Kirsi Ranin: Lukupiiri. Kirjoista keskustelemisen elämää muuttava taika. Nemo. 2021. 220 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
"Lukupiiriläisyys edellyttää halua ja valmiutta jakaa omia ajatuksia. Kaikkea omasta elämästään ei tietenkään ole tarkoitus jakaa, mutta kirjaan liittyvät ajatukset kylläkin. Lukupiiri on vuorovaikutusta, joten jokaisen kommentti on tärkeä ja vie keskustelua eteenpäin. Toisten mielipiteiden kuuntelu on ihan yhtä tärkeää kuin omien ajatusten esilletuonti. Yksi lukupiirin rikkauksista onkin kuulla muiden kenties aivan erilaisia kommentteja samasta kirjasta. Lukupiiri on paikka, jossa kaikkien puheenvuoroja tulee kunnioittaa." (s. 28-29)
Jotkut kirjat ovat sellaisia, että ne vaan pitää lukea heti kun ne vaan saa käsiinsä. Tähän kastiin kuului Kirsi Raninin tuore Lukupiiri-teos. Suurella mielenkiinnolla odotin tätä kirjaa, ja kun postilaatikko kolahti, tiesin tasan tarkkaan mikä on illan ohjelma.
Minkä aarteen Kirsi onkaan kirjoittanut kaikille lukupiiriläisille ja yleensäkin kaikille kirjanystäville. Jos lukija haluaa sukeltaa lukupiirien maailmaan, kirja tarjoaa kiinnostavia ja hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä jo toimiville lukupiireille kuin myös niitä suunnitteleville. Varmasti on monia kirjanystäviä, jotka haluavat jakaa kokemuksiaan luetuista kirjoista. Mielipiteiden jakamiseen lukupiiri tarjoaa mitä parhaimman mahdollisuuden. Usein lukupiirit ovat ystäväporukan perustamia, jolloin etuna on, että osallistujat tuntevat toisensa jo entuudestaan. Yhdistysten ja järjestöjen lukupiirien osallistujat jakavat saman arvomaailman. Useimmilla paikkakunnilla on esimerkiksi kansalaisopistojen pyörittämiä lukupiirejä, joissa vetäjän iso haaste on saada entuudestaan toisilleen tuntemattomat ihmiset keskustelemaan keskenään.
"Lukupiirissä kuulen erilaisia tulkintoja samasta tekstistä, ja se avartaa omaa lukukokemusta." (s. 63)
Kun tärkein askel on otettu eli lukupiiri on perustettu, kannattaa suunnitella jo seuraavia vaiheita, mm. lukupiirikirjojen valintaa, vetovastuuta, tiedottamista, kokoontumispaikkaa ja -aikaa, mahdollisia tarjoiluja ja mahdollisten vieraiden kutsumista. Näitä keskeisiä asioita Kirsi Ranin valottaa kirjassaan asiallisesti, innostuneesti ja riittävällä tarkkuudella. Tulee pitää huoli siitä, että pääasia lukupiireissä on kirjoista keskusteleminen, eikä esimerkiksi tarjoiluilla brassaileminen. Kirjoja luetaan hieman eri tavalla kun kyseessä on lukupiirikirja eli lukeminen on tarkempaa ja analyyttisempaa. Ajatusten vaihtaminen muiden lukijoiden kanssa täydentää lukukokemusta. Lukukokemus on monipuolisempi, kun se kohtaa toisia lukukokemuksia. Kirsin kirjassa onkin paljon konkreettisia kysymysesimerkkejä, joilla voidaan aloittaa kirjakeskustelu. Alkulämmittelyn jälkeen voidaan edetä kirjan yksityiskohtiin ja lukijoiden tuntemuksiin. Lukupiiri-illan jälkeen tulee tunne, että nyt voi rauhassa sulkea kirjan kannet ja laittaa kirjan hyllyyn. Usein lukupiirit laajentavat lukemistoa, koska tulee luetuksi sellaisia kirjoja, joihin tuskin itse tarttuisi.
Luin Kirsin kirjaa todella mielelläni. Kaikesta huomaa, että kirjan on kirjoittanut henkilö, joka rakastaa kirjoja. Minäkin olen lukupiiri-ihminen, jolle lukupiiri on merkinnyt kuukauden kohokohtaa jo vuosien ajan. Joensuussa asuessani vedin Naisten Pankin lukupiiriä seitsemän vuoden ajan. Minulla on ikävä monia asioita Joensuusta, eikä niistä vähäisin ole lukupiirimme. Kuinka kaiholla muistankaan ihania ihmisiä, kiinnostavia, joskus kärkkäitäkin, keskustelujamme ja ennen kaikkea lukupiirikokoontumisien mukavaa ilmapiiriä. Joskus tila täyttyi naurusta, joskus itkusta. Nyt olemme Raumalla aloittaneet Naisten Pankin lukupiirin. Kokemuksia on vielä vähän, eli vain yksi kokoontuminen on takanapäin.
Kirsin lukupiirivinkeillä ja ideoilla on vankka kokemuspohja. Kirsi on koonnut vinkit suurimmaksi osaksi oman lukupiirinsä Kirsin Book Club -toiminnasta, joka on toiminut jo yli kymmenen vuotta. Lukupiirillä on ollut huimat 129 tapaamista. Lisäksi Kirsi on ollut mukana useissa muissakin lukupiireissä. Vaikka vierailen usein Kirsin Book Club -blogissa, oli kiinnostavaa lukea lukupiirin perustamisvaiheista ja hyväksi havaituista käytänteistä. Uskon, että Kirsin kirja antaa uusia näkökulmia ja ideoita jo toimiville lukupiireille. Suosittelenkin tämän kirjan ottamista käsiteltäväksi lukupiiritapaamisessa. Uskon myös, että kirja synnyttää uusia lukupiirejä.
Kirjassa lukijat saavat hyviä lukuvinkkejä vaikkapa lukupiirikirjoiksi. Kirjavinkkejä on yli 200, joista monet on luettu Kirsin Book Club -lukupiirissä. Kirjat on kivasti jaoteltu 20 kategoriaan. Kirjan lopussa on vielä tilaa omille muistiinpanoille.
Lukupiiri-kirja on persoonallisesti tekijänsä näköinen aina kirjan kantta myöten. Kiitos Kirsi!
Tämä minullakin lukujonossa. Kuulostaa hyvin kiinnostavalle :-) Lukupiiriäkin olisi joskus kiinnostavaa kokeilla.
VastaaPoistaKiva kun kirja kiinnostaa sinuakin. Kokeile ihmeessä mukanaoloa jossakin lukupiirissä. Yleensä ihmisillä on myönteisiä kokemuksia lukupiiritoiminnasta, mutta ei tietenkään aina. Riippuu niin paljon siitä, miten osallistujien keskinäinen kemia pelaa.
PoistaSinulla onkin tosiaan omaa kokemusta lukupiireistä. Onnea ja lukuiloa teidän uudelle piirillenne siellä Raumalla! Itse en ole koskaan ollut lukupiirissä, mutta varmasti se olisi antoisaa. Ja tosiaan tulisi luettua jotain sellaistakin, mitä ei muuten lukisi. Kiinnostava kirja! Ihanan omistuskirjoituksen sait siihen!
VastaaPoistaKiitos! Se on totta, että tulee luetuksi sellaista, mihin itse ei tarttuisi. Ihanan omistuskirjoituksen sain todellakin!
PoistaTämän minäkin haluan lukea, vaikka en ainakaan vielä ole lukupiirissä. :)
VastaaPoistaKiva kun kirja kiinnostaa. Joensuussa toimii monia hyviä lukupiirejä. Kansalaisopistollakin on mukava lukupiiri, jota on ainakin asti vetänyt Kari Tahvanainen.
PoistaKirja kiinnostaa siksikin, että ennen koronaa kävin kahdessa eri lukupiirissä. Meillä täällä ollaan leviämisvaiheessa, joten vielä odottelemme aikaa "jälkeen koronan" tai ainakin aikaa parempaa.
VastaaPoista