torstai 19. tammikuuta 2023

Hotelli Flanagansin uudet tuulet

 

Åsa Hellberg: Hotelli Flanagansin uudet tuulet. Bazar. 2022. Ruotsinkielinen alkuteos Nya tider på Flanagans. Suomentanut Anu Koivunen. 350 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Tällaisena iltana Flanagans oli tungokseen asti täynnä, ja Frankie tarvitsi hetken omaa rauhaa ennen puoltayötä, jolloin hän perinteiseen tapaan kohottaisi uudenvuoden maljan. Tuntui edelleen käsittämättömältä, että se oli hänen tehtävänsä. Vielä jokin aika sitten hän oli vähät välittänyt vastuusta ja perinteistä. Ero oli valtava, kun vertasi sitä nuorta naista, joka hän ennen oli ollut ja joka oli viettänyt suojattua ja hemmoteltua elämää, ja hänen nykyistä vastuullista minäänsä. Elämään oli tullut vakavuutta, jota hän ei ollut osannut lainkaan odottaa silloin, kun hän itse oli ollut kaiken keskipiste."

Hotelli Flanagans on maineikas luksushotelli Lontoossa, jonka johdossa 1960-luvulle asti toimi tehokas Linda Lansing. Lindan jättäessä johtajan tehtävät hotellin johtoon nimitettiin hotellissa työskennelleet Elinor ja Emma. Nyt kirjassa liikutaan jo 2000-luvun alussa, ja hotellia johtaa Emman tytär Frankie. Frankie on reipasotteinen, taitava ja aikaansaava johtaja, joka uppoutuu työhönsä niin, ettei enää tiedä, mitä vapaa-aika tarkoittaa. 

Uudenvuodenaattona vuonna 1999 Frankie löytää hotellin ulkopuolelta kodittomaksi jääneen pikku Charlesin, jonka isoisä ja myös äiti olivat työskennelleet Flanagansissa. Nyt pojan äiti on sortunut huumeisiin ja lähtenyt kotoa. Frankie kutsuu pojan hotelliin. Sitten onkin aika miettiä ja tehdä päätöksiä Charlesin tulevaisuudesta. 

Frankien sisko Billie haaveilee elokuvarooleista Hollywoodissa. Hänellä on ollut onnea ja hän on päässyt koe-esiintymiseen. Billie on varma, että hänen uransa olisi lopussa, ellei hän saisi tätä roolia. Pian hän tapaa Julius Forsythin, miehen, joka on tottunut saamaan kaiken haluamansa, ainakin kun on kyse naisista. Mutta Billie ei alistu Forsythin vaatimuksiin. Hinta on kova, Hollywood on jätettävä. 

"Käsitätkö, I am a New Yorker."

Onneksi uusi ja jännittävä ura odottaa Billietä New Yorkissa. Elämä hymyilee, Billie pääsee mukaan New Yorkin loisteliaisiin seurapiireihin, löytää elämänsä rakkauden ja saa myös elämänsä roolin elokuvamaailmassa. Billien elämässä kaikki on kunnossa, mutta Frankie on avun tarpeessa. Voiko Billie olla vastaamatta Frankien avunpyyntöön? 

Vaikka olen lukenut aiemmat Flanagans-sarjan osat, kesti hetken ennen kuin pääsin juoneen mukaan. Sen jälkeen tarina vei täysillä mukanaan, ja kirja osoittautuikin mitä parhaimmaksi loskaisten talvipäivien pelastajaksi. Kirja on mukavan viihteellistä luettavaa. Voisin sanoa, että kirja on chick littiä parhaimmillaan. Myös rotukysymykset ja #metoo -kampanja nousevat esille kirjan tapahtumissa.

Hellberg hallitsee tarinankerronnan

Hotelli Flanagansin uudet tuulet on trilogian viimeinen osa. Sarja vie lukijan mukaan Flanagans-hotellin tunnelmalliseen maailmaan. Ensimmäisessä osassa eletään 1960-lukua, toisessa 1980-lukua ja kolmas osa huipentuu dramaattiseen finaaliin 2010-luvulla. Kirjan vahvuus on henkilöhahmot, erityisesti naiset. Tapahtumien fokus onkin hotellia johtaneissa naisissa, jotka kaikki ovat vahvoja persoonallisuuksia - kukin tavallaan. Jokainen heistä on kohdannut oman aikakautensa haasteet, jokaisella on ollut omat vaikeutensa ja onnistumisensa sekä luonnollisesti elämää rikastuttava rakkauselämä.  

Sarjan aiemmat osat:

Åsa Hellberg: Hotelli Flanagans. Bazar. 2020. (linkki)
Åsa Hellberg: Hotelli Flanagansin naiset. Bazar. 2021. (linkki)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti