perjantai 6. elokuuta 2021

Frida Skybäckin Kirjakauppa Thamesin rannalla äänikirjana

 Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin rannalla. WSOY. 2021. Alkuperäinen nimi Bokhandeln på Riverside Drive. Kääntäjä Annamari Typpö. Lukija Sanna Majuri. Kesto 14 t 53 min. Nextory.

Joskus kirjaan koukuttuu jo puhtaasti nimen perusteella. Näin minulle kävi Kirjakauppa Thamesin rannalla -kirjan kanssa. Ensinnäkin, kirjan teema kirjakauppa viehätti ja toiseksi yksi suosikkikaupungeistani on Lontoo, jonne sijoittuvat kirjat kuuluvat yleensäkin suosikkikirjoihini. Siispä, kirja lähti kuunteluun ihan puhtaasti nimen perusteella.

Eikä valinta ollut huono. Kirja tarjosi levollista ja kevyttä kuunneltavaa lämpimiin kesäpäiviin. Riversiden kirjakaupan Thamesin varrella oli omistanut Sara, perheetön nainen, joka testamenttasi kaupan Charlottelle, sisaren tyttärelle. Testamentti tuli täytenä yllätyksenä Ruotsissa asuvalle Charlottelle, joka vielä suri kuollutta aviomiestään ja halusi vain uppoutua työntekoon unohtaakseen surunsa. Charlotte oli miehensä kanssa perustanut nyt jo hyvin menestyvän kosmetiikka-alan yrityksen, jonka pyörittämistä Charlotte jatkoi. Kirjakauppa hänelle perintönä? Ei voi olla totta? Eihän Charlotte ollut koskaan edes tavannut Saraa. 

Eihän Charlotte juuri mitään kirjoista tiennyt ja vielä vähemmän kirjakaupan pitämisestä. Lukeminen ei kuulunut Charlotten harrastuksiin. Mutta ei siinä mitään, Charlotte miettii ja lähtee Lontooseen tarkoituksenaan myydä kirjakauppa.

Kirjakaupassa hänet otetaan sydämellisesti vastaan. Charlotte huomaa heti, että häntä oli odotettu, mutta valitettavasti tutustuttuaan kirjakaupan tilanteeseen hän huomaa pian, että kirjakauppa horjuu konkurssin partaalla. Jotakin täytyy tehdä ennen kuin kauppa voidaan laittaa myyntiin. Siinä ohella Charlotte tutustuu kirjakaupan vastuunaisiin, Martiniqueehen ja Samiin, joiden molempien yksityiselämään lukija saa tutustua juonen edetessä. Lisäksi talossa asuu William, kiinnostava kirjailija. Ja niinhän siinä käy, että kirjakauppa ja kirjakaupan vanhoillisen ihastuttava tunnelma alkaa viehättämään Charlottea. Mietitään ja pohditaan, mitä kaikkea kirjakaupassa voitaisiin tehdä. Ja paljon uusia ideoita tulee esille ja monia niistä toteutetaan, mm. huomiota saaneet kirjailijaillat ja ruotsalaiset korvapuustit. 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen aikatasoon. Aiemmassa aikatasossa 1980-luvulla Sara ja Charlotten äiti olivat seikkailunhaluisina lähteneet Ruotsista Lontooseen. Sisaruksilla oli läheinen suhde, Sara oli johtajahahmo, jonka ehdoilla elettiin. Sisarsuhteen sekoitti Saran poikaystävä Daniel. Daniel oli irlantilainen ja näin juoneen tuli mukaan myös IRA-jännite. Tilanne kärjistyi niin, että Charlotten piti muuttaa pois yhteisestä asunnosta.

Todellakin, kirja tarjoaa mukavan viihteellisiä lukuhetkiä feelgood-kirjallisuuden ystäville. Juoni etenee jouhevasti, parit kyyneleetkin piti vuodattaa kirjan loppuvaiheissa, henkilöt ovat eläviä ja kokonaisuus kaiken kaikkiaan toimiva. Tällaista on feelgood-kirjallisuus parhaimmillaan.

12 kommenttia:

 1. Minäkin kiinnostuin tästä heti, kun kirjasta kuulin. Kuulostaa täydelliseltä unelmien ainekselta ja viihdyttävältä luku/kuuntelukokemukselta! Sellaisia kirjoja tarvitaan, ehdottomasti. Joskus jopa kaikkein eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Saila. Tällaisia kirjoja tarvitaan, ja varsinkin kesäaikana tällaisia kirjoja on mukava lukea.

   Poista
 2. Tämä oli todella viihdyttävä eikä tarina ollut liian heppoinen.

  VastaaPoista
 3. Tykkäsin. Minustakin kirjan nimi on sympaattinen ja lukemaan innostava. Voisin käydä Lontoossa toistekin tämän kirjan innostamana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin tykkäsit. Kylläpä olisikin kiva päästä Lontooseen.

   Poista
 4. Tää vaikuttaa tosi houkuttelevalta kirjalta.

  VastaaPoista
 5. Arviotasi lukiessani tuli mieleen lapsuuteni Kipa kirjakauppa, jonka tuoksun muistan yhä. Kyseinen kauppa on ollut samalla paikalla, samassa talossa jo vuosikymmeniä ja on edelleen.

  Tämä kirja on itsellä Storytelissä kesken ja sopii hyvin tähän alkavaan kirjasyksyyn ja elokuun iltoihin.
  Sanna Majuri on loisto lukija. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kirja on sinulla kuunneltavana. Uskon, että pidät kirjasta. On aina hienoa, jos kirjassa on tunnelma, joka vie joihinkin tärkeisiin muistoihin. - Samaa mieltä, Sanna Majuri on erittäin hyvä lukija.

   Poista
 6. Kirjakaupoista kertovat kirjat ovat tosiaan aina kiinnostavia. Tämäkin kirja vaikuttaa kiehtovalta, mutta on muistaakseni aika paksu, joten otan sen luettavaksi joskus kun on energiaa paksun kirjan lukemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, jotakin kiehtovaa on kirjakaupoista kertovista kirjoista. Kyllä kirja on varmaan aika paksu, kun kuuntelutunteja kertyi yli 14.

   Poista