maanantai 9. elokuuta 2021

Katja Kärki: Eeled

Katja Kärki: Eeled. Bazar. 2021. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti. 364 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Äidin kirjoista olin lukenut kolmen kappaleen probleemasta. Kolme lähekkäistä tähteä eivät viihtyneet pitkään vakailla radoilla. Kolmas sinkoutui pois suurella vauhdilla. Mutta olin valmis uhmaamaan fysiikan lakeja, koska niin rakkauskin teki, ja kuitenkin mietin, kuka meistä olisi se, joka ensimmäisenä lähtisi." (s. 201)

Kristiina palaa Ruotsiin Auringontaloon yhdessä Vanessa-tyttärensä kanssa. Muistot palaavat, paikat tuntuvat tutuilta, mutta samalla vierailta. Kristiina antaa muistojensa viedä mukanaan niihin vuosiin, kun hän asui Auringontalossa.

"Sä olit aurinko, sä olit aina mun shakti." (s. 46)

Kristiina, tyttö pohjoisesta, haluaa tulla opettajaksi. Hän opiskelee ruotsin kieltä ja sitä myötä tekee opintoihin kuuluvaa kieliharjoittelua Tukholmassa. Joissakin illanistujaisissa harjoitellaan capoeiraa ja tanssitaan forroa. Siellä Kristiina tapaa ihanan miehen, komean ja kauniin kaikkien rakastaman rastatukkaisen Torvaldin. Torvald on rikkaasta kodista. Hän elää vanhempiensa avustuksilla, vaikkakin sanoo häpeävänsä rikasta taustaansa. Miten viehättynyt Kristiina onkaan, kun Torvaldin kaltainen mies ihastuu juuri häneen, tuikitavalliseen Kristiinaan. Mutta niin vain käy ja Kristiina viettää yhä enemmän aikaa Torvaldin ja hänen boheemin ystäväpiirinsä kanssa. Mutta kuka on salaperäinen Bambi? Nimi, jota Torvald toistaa tavan takaa. Bambi, Bambi ja taas Bambi. Kristiina lähtee matkalle Torvaldin porukan kanssa capoeiran juurille, back to the roots, eli Brasiliaan. Siellä on Bambi, joka on kuin "aurinko, jota planeetat kiertävät." (s. 71) Bambi on ainutlaatuinen, Bambilla on kauniit kasvot ja säihkyvät silmät, hän osaa valloittaa kenet tahansa. "Bambi oli tulta ja valoa. Hän oli rakkauden jumalatar, joka kylvi ympärilleen valoa.

Palataan takaisin Ruotsiin, ja luontevasti Kristiina muuttaa yhteen Torvaldin kanssa Auringontaloon. He rakastavat toisiaan, juuri muuta kesäpäiviin ei mahdu. "Me olimme toisistamme huumaantuneita, lämpimiä, auringonpaahtamia lapsia." (s. 30) Myöhemmin Kristiina pohtii, että hän olisi halunnut kertoa ehjän tarinan vain heistä kahdesta, Torvaldista ja hänestä. Ilman Bambia. Mutta Bambi tulee ja ottaa paikkansa Auringontalossa. 

"Meistä tulee äitejä!  Yhtä aikaa." (s. 131)

Kristiina, Torvald ja Bambi asuvat Auringontalossa. Yllätyksekseen Kristiina huomaa olevansa raskaana, ja niin on pian myös Bambi. Torvald on molempien lasten isä. Kristiina tuntee mustasukkaisuutta. Tilanne on hänen mielestään omituinen, mutta Bambi vain toteaa, että "elämä on ihmeellistä". Onhan Bambi jotakin muuta kuin Kristiina. Bambin olemus on lähes jumalolennon kaltainen, kun taas Kristiinan aura on tumma ja nokinen sekä varjoja täynnä. 

"Haluan pitää teidät molemmat. Me voimme kokea suuremman rakkauden", Torvald sanoo." (s. 200)

Lapset syntyvät, ensin Kristiinan Niklas ja sitten Bambin Vanessa. Elämä jatkuu Auringontalossa, yhden miehen, kahden naisen ja kahden lapsen voimin. Eletään, hoidetaan kasvimaata ja ollaan. Töitä ei tehdä, rahaa tulee remontteihin ja lasten tarvikkeisiin Torvaldin äidiltä.  

Kristiinan tarinan ohella kirjassa kulkee kauan sitten eläneen Eeledin unenomainen tarina. Äkka löysi Eeledin metsästä. "Metsänpentu", äkka hymyilee sisäänpäin. Hän irrottaa lapsen synnyttäjästään ja piilottaa oman kuurtansa alle. Yksi vaatimista on jo vasonut, sen nisistä tihkuu rasvaista ensimaitoa. On sitä ennenkin imeväisille annettu, joten ehkä tästä vielä eläjäksi on, muukalaisenkin pennusta." (s. 9) Eeledin elämän myötä kirja saa taianomaisia piirteitä, pohjoisen elämä näyttäytyy elävänä ja lappilainen arki on läsnä. Eeled kohtaa Evvanin ja Uulan, ihastuu ja rakastuu toiseen veljeksistä, sinisilmäiseen Evvaniin. Mutta morsiantanssin tanssittuaan hän nostaa katseensa. "Hän katsoo ruskeisiin silmiin. Ne ovat tutut silmät, mutta ne eivät ole Evvanin." (s. 108)

Auringontalon tarina sijoittuu hippiliikkeen aikakaudelle, jolloin vastustettiin Vietnamin sotaa ja kapinoitiin konservatiivisia arvoja vastaan. Yhteisasuminen, itämaiset uskonnot, väkivallattomus ja vapaa seksuaalisuus olivat tämän aikakauden tunnusmerkkejä. Näistä elementeistä rakentuu Auringontalon arki, poislukien yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Ajankuva tuntuu todelliselta, kuten varmasti 70-luvulla eläneet voivat todeta. Nämä tapahtumat olisivat voineet olla totta. Kristiina henkilönä tuli minulle hyvin läheiseksi. Kristiinan henkilöhahmo on kokonainen, uskottava, hyvin inhimillinen ja myös hyvin raadollinen. Kristiinan raskaudenaikaiset pelot ja mustasukkaisuuden tunteet eivät yllätä lukijaa. Bambi jäi minulle etäiseksi, mutta hyvin hän sopi sinne 70-luvulle kaikkine neuvola- ja rokotuskammoineen. Jo takakannesta luen, että kirjassa on kyse rakastavista naisista, joten en odottanutkaan, että kirjassa avattaisiin Torvaldin persoonallisuutta. 

Kirjassa on monia teemoja, jotka kirjailija sitoo taitavasti yhteen. Rakkaus on yksi keskeisistä teemoista, äidin rakkaus, miehen ja naisen välinen rakkaus ja naisten välinen rakkaus. Rakkaus on tärkeää, jokaisella meillä on tarve kuulua toiselle, mikä tuli esille myös Katja Kärjen loistavassa esikoisteoksessa Jumalan huone (Bazar 2019). Harvoin lukija pääsee näin syvälle raskaana olevan naisen ja pikku lapsen äidin tunnetiloihin, siihen mitä kaikkea raskaus ja äitiys voivat pitää sisällään. Ei pelkkiä onnen tunteita, vaan yhtälailla myös epävarmuutta, osaamattomuuden tunteita ja jopa Kristiinan kokemaa kuoleman pelkoa. Mutta sitten kun Niklas syntyy, Kristiina tuntee pakahduttavaa onnea ja suoranaista ihmetystä ihmeellisestä pienestä ihmisestä. Tämän kaiken Kärki kuvaa koskettavasti ja uskottavasti.

Lappi on voimakkaasti läsnä kirjan tapahtumissa, vaikkakin tapahtumat sijoittuvat Tukholman seuduille. Eeled elää Lapissa ja hänen myötään avautuvat Lapin kaunis luonto, vanhat uskomukset, muinaisusko ja pohjoinen mytologia. Luontoa kuunnellaan. "Se on korppi, pirun lintu, lemmonlintu kaarne, kerätty kekäleistä ja sysipuista. Se on manattu maan mustuudesta ja repaleista parsittu, siinä asuu metsän viisaus, ikiaikainen tieto ihmisestä ja menneestä. Se tietää savun ja tulen ja teräksen ja terävät kivet. Se tietää laulun." (s. 122) Eeledin tarina viehätti minua valtavasti. Miten upeasti kirjailija onkaan kutonut Lapin taian ja mytologian Eeledin tarinaan ja miten taidokkaasti kirjailijan kauniisti soiva kieli myötäilee Eeledin kohtaloa. Myös Kristiinan koti on Itä-Lapissa. Menneisyys elää Kristiinassa, kotiin hänellä on kaipuu. Siellä asuvat revontulia tutkiva kaiken osaava äiti, rakas Kainuun pappa ja salaperäinen kala-Maija. Isä oli tullut etelästä ja oli palannut takaisin etelään. 

Kärjen tekstiä on nautinnollista lukea. Eeppinen, taianomainen tarina tempaa mukaansa. Tarinan kulku kiehtoo ilmaisuvoimallaan ja kauniilla kielellään. Kerronnan intensiivisyys aavistuksen notkahtaa kirjan keskivaiheilla Auringontalon hiljaiseloon, mutta lähtee sitten uuteen hallittuun nousuun. 

Sanna-Reeta Meilahden suunnittelema kansi on upea ja kuvaa hienosti kirjan taianomaisuutta. 

Eeled on yksi Helsingin Kirjamessujen lukupiirikirjoista. Helsingin Kirjamessut ovat 28.-31.10.2021.

Katja Kärjen Eeledin ilmestymispäivä on 7.9.2021. Veikkaan, että kirja tulee olemaan yksi syksyn suosikkikirjoista.

4 kommenttia:

  1. Tämähän vaikuttaa tosi hyvältä! Erityisesti nuo Eeledin osuudet kuulostavat upeilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, Eeledin tarina on todella upea. On vieläkin niin selvästi mielessäni.

      Poista
  2. Boa tarde minha querida amiga. Obrigado pela dica.

    VastaaPoista