keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Hanna-Riikka Kuisma: #Syyllinen

Hanna-Riikka Kuisma: #Syyllinen. Like. 2021. Kansi: Tommi Tukiainen. 288 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Sitä paitsi en minä tätä ensisijaisesti itseni vuoksi tee. Haluan meidän saavan kaiken sen, mistä maidon- ja vaipantuoksuiset äitibloggarit vain unelmoivat. Lisää sponsorireissuja, hotelliviikonloppuja, viininmaistajaisia, kylpylälomia, kaukomatkoja, usean ruokalajin ravintolaillallisia ja biletystä aamuun asti jossakin eurooppalaisessa suurkaupungissa ex tempore, jos siltä tuntuu. Tahdon elämäni näyttävän siltä, mitä kaikki vapaaehtoisesti lapsettomat ihannoivat. Sillä sitähän minäkin somessa olen. #vela #spontaanielämä #vapaus " (s. 27) 

#Syyllinen on Hanna-Riikka Kuisman kuudes kirja. Pidin paljon Kuisman edellisestä teoksesta Kerrostalo (Like 2019), joka oli myös Finlandia-ehdokkaana. (linkki) Kerrostalo on vahva kantaaottava yhteiskunnallinen romaani. Molempien teosten - sekä Kerrostalon että #Syyllisen - aihepiiri on monella tapaa kiinni ajassa. #Syyllisen kehyksenä on sosiaalinen media, sen kiihkeä tempo ja somevaikuttajien tarve olla jatkuvasti esillä. Vaikka kuinka panostaa esilläoloon, se ei kuitenkaan takaa kaikille aktiivisimmillekään somevaikuttajille lehtijutuissa kuvattuja mojovia kuukausituloja. Päinvastoin, lopputuloksena monen kohdalla saattaa olla vaikeakin ahdistus, masennus tai loppuunpalaminen. Sitä ahdistusta kuvaa #Syyllinen.

Kirja alkaa pidätyssellikuvauksella. Sellissä istuu nelikymppinen nainen, jota epäillään henkirikoksesta. Henkirikoksen tekijä siis tiedetään, mutta mitä on tapahtunut? Kuka on uhri? Mikä on motiivi? Eletään syksyä 2020. Vielä vuotta aiemmin sellissä istuvan naisen elämä oli kunnossa, eikä pelkästään kunnossa vaan pikemminkin täydellistä. Oli ihana mies ja oli ihana työ. Työ sosiaalisessa mediassa oli kiehtovaa ja monipuolista. Luovuutta toivottiin ja sitä naisella totisesti oli. Naisen työ somevaikuttajana oli Felodese-ravintolisien kauppaaminen. 

#täydellinenaamu #kahviasänkyyn #lakatutvarpaankynnet (s. 165)

Nyt aviopari on muuttanut pienemmälle paikkakunnalle. "On ollut haastavaa aloittaa alusta toisella paikkakunnalla, kun kontaktit muihin jälleenmyyjiin ja livetapaamiset asiakkaisiin puuttuvat." (s. 18) Mutta eihän tällaista voi sanoa ääneen. Nainen lähettää whatsapp-viestin tiimilleen: "Tää hyppy tuntemattomaan todella kannatti! Pikkukaupungeissa on oma suloinen puolensa, oli päässyt jo unohtumaan! (sydänemoji, aurinkoemoji)." (s. 19)

#olenkuollutsisältä (s. 165)

Mutta niin vaan käy, että seuraajamäärät pienenevät, vaikka kuinka yrittää. Yritystä naisella todellakin on. Kuitenkaan mikään ei tunnu auttavan, eivät säännölliset osallistumiset elämäntaito-ohjelman tehokkaisiin koulutuksiin eikä virkistävien power nappien ottaminen keskellä päivää eikä myöskään onnistuneen My day -videon toteuttaminen. Mutta pois negatiiviset ajatukset. "Pitää muistaa, että vaikeudet on tehty voitettaviksi ja timantit hioutuvat kovimmassa paineessa." (s. 18) 

"Jokaisella meillä taitaa olla omat salaisuutemme." (s. 51)

Salaisuudet kasautuvat, purkkien määrä komerossa kasvaa, kukaan ei auta, miehelle ei voi kertoa. Äiti asuu lähellä, ei hänellekään voi kertoa. Kaikilla on omat salaisuutensa, mies varmasti tupakoi salaa, liekö hänellä jokin toinen suhdekin. Ja äiti, ihana äiti joka haluaa vain auttaa. Äidin auttamisen kohteena ovat vankilassa olevat miehet. 

"He's so dreamy, because he's just a dream." (s. 130)

Sivu sivulta, lause lauseelta salaisuudet avautuvat. Teinivuodet olivat rankkoja. "En pelkästään harrastanut itsetuhoisia hätähuutoja, vaan olin pitkään viiltoineni ja syömishäiriöineni kävelevä hätähuuto." (s. 101) Nuoruusvuodet eivät olleet helppoja nekään. Luku luvulta lukija ymmärtää naista ja naisen valintoja yhä paremmin.

Valitettavan monen somevaikuttajan kulissit murtuvat. Niin kävi myös tämän kirjan somevaikuttajan kanssa. Tulee esille rankan luokan manipulointia ja jopa pyramidihuijausta. Kuisma on mestarillinen kirjoittaja. Taitavasti hän kuvaa someyhteisön armottomuutta ja sen varjopuolia, säälimätöntä kilpailua ja jopa kiusaamista. Kiusaajat nostavat esiin eri alustoilta naisen vanhoja postauksia, jotka eivät missään tapauksessa ole enää soveliaita. Huumoria kirjassa ei juuri ole. Nainen tulee eläväksi, myös minulle, vaikka en olekaan riittävän selvillä näistä somemaailman väännöistä ja säännöistä, ja en edes tiedä, olenko niistä edes kovin kiinnostunutkaan. Mutta minunkin on helppo kuvitella, että tällaista sitoutuneen somevaikuttajan elämä saattaa pahimmillaan olla.

Kirjassa pääroolin saa somevaikuttajanainen. Muita rooleja on vain muutama, mies ja lähellä asuva naisen äiti. Äiti on kiinnostava, joskin hieman erikoinen hahmo, entinen psykologi, joka aikoinaan oli auttanut erästä vankia pakenemaan ja joka nyt tarjoaa vapautuville vangeille asuntoaan väliaikaiseksi turvaksi. "Minähän nyt vain olen tällainen yhden naisen avustusjärjestö, hän naurahtaa." (s. 100) Sen sijaan naisen mies jää tapahtumien kulussa enemmän taustahenkilöksi.

#Syyllinen on ajankohtainen kannanotto sosiaalisen median mukanaan tuomista eettisistä kysymyksistä.

17 kommenttia:

 1. Tämän voisi ehkä lukea jossain vaiheessa. Somen pimeä puoli on kyllä hurja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, aihe on mitä ajankohtaisin. Somemaailma ei todellakaan ole niin ruusuinen kuin joskus voisi lehtijuttujen perusteella ajatella.

   Poista
 2. Onpa todella kiinnostava aihe tässä kirjassa! Kiitos hyvästä vinkistä ja kirjan esittelystä, tämän minäkin voisin lukea. Vaikka itse en enää ole somessa, niistä kuvioista on kiinnostavaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sait lukuvinkin. Minustakin kirja oli kiinnostava, vaikka en minäkään näin syvällä somen syövereissä liiku.

   Poista
 3. Luin tämän kirjan pari viikkoa sitten. Tietenkin kirjassa on kärjistetty someasioita, mutta silti hirvitti, millaiseen kurimukseen joku voi somen vuoksi itsensä laittaa.
  Oliko äiti sittenkään psykologi? Kirjan loppupuolella minusta äidin loppututkinto taisi tulla kyseenalaistetuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistin nyt, että ei se äiti ollut mikään tutkinnon suorittanut psykologi. Kyllä kirjan tapahtumat jäivät elämään mieleen, tai tulevat mieleen monesti kun avaa internetin.

   Poista
 4. Jotenkin minulta on mennyt kaikki Kuisman kirjat ihan ohi, myös tuo Finlandia - ehdokas vaikka niitä aina vähän yritänkin lukea. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta, ajankohtaiselta ja jännittävältäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kirja on todellakin kiinnostava ja hyvin ajankohtainen. Varmasti antaa ajattelemisen aihetta monelle somekäyttäjälle.

   Poista
 5. Luin tämän vähän aikaa sitten ja tarina jäi kyllä mieleen vetävänä ja vaikuttavana. Loppu oli suorastaan järisyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, minullakin tarina pyörii vieläkin päässä, sen verran vaikuttava lukukokemus tämä oli.

   Poista
 6. Kerrostalo oli kyllä vakuuttava. Muita Kuisman kirjoja en ole lukenut, mutta vaikuttaa siltä, että tämä uusin on lisättävä lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on samalla tavalla vaikuttava kuin Kerrostalokin. Ajankohtaisuudessaan suorastaan hieman pelottava. Panee kyllä ajattelemaan.

   Poista
 7. Kerrostalo oli todella hieno ja nousi mulla pisteille kun äänestettiin 2019 Blogistanian Finlandiaa. Muuta en ole vielä lukenut, mutta kiinnostaa, osin Kerrostalon takia mutta myös kirjan aiheen takia. Tämän jutun jälkeen vielä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kiinnostuit kirjasta. Uskon, että tykkäät tästä, jos tykkäsit Kerrostalosta. Samaa ajankohtaisuutta on tässäkin.

   Poista
 8. Kuuntelin myös tämän äänikirjana äskettäin, mutta en ole ehtinyt blogata tästä. Olihan tässä hurjaa vääntöä myös ihan siinä pihapiirissä, ei pelkästään somessa. Ihan yhtä paljon en saanut tästä irti kuin Kerrostalosta, mutta luulen, että somevaikuttajien sukupolvi tulee tajuamaan tämän nyansseja paremmin kuin minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, kyllä minullakin Kerrostalo menee tämän edelle. Syynä voi olla sekin, että en ole niin syvällä sosiaalisessa mediassa että tiedostaisin kaikki siellä väijyvät uhat ja vaarat.

   Poista
 9. Thanks to Dr OSAGIE for helping me increase the size of my Penis. I have been married for a long time and due to my small Penis I was unable to satisfy my wife and that made us childless and my wife planned to leave me I was really disappointed with myself and I was also having weak erection I thought all my hope was gone not until I saw a testimony on how the same Dr OSAGIE helped someone increase his Penis size. I was desperate to do anything to regain my sex life back and I contacted him and he promise to help me so he gave me a herbal mixture which i was using and after three days I began to experience changes. I am writing this testimony not only because he has helped me increase the size of my Penis, I can now satisfy my wife and my wife is three months pregnant. All thanks to Dr OSAGIE if you are having a weak erection problem or small Penis size contact him with his email:drosagiesolutionhome5 @ gmail. com or whats app him +2347035866588.

  VastaaPoista