maanantai 4. lokakuuta 2021

Terveisiä Turun kirjamessuilta, osa 1

Kylläpä oli mukava olla kirjamessuilla! Turun kirjamessut oli ihan huippu tapahtuma. Parasta lienee se, että messut ylipäätänsä pystyttiin järjestämään. Messuilla huomasi, miten iloisia kirjailijatkin olivat, kun pääsivät puhumaan oikealla yleisölle, eikä vain tyhjille seinille tai tietokoneille.

Minulle Turun messuille osallistuminen oli ihan eka kerta. Aiemmin olen ollut jo vuosien ajan Helsingin messuilla, mutta nyt muutettuamme Raumalle välimatka ratkaisi. Täältä Raumalta on niin helppo pyörähtää Turussa. Turku on vain vajaan puolentoista tunnin bussimatkan päässä. 

Tässäpä hieman messutunnelmia. Olin messuilla perjantain ja lauantain. Messuterveiset tulevat kahdessa osassa. Toivottavasti löydätte postauksistani kirjavinkkejä syksylle tai vaikkapa joululahjoiksi. Nyt siis ensin perjantai, jolloin oli mukava kuljeskella messualueella ja tutustua rauhassa osastoihin ilman ruuhkia. Muistan, että Helsingin messuilla perjantai on yleensä koululaispäivä, mutta Turussa ei ainakaan tällä kertaa näkynyt lainkaan koululaisryhmiä.

Oli mukava aloittaa messutapahtuma bloggaaja-aamiaisella. Meidät toivotti tervetulleeksi ohjelmajohtaja Jenni Haukio. Aula & Co:n kirjailijat Jenna Kostet ja Rauno Lahtinen esittelivät uutuuskirjojaan. Jennan kirja on Margaretan synti, joka sijoittuu 1600-luvun Turkuun. Raunon kirjan nimi Murhia ja hirmutekoja Turussa kertoo, mistä kirjassa on kyse. Kiinnostavan tuntuisia kirjoja molemmat.

Jenni Haukio ja Kirsi Ranin. Kirsi esittelee tuoretta Lukupiiri-kirjaansa (Otava 2021). 
Jenna Kostet ja Rauno Lahtinen

Avajaisissa esiintyi mm. Turun Nuori Teatteri.
Perjantain rauhallista messutunnelmaa

Yleisö sai nauttia runsaasta ohjelmasta. Valinnan varaa todellakin oli. Lavoja oli kahdeksan, joilla pyöri ohjelmaa lähes koko ajan. Bloggaaja-aamiaisen jälkeen menin kuuntelemaan Kristiina Vuorta, kun hän esitteli uutuuskirjaansa Samettiin kätketty (Tammi 2021). Kirjan tapahtumat sijoittuvat Turkuun vuonna 1649, jolloin Aurajoesta löytyy vauvan ruumis. Kirja tarjoaa taatusti tasokasta historiallista viihdettä, eli ainakin minun lukulistalleni tämä kirja menee.   
Kristiina Vuorta haastatteli Taija Tuominen.

Kävin kuuntelemassa myös Antti Tuomaista, joka tunnetaan suomalaisen kirjallisuuden vientimiehenä. Tuomaisen dekkarista Jäniskerroin ollaan tekemässä kv-elokuvaa. Tuomainen oli juuri palannut parin viikon Euroopan markkinointimatkalta. Jäniskerroin ilmestyy Englannissa parin viikon päästä ja Tuomainen oli signeerannut Englannissa 1000 kpl Jäniskerroin-kirjaa. Hirvikaava (Otava 2021) jatkaa vakuutusmatemaatikko Henri Koskisen seikkailuja. Haastattelija Juha Hietanen totesi, että Hirvikaava on samalla rakkausromaani kuin dekkarikin ja kaiken lisäksi merkillisellä tavalla uskottava. 

Johanna Venhon uutuuskirja Syyskirja (WSOY 2021) on romaani Tove Janssonista. Kirjan tapahtumat liikkuvat monella vuosikymmenellä 1940-luvusta 1990-lukuun. Janssonin tuotannon keskeinen sisältö oli meri ja saaristo. Siksi Venho valitsi nämä myös kirjansa keskeisiksi teemoiksi. Varmasti tutustumisen arvoinen kirja.

Johanna Venho ja haastattelija Anna-Riikka Carlson

Myös Jukka Viikilän Taivaallinen vastaanotto (Otava 2021) kiinnostaa minua. Viikilä on läpikäynyt sydänleikkauksen ja kertoi, että hän kirjoitti kirjaan oman tarinansa fiktiivisen henkilön kautta. Haastattelija Juha Hietanen totesi, että Viikilä ei todellakaan ole perussabluunasta veistetty kirjailija. Muistan, miten paljon pidinkään Viikilän kirjasta Akvarelleja Engelin kaupungista, joka sai kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016.

 Jukka Viikilää haastatteli Juha Hietanen.

Tällainen oli perjantaipäivä. Hyviä esityksiä, mukavia tapaamisia bloggareiden, kirjailijoiden ja kustantajien edustajien kanssa. Välillä saattoi piipahtaa Ruoka- ja viinimessuilla.
Ruoanlaittoa Ruoka- ja viinimessuilla

Oliko tässä sinua kiinnostavia kirjoja?
Tarina jatkuu, osa 2 tulossa.

18 kommenttia:

 1. Olipa kiva lukea kuulumisiasi messuilta. Esittelemissäsi kirjoissa on useampi sellainen, joihin varmasti tulen syksyn mittaan tarttumaan. Kaksi vuotta sitten Turun messuilla kävin ja oli kiva tapahtuma :-). Nyt kovasti kiinnostaisi Helsingin messuilla käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, kun löysit tästä kiinnostavia kirjoja. Hienoa, kun myös Helsingin messutapahtuma toteutuu.

   Poista
 2. Miten kiva kuulla messutunnelmista! Tuomaisen ja Viikilän olen jo lukenut, Venho ja Vuori lukulistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venho ja Vuori ovat varmasti hyviä lukukokemuksia. Minä odotan paljon Viikilältä.

   Poista
 3. Kiitos näistä kuulumisista! Huomasinkin viikonloppuna, että siellä oli tosiaan kirjamessut - miten ihana asia kaiken jälkeen! Itse olen käynyt kirjamessuilla vain kerran, ja sekin oli ennen blogiaikaa. Joskus olisi kyllä ihanaa lähteä tapaamaan kirjailijoita ja kirjabloggaajia. Tuo Johanna Venhon kirja kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hieno homma, että messu pystyttiin järjestämään. Venhon kirja on varmasti todellinen lukunautinto.

   Poista
 4. Kiitos raportista! Ihanaa tosiaan, että nyt pystyttiin järjestämään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki. Niinpä, oli todella hieno juttu! Ja onneksi myös Helsingin kirjamessu näyttää toteutuvan.

   Poista
 5. Hienoa, että messut järjestettiin. Kiitos messukuulumisista. Varmaan saamme jatkossa lukea postauksia nyt esittelemissäsi kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti. Joo, samaa mieltä, ihana kun messu pystyttiin järjestämään. Kyllä, postauksia on tulossa. On vaan niin hyvä kirjasyksy, ettei oikein tiedä, mitä kirjoja valitsisi.

   Poista
 6. Kiva, että messut ovat taas pyörähtäneet käyntiin ja elämä normalisoituu.
  Minä vietin viikonlopun Helsingissä perhetapahtumassa ja iloitsin ihmisvilkkaudesta hotellissa. Oli ihan kuin ennen, paitsi että maskit vielä osittain käytössä. Kaduilla oli sunnuntainakin paljon väkeä. Kaunis sää ja kaunis ruska sekä rajoitusten purku houkuttivat väkeä liikkeelle.

  Olen ollut kerran Turun messuilla. Silloin oli ruuhkaista. Ehkä ihmiset eivät vielä oikein uskalla lähteä joukkotapahtumiin.

  Syyskirja ja taivaallinen vastaanotto ovat lukusuunnitelmissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskirjan ja Taivaallisen vastaanoton minäkin haluan lukea. On todella kiva, kun näkee ihmisiä liikkeellä ihan eri tavalla. Ehkä se tästä. Jospa niistä maskeistakin voitaisiin luopua pikapuoliin.

   Poista
 7. Tuntuu hyvältä, kun elämä taas vähitellen pyörähtää käyntiin.
  Kiitos esittelystä. Oli varmasti päivä täynnä mielenkiintoisia asioita. Sain myös hyviä vinkkejä kirjahankinnoiksi niin itselle kuin lahjaksi. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Kiva jos sait tästä kirjavinkkejä. Hyvä kirjasyksy on tulossa.

   Poista
 8. Onpa kivaa, että pääsit käymään messuilla ja tietysti kaikki muutkin! On virkistävää, kun niin pitkän ajan jälkeen tapahtumat alkavat taas pyöriä.
  Turkiin sijoittuvia kirjoja tuntuu nyt olevan paljon, sekä ilmestynyt viime aikoina että nyt tulevia uusia. Mukavaa myös, että on monia historiallisia romaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella mukava, kun pääsi messuille. Hieno kirjasyksy on meneillään. Itse iloitsen myös noista useista historiallisista kirjoista, jotka varmasti menevät minun lukulistalleni.

   Poista
 9. Perjantain aamupäivä kului meilläkin miehen kanssa messuilla. Odotin näkeväni ja kuulevani enemmän musiikkia, kun se oli yhtenä teemana. Kiva oli käydä messuilla ja aamupäivällä siellä oli vielä tilaa kulkea ja katsella 💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin olit messuilla. Olisi ollut kiva tavata.

   Poista