sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Rake Tähtinen: Viimeinen kuvaus

 

Rake Tähtinen: Viimeinen kuvaus. Myllylahti. 2022. Kannen kuva: Rake Tähtinen. 322 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Laatikainen otti kännykän ja avasi Instagramin. @blingkling-tilillä oli hänen lisäkseen neljätuhattakaksisataa seuraajaa, eikä Laatikainen ollut lainkaan yllättynyt miksi. Sekä Kulmalan että muiden kuvaajien otokset Klingistä olivat puhuttelevia. Ei pelkästään miesnäkökulmasta, vaan jokaisen kuvan idea oli sovitettu Klingille. Naisessa oli Laatikaisen silmiin juuri sopivasti maskuliinisuutta, ja muun muassa kuvat viikinkien miekkaa ja kilpeä pitelevästä Klingistä olivat vahvoja. Silti maskuliinisuuden takaa henki naisellinen seksikkyys. Sitä kuvista tihkui ilman ensimmäistäkään nänniä." 

Jiri Kulmala on töissä kaupungin ict-osastolla Uudessakaupungissa. Työsuhde on kestänyt jo yli viisi vuotta. Mies tunnetaan tunnollisena työntekijänä. Vapaa-aikana hänen kiinnostuksensa kohteena on valokuvaus ja hänestä onkin vuosien mittaan kehittynyt lähes ammattimainen kuvaaja. Kaikkein mieluiten hän keskittyy mallien kuvaamiseen. Kulmalan kuvat saavat paljon huomiota ja kiitosta Instagramissa, jonne naiset laittavat Jirin heistä ottamia melko rohkeitakin kuvia.

Jiri ja punatukkainen aistillinen kampaaja Elsa ovat sopineet kuvauksista kaupungin omistamalle Tyvisaaren rantasaunalle. Jiri odottaa innolla kuvauksia, jotta saa ajatuksensa irti rankasta avioeroprosessista. Elsa saapuu kuvauksiin ja haluaa Jirin yllätykseksi otatuttaa itsestään hyvin rohkeita kuvia. Mitä sitten tapahtuu, kukaan ei tiedä. Seuraavana aamuna saunan siivoukseen tullut Kati löytää Jirin kuolleena, luoti selässään. 

Poliisi kutsutaan paikalle. Aiemmista Tähtisen kirjoista tutut rikoskomisario Petäjämäki ja rikosylikonstaapeli Laatikainen aloittavat rikoksen tutkinnan. Avukseen he saavat ylikonstaapeli Kovalaisen, jonka tietotekniikkataidot ovat suureksi avuksi rikoksen tutkinnassa. Sekä Petäjämäelle että Laatikaiselle sosiaalisen median maailma on vieras, mutta nyt täytyy ottaa selvää monesta uudesta asiasta. Täytyy tutustua Instagramiin ja selvittää, millaista keskustelua käydään Facebookin TFCD-mallit ja valokuvaajat -ryhmässä. Käy ilmi, että Elsa ei ollut ainoa malli, jota Kulmala oli kuvannut. Poliisi joutuu kuulustelemaan Inge Klingiä, jonka on nähty vierailevan Kulmalan asunnolla sekä Virosta Suomeen muuttanutta Svetlana Malkovaa, joka oli toiminut huumediilerinä kotimaassaan. 

"Koko paletti pitää levittää uudelleen eteen."

Vaikka poliisi tekee pitkää päivää, mitään johtolankoja ei tunnu löytyvän. Kaiken epäselvyyden kruunaa uusi murha. Nyt alkaa jo poliisienkin pinna kiristyä. Liittyvätkö murhat toisiinsa? Tuntuu, että kaikki täytyy aloittaa alusta. Jälleen päiville tulee lisää pituutta. Vähien yöunien myötä molempien poliisien ärtyneisyys kasvaa. Mutta maaliin tullaan. Lopputulosta saa lukija odottaa loppumetreille saakka. Olen varma, että minä en ole ainoa, joka yllättyy loppuratkaisusta.

Viihdyin kirjan parissa. Tähtisen teksti on sujuvaa, selkeää ja vaivatonta lukea. Juonenkäänteet ovat näppäriä ja jännitystä riittää. Sopivaa kevennystä tuo poliisien siviilielämän avaaminen. Pidin myös siitä, että tapahtumat on sijoitettu tähän päivään kaikkine some-kiemuroineen. Tähtinen tuo kirjaan ripauksen omasta osaamisestaan. Luen hänen sivuiltaan, että valokuvaus kuuluu hänen harrastuksiinsa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Uuteenkaupunkiin, kirjailijan kotikaupunkiin. Uudenkaupungin tuntevalle kirja on takuuvarmasti erityisen kiinnostavaa luettavaa. Minäkin bongasin sieltä muutamia tuttuja paikkoja, mutta vain muutamia. Kartta olisi ollut kiva juttu.  

Osallistuin viime kesänä Rake Tähtisen järjestämään Petäjämäen jäljillä -dekkarikävelyyn. Oli kiva kuulla kirjojen taustoista ja nähdä tapahtumapaikkoja.

Ylimääräiset plussat menevät kirjan osuvalle nimelle sekä kansikuvalle, joka on kirjoittajan ottama.

1 kommentti:

  1. Enpä ole aiemmin kuullutkaan Rake Tähtisestä! Pitää panna korvan taakse, jos kaipaa vielä lisää rikosjuttuja.

    VastaaPoista