sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Alicia Keys & Michelle Burford: Matka minuksi.


Alicia Keys & Michelle Burford: Matka minuksi. Bazar. 2022. Alkuteos More Myself. A Journey. Suomentanut Sirpa Parviainen. 317 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Minun ei tarvitse sopeutua joukkoon. Ei kenenkään tarvitse. Ainutlaatuisuutemme ei ole arpi, vaan kauneuspilkku. Se, mikä tekee meistä erilaisia, tekee meistä myös hurjalla, rohkealla ja mahtavalla tavalla sen, joka synnyimme olemaan." (s. 307)

Kuka minä olen? kysyy Alicia Keys (s. 1981) kirjassaan Matka minuksi. Kirja on mielenkiintoinen muistelma Alicia Keysin tähänastisesta musiikon urasta. Kirja on kirjoitettu yhdessä newyorkilaisen kirjailija Michelle Burfordin kanssa, joka on avustanut monien tunnettujen ihmisten omaelämäkertojen kirjoittamisessa. Alician kirjassaan esille nostamat kysymykset ovat sellaisia, joihin varmasti moni muusikko joutuu vastaamaan uransa aikana. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä lienee, miten artistina vedota massoihin ja kuitenkin pysyä samalla uskollisena omalle itselleen.

Hell's Kitchenin tyttö

Alicia Augello-Cook eli Alicia Keys on maailmankuulu tähti. Miten New Yorkin Hell's Kitchenistä lähtenyt pikkutyttö pääsee maailmanmaineeseen? Miten syntyy kaikki se musiikki, jolla Alicia valloittaa kaikkialla? Alician äiti oli yksinhuoltaja. Isäänsä Craigiin Alicialla oli kireät suhteet. Isä perusti uuden perheen eikä juuri tavannut Aliciaa. Yksinhuoltajaäidillä oli tiukat kasvatusperiaatteet ja hän pyrkikin pitämään Alician aisoissa. Joskus hän onnistui siinä, joskus taas ei. Jo hyvin nuorena Alicia tunsi kiinnostusta musiikkiin ja esiintymiseen. Onneksi ädiltä riitti ymmärrystä tytön musiikkiharrastukselle. Alicia harjoitteli klassista pianonsoittoa, harrasti balettia ja voimistelua ja sai pieniä näyttelijärooleja myöhemmin nuoruudessaan.

Piano oli Alicialle tärkeä. "...mutta niin kauan kuin vain suinkin muistan, sormieni laskeminen koskettimille on tuntunut kotiinpaluulta oman itseni luo. Kosiskeluvaihetta ei ollut, pianoon tutustuminen ei vienyt aikaa; ennemminkin yhteys oli välitön, yhtä luonnollinen ja tuttu kuin hengittäminen konsanaan." (s. 36) Koulun päätyttyä musiikki veti Aliciaa puoleensa, mutta äiti piti pintansa ja sai tytön kirjoittautumaan Columbian yliopistoon, koska pitäähän ihmisellä olla ammatti. "Hän oli järkähtämätön, mitä tuli koulutukseen ja siinä erinomaisesti suoriutumiseen." (s. 64) Mutta musiikin ja yliopisto-opintojen yhdistäminen oli mahdotonta. Niin Alicia valitsi näistä hänelle rakkaimman eli musiikin.

I keep on fallin'

Vuonna 2001 ilmestyi Alicia Keysin ensimmäinen levy Songs in A Minor. Vaikka töitä tehtiin, jotta levy pääsisi radiokanavien soittolistoille, menestys oli heikko. Kunnes tapahtui jotakin uskomatonta, jotakin mikä vaikutti paljon Alician tulevaisuuteen muusikkona. Alicia kutsuttiin The Oprah Winfrey Show:hun. "Pian sen jälkeen taivaat aukenivat. Songs in A Minor ampaisi suoraan listaykköseksi ja myi 263 000 kappaletta ensimmäisen viikkonsa aikana, 450 000 toisen viikon aikana ja loppujen lopuksi yli 16 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti." (s. 99) Tässä nähtiin, miten suuri merktitys yhdellä ainoalla tv-esiintymisellä USA:ssa voi olla. Siitä alkoi Alician lähes sadunomainen muusikon ura. Yhtä vahva ja menestynyt oli myös seuraava vuonna 2003 ilmestynyt albumi The Diary of Alicia Keys. Levy sai neljä Grammya ja sitä seurasi kolmenkymmenenkuuden keikan kiertue Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

"Pidä osa itsestäsi omanasi". (s. 127)

Alician ensimmäinen vakava seurustelusuhde oli tuottajaystävä Kerry "Krucial" Brothersin kanssa. Suhteen alkaessa Kerry oli 24-vuotias, ja 14-vuotias Alice joutuikin useampaan kertaan valehtelemaan Kerrylle ikänsä. Nuori muusikko joutui jo varhain miettimään, mitä paljastaa yksityiselämästään lehdistölle. Tuleeko yksityiselämästäkin kaikkien yhteistä omaisuutta? Tässä häntä auttoi Oprah. Oprahin neuvo oli: "Pidä rakkauselämäsi omana tietonasi". (s. 127) Tästä Alicia on kunnioittavasti pitänyt kiinni. Fanit kyllä tietävät, että uusi rakkaussuhde syntyi tuottaja Kasseem Deanin "Swizz Beatzin" kanssa. Avioparilla on kaksi poikaa, Genesis Ali ja Egypt Daould. Voi sanoa, että jos Alicia jotakin paljastaa omasta itsestään, se tapahtuu hänen musiikkinsa kautta. Siksi lukijana minulle tulikin tunne, että halusin kuunnella levyn tai pari tiettyjen lukujen jälkeen. Ihanat Fallin', Girl on Fire, If I Ain't Got You ja No One!

Kirja on tarina kovasta työstä, aidosta pyrkimyksestä ja rehellisyydestä, jolla Hell's Kitchenin pikkutyttö on raivannut tiensä maailman huipulle. Tämä 15-kertaisesti Grammy-palkittu muusikko on halunnut kirjassaan kertoa siitä intohimosta, mikä vei hänet musiikin maailmaan. Kiinnostavinta olikin lukea siitä, kuinka Alicia Augello-Cookista tuli Alicia Keys ja mitä kaikkea maailmanmaineeseen nousu vaati ja edellytti.

Kirjan loppuosassa keskitytään rahan tuhlaamiseen eli mihin kaikkeen rahaa voi käyttää, kun sitä on äärettömän paljon. Voidaan noin vain ostaa kalliita asuntoja ja järjestää aviopuolisolleen uskomattoman ylelliset syntymäpäiväkutsut. Kuuluisuus ja raha tuovat mukanaan kutsuja tapahtumiin ja vierailuille merkittävien ihmisten luo. Alician tie vei vierailulle mm. Barack Obaman luo Valkoiseen taloon. Musiikin tekemisen ohella Alicia Keys tunnetaan humanitaarisesta työstään ja hyväntekeväisyydestään. Hän osallistui mm. #ICantBreathe -kampanjaan, joka syntyi, kun poliisi tukehdutti kuoliaaksi Eric Garnerin, aseettoman mustan miehen. Alicia oli näkyvä hahmo myös #NoMakeup -kampanjassa, joka painotti naisten luonnollista kauneutta.

Yksi maailman myydyimmistä musiikkiartisteista

Nyt Alicia Keysiltä on ilmestynyt seitsemän studioalbumia. Hänen levyjään on myyty noin 900 miljoonaa kappaletta. Hän on saanut runsaasti tunnustuksia työstään, mm. Billboard nimesi hänet 2000-luvun parhaaksi R&B -artistiksi.

Valokuvaliite olisi ollut mukava lisä kirjassa.


Alicia Keys

4 kommenttia:

 1. Muusikkojen elämäkerrat ovat usein tosi kiintoisia. Täytyy kyllä myöntää, että en varmaan tunnistaisi Keyesiltä yhtään kappaletta. Tai siis osaisi yhdistää biisiä ja nimeä. Oma musiikillinen kiinnostukseni on vallan muissa suunnissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä elämäkerta oli kiinnostava. Ei voi kuin ihailla sitä, millaisella tarmokkuudella tavallinen tyttö nousee maailmankuuluksi tähdeksi.

   Poista
 2. Uskon tämän kirjan kiinnostavan enemmän meidän nuoria. Itse en ole Alicia Keys fani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin luulen, että nuorille eli Keysin musiikin kuuntelijoille, tämä on kiinnostava lukukokemus.

   Poista