lauantai 19. helmikuuta 2022

Lukupiirikirjana Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin 1-3

 


Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin. 2013. Johnny Kniga. Ruotsinkielinen alkuteos: Torka aldrig tårar utan handskar. Storytell.

1. Rakkaus. Lukija Antti J. Pääkkönen. 9 t 50 min. 
2. Sairaus. Lukija Antti J. Pääkkönen. 10 t 31 min. 
3. Kuolema. Lukija Antti J. Pääkkönen. 10 t 46 min. 
 
"Huomatessaan tulokkaan Benjamin hidastaa samalla sekunnilla kulkuaan, on hetken ajan aivan liikkumatta, ja hän tietää, että koko hänen eteenpäin pyrkimisensä on tähdännyt tähän paikkaan, tähän hetkeen, tähän kohtaamiseen, tämän miehen luo.
Tänne hän on ollut matkalla koko ajan.
Kenties hän oli itse asiassa uskonut käyvänsä koputtelemassa oville todistaakseen Jehovasta. Tosiasiallisesti hän oli vain etsinyt tätä miestä.
"

Rauman Naisten Pankin "Päi avara mailma" -lukupiirin helmikuun kirjaksi olimme valinneet Jonas Gardellin trilogian Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, kirjasarja, joka ilmestyessään sai paljon huomiota ja tuotti kirjailijalle monia palkintoja. Kirjasarjan tapahtumat sijoittuvat 1980-luvun tukholmalaiseen homoyhteisöön, aikakauteen, jolloin AIDS rantautui Ruotsiin.

Ensimmäinen osa Rakkaus alkaa niin pysäyttävästi ja koskettavasti, että tällaisia alkuja harvoin kirjoissa tapaa. Tutustumme kirjan päähenkilöihin Benjaminiin ja Rasmukseen. Benjamin tulee tukholmalaisesta jehovalaisesta perheestä. Benjamin on itsekin ollut aktiivinen kirkon palvelija kiertäen levittämässä uskon sanomaa ovelta ovelle. Benjaminin isä on ollut pojastaan ja hänen jehovalaisuudelle omistautumisestaan hyvin ylpeä. Opinnot sekä uusi elämä odottavat Benjaminia Tukholmassa. Tukholmaan päätyy myös pikkuriikkisestä Koppomista tuleva maalaispoika Rasmus. Rasmus on ollut koulukiusattu, kun taas kotona hän on ollut kaikki kaikessa iäkkäille vanhemmilleen. Rasmus tuntee, että Tukholmassa hän saa olla oma itsensä. Ja kun hän löytää Paulin johtaman homoyhteisön ja rakastuu Benjaminiin, hän tuntee kuuluvansa joukkoon.

Toisessa osassa Sairaus Rasmuksen ja Benjaminin suhde jatkuu. Sanomalehdistä luetaan ensimmäiset uutiset AIDS:in leviämisestä myös Ruotsiin. Ensimmäiset uhrit kuolevat. Myös Rasmus on HIV-positiivinen. Benjamin pohtii, että homoseksualismi ja jehovalaisuus eivät sovi yhteen eli toisesta on luovuttava. Luopuako uskonnosta vai homoseksuaalisuudesta?  Päätös on vaikea. Tätä kamppailua kirjailija kuvaa onnistuneesti. Lopulta Benjamin luopuu jehovalaisuudesta ja kertoo vanhemmilleen olevansa homoseksualisti ja jättävänsä seurakunnan. Lopputulos ei yllätä: ei perhe eikä seurakunta hyväksy hänen homoseksuaalisuuttaan.

Kolmannessa osassa Kuolema käsitellään Rasmuksen kuolemaa ja sitä, mitä tauti tuo mukanaan sairastuneelle ja omaisille.

"Minä haluan, että elämäni aikana saan rakastaa jotakuta, joka rakastaa minua. Tämä käsittämätön, ennenkuulumaton vaatimus oikeudesta rakastaa.”

Vaikka kirjasarja on saanut aikanaan paljon huomiota, kukaan meistä ei ollut aiemmin lukenut tätä trilogiaa. Totesimme, että homoseksuaalisuus eikä AIDS ole olleet pikkukaupungin tyttöjen ensimmäinen mielenkiinnon kohde, varsinkin kun kukaan meistä ei muistanut, että tuttavapiiriin olisi kuulunut ketään homoseksualistia. Nyt tilanne on pikkukaupungissakin toinen.

Kirjasarja kuvaa uskottavasti 1980-luvun tukholmalaista homoyhteisöä, vaikka tapahtumat olisivat voineet tapahtua yhtä hyvin jossakin toisessakin suurkaupungissa. Toisaalta on salailua, on häpeämistäkin, mutta onneksi on ystävät, on ihana Paul, joka ottaa kaikki homot omakseen, ja on kaikki muutkin, joiden kanssa jaetaan kaikki vapaa-aika. Ensimmäiset tuttavuudet solmitaan usein juna-aseman Homoringin vaiheilla. Sitten suunnataan anonyymin tuttavuuden kanssa johonkin pisuaariin tai puistikkoon. Tukholmassa oli tuolloin vain yksi virallinen homobaari. Monin osin kirjan tapahtumat vahvistivat tavanomaisia stereotypioita homoyhteisöstä. Paljon juhlittiin ja biletettiin, mutta ilman huumeita, kuten eräs lukijoistamme oli pannut merkille. Normaalin arjen kuvausta kirjassa ei juuri ollut.

Kirjailija Jonas Gardell tietää, mistä kirjoittaa. Hän on yksi heistä, jotka selviytyivät AIDS:in kiroista. Kirja ei kuitenkaan ole perinteinen selviytymiskirja, vaan pikemmin se on homoseksuaalisuutta kuvaava kaunokirjallinen teos. Ihmiskohtaloiden ohella kirjassa on runsaasti tietoainesta homoseksuaalisuudesta ja AIDS:sta. Tietoaines on ripoteltu tekstin joukkoon. Vaikkakin kirjasarja on hyvin kirjoitettu, mietimme, olisiko lukemisesta tullut vielä intensiivisempi kokemus, jos tietoaineksesta olisi muodostettu omia lukuja. Kirjassa on kaunista luonnon kuvausta, mm. kun Rasmuksen isä tutustuttaa poikaansa luontoon. Luonnon kuvauksissa kirjailija on hyödyntänyt myös symboliikkaa. Tähän viittaa mm. valkoisen hirven - "vikakappaleen" - kohtaaminen. Benjaminin pikkusisko kapinoi hiljaisesti jehovalaisuutta vastaan. Olisimme mielellämme lukeneet enemmän siskon kokemuksista ja siitä, miten hän reagoi Benjaminin jehovaisuudesta eroamiseen. 

Osa meistä oli lukenut ensimmäisen osan ja muutama oli lukenut/kuunnellut kaikki kolme. Mielestämme ensimmäinen osa Rakkaus on todella vahva teos, kirjassa on intensiivistä ja tasokasta kerrontaa, mutta valitettavasti muut tasot eivät yllä ensimmäisen osan tasolle. Mietimme, että kakkos- ja kolmasosan olisi voinut yhdistää. Kirjasarjan kuunteluun meni yli 30 tuntia. Kirjasarjan pituus ei kuitenkaan vähennä kirjasarjan arvoa. Tarinan henkilöiden kohtalot ovat koskettavia ja puhuttelevia. On arvokasta, että Gardell on rohjennut ja halunnut kertoa lukijoille sellaisista kohtaloista ja maailmoista, jotka monelle ovat vieraita. Kyseessä on historiallisesti merkittävä trilogia, jolla on merkityksensä yhä tänäkin päivänä viitaten yleiseen suvaitsevaisuuteen ja erilaisuuden hyväksymiseen.   

Pidimme kirjan nimeä liian pitkänä ja olisimme suosineet jotakin nasevampaa nimeä. Ymmärsimme kyllä, että nimellä on kirjan tapahtumien kannalta tärkeä merkitys. 

Annoimme kirjasarjalle arvion 3,75 (asteikko 1-5).

14 kommenttia:


  1. "Haluan, että elämäni aikana saan rakastaa jotakuta, joka rakastaa minua" tai "Jos huutaa mutta kukaan ei kuule, onko silloin edes huutanut?" Koskettavat lauseet...

    Lukij, joka tulee ravistelluksi, ei säästy säälimättömältä ravistelulta; se on vaan siedettävä. Yksinkertaisesti: teos on tosi & kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Takkutukka. Kauniita sitaatteja olet valinnut kirjasta.

      Poista
  2. Luin aikanaan Ruotsissa kielikurssin puitteissa tuon Rakkauden. En oikein pitänyt kirjasta, muistan sen ällöttäneen avoimella kuvauksellaan. En siis pidä homoseksuaalisuutta todellakaan ällöttävänä, mutta AIDSiin liittyy itselläni pelkokuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anki, kiva kun tulit kommentoimaan. Kuvaukset homoseksuaalisuudesta ovat todella avoimia, samoin kuin kuvaukset AIDS:iin sairastuneista.

      Poista
  3. Minusta kirjan nimi on kaunis. Olen katsonut TV-sarjan. Ehkä luen joskus tämän trilogian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Mai. Minulla on TV-sarja näkemättä. Sen voisi kyllä katsoa nyt, kun on lukenut kirjan.

      Poista
  4. Tyttäreni suositteli aikanaan tuota ensimmäistä osaa, mutta silloin minulla ei ollut aikaa, eikä mielenkiintoa sukeltaa itselleni outoon maailmaan. Luettuani tämän postauksesi, heräsi halu kuunnella ainakin ensimmäinen kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota ihmeessä ensimmäinen osa luettavaksi. Se eka on näistä ehdottomasti paras. Kannattaa varata nenäliinoja vierelle.

      Poista
  5. Tämä on kiinnostanut sen ilmestymisestä asti, enkä ole vieläkään "uskaltanut" lukea sitä, pelkään sen olevan liian rikki repivä lukukokemus. Tiedätkö sen tunteen, että täytyy olla valmis itkemään, jaksaa sitä mun kuorman päälle. No, nyt voisi olla tilaa elämässä tälle kirjalle. Minusta tuo nimi on tosi hyvä, vaikka se onkin pitkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, tämä kirja vaatii tilansa ja sellaisen tunteen, että pystyy ottamaan vastaan kirjan totuuden. Sillä niin totta tämä tarina on. Myönnän, että kirjan nimi on kaunis ja vielä kauniimpi se on, kun lukee kirjasta sen, mihin se liittyy. Minusta on vaan niin vaikea käsitellä pitkiä kirjan nimiä.

      Poista
  6. SITIUMIN'S TIGER MACHINE WITH HEAT CO. - Titanium
    SITIUMIN'S TIGER MACHINE WITH HEAT titanium properties CO. This beautiful stainless steel safety 2020 ford ecosport titanium razor offers remmington titanium the most amazing and titanium knee replacement best experience titanium tools possible.

    VastaaPoista