilla on ensimmäinen, kun taas Runar on viettänyt saarilla monia kesiä lapsuudesta alkaen. Heti ensimmäisenä päivänä Tine tekee yllättävän löydön lautturin vajasta. Sieltä löytyy vanha lankamagnetofoni ja kasa äänitteitä. Uteliaana Tine laittaa äänitteen numero yksi pyörimään. Käy ilmi, että 1950-luvulla tehdyllä äänitteellä puhuu 12-vuotias Isa / Isabella. 

Tyttö kertoo sodassa kuolleelle äidilleen, miten hän päätyi isänsä kanssa Ørjan saarille ja millaista elämä on saarilla miehityksen jälkeen. Miehityksen jälkeen Norjassa, kuten Suomessakin, saksalaissotilaisiin rakastuneita norjalaisnaisia vainottiin ja leimattiin huoriksi. Tommi Kinnunen kuvaa kirjassaan Ei kertonut katuvansa (WSOY 2021) suomalaisnaisten vastaavia kohtaloita.

Tytön elämä saarilla ei ole helppoa. Tytön ulkonäöstä huomautellaan, hän ei saarelaisten mielestä muistuta tyttöä, hän on tytöksi liian iso ja liian harteikas. Tekemiset isän kanssa eivät suju, koska isän ajatukset ovat yhä edelleen kuolleessa puolisossa. Koulun jälkeen Isa päätyy postinkantajaksi, kun ei muutakaan työtä saarilla oikein ole. Elämään tulee suuri muutos, kun Isa tutustuu Liviin, joka kouluttaa tyttöä pianonsoitossa. Isa on nopea oppimaan ja nauttii soittamisesta. Hänelle avautuu mahdollisuuksia soittamiseen myös yleisötilaisuuksissa. Isa saa kokea, että hänen rumuuttaan ei huomata hänen soittaessaan. 

Malttamattomana Tine jatkaa äänitteiden kuuntelua, niin uskomattoman kiehtovaa on tytön kerronta sekä myös tapahtumat. Saarten historia salaisuuksineen avautuu Tinelle vaiheelta.

On haaste kirjailijalle pitää kaksi aikatasoa tasapainossa. Sandberg onnistuu tässä erinomaisesti, molempien aikatasojen tapahtumien kuvaukset ovat kiinnostavia ja vievät tarinaa sujuvasti eteenpäin. Ja kun Tinen, Isan ja Livin elämät kietoutuvat yhteen, kuten väistämättömästi tapahtuu, salaisuudet alkavat avautua ja saavat odottamattoman päätöksen. Tine on hämillään  todetessaan, että asioilla voi olla toisenlainen totuus kuin mitä hän on ajatellut. 

Kirjassa on paljon sellaista, mistä pidin. Kirjan tapahtumien kehyksenä on sykähdyttävän kaunis, mutta niin arvaamaton, meri. Pidin luontokuvauksista, joissa Norjan luonto näyttäytyy äärettömän kauniina karuine maisemineen. Pidin myös tavasta, miten kirjailija käsittelee rakkautta ja ystävyyttä, jotka hän linkittää taitavasti historialliseen kehykseen.  

Oli nautinto lukea (=kuunnella) tätä Riikka Sandbergin ihastuttavaa esikoisromaania. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti