tiistai 17. elokuuta 2021

Joona Keskitalo: Tottelemattomat

Joona Keskitalo: Tottelemattomat. Bazar. 2021. 378 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta 

"Pete selaa kuumeisesti juttua eteenpäin. Kaikki poliisin keräämät tiedot ovat vuotaneet medialle. Heitä nimitetään Robin Hood -syndroomaa poteviksi huijareiksi, jotka rahastavat vaarallisilla aineilla hyväntekeväisyyden varjolla. Heitä syytetään jopa siitä, että huumeiden brändääminen harmittomiksi kulutustuotteiksi madaltaa lasten ja nuorten kynnystä sotkeutua huumemaailmaan. Samalla todetaan, että päättäjien tulisi tosissaan pohtia kannabiksen kriminalisoinnin vaikutuksia, sillä viimeinenkin raja on nyt ylitetty - kontrolloimaton markkinointipropaganda voi olla paljon vaarallisempaa kuin itse kannabis." (s. 198)

Pete, Max, Jonas ja Jesse ovat käyneet samaa peruskoulua Etu-Töölössä. Nelikko tunnettiin Mallurinkinä tai Yhtiönä, he nimittäin olivat yläasteen kovimpia bisnesmiehiä. Mallurinki turvasi luokkalaistensa tupakan saannin myymällä heille Venäjältä salakuljetettua Marlboroa. Yläasteen jälkeiset vuodet olivat kuljettaneet nuoret miehet kenet minnekin. Nyt Peten markkinointiyhtiö Vainu on konkurssin partaalla. Eikä Peten tilannetta helpota avovaimo Iinan toiveet vauraammasta talosta ja ennen kaikkea yhteisestä lapsesta. Myös Max on yrittäjä. Hänen työvaateyrityksensä on ollut vuosia vaikeuksissa. Max hukuttaa murheensa alkoholiin. Jonas puolestaan on kunnianhimoinen lakimies, joka tekee pitkää päivää, mutta tuntee, ettei saa ansaitsemaansa arvostusta tekemästään työstä. Jesse on näistä ystävyksistä "normaalein". Hän on IT-alalla työskentelevä insinööri, joka kokee, että hänellä on hyvä työ, ihana perhe ja riittävät tulot.

"Kunnes mä istuin sattumalta Maxin kanssa samaan pöytään Henry's Pubissa." (s. 84)

Eräänä iltana Max on viihteellä ja juo tapansa mukaan liikaa. Hän tapaa Stefun, moottoripyöräjengin presidentin. Stefun tarjoama kokaiini yhdistettynä alkoholiin saa Maxin olon täysin sekaiseksi. Seuraavana päivänä Max muistaa kauhukseen luvanneensa ostaa Stefulta 60 000 euron arvoisen huume-erän. Huh ja huh, nyt on paha tilanne. Ei muuta kuin viinan juontiin, miettii Max ja suuntaa kulkunsa Henry's Pubiin. Sieltä löytyy Pete, ja ennen pitkään nelikko kokoontuu pohtimaan, kuinka huume-erä saadaan rahoitetuksi. Ja kun vastahakoinen Jessekin saadaan taipumaan, on kuvio valmis. Tämä tehdään vain yhden kerran, vakuuttavat kaikki. Mutta miten helppoa kaikki onkaan, bitcoinin kurssi kohoaa ja rahaa tulee yllin kyllin. Pete saa ostetuksi uuden talon West Endistä ja Maxilla on varaa huumeisiin. 

"Olemme monessa mielessä menettäneet kaikki rahamme." (s. 238)

Huumekauppa on arvaamatonta. Bitcoinin arvon romahtaminen yhdistettynä ystävysten tekemiin huonoihin valintoihin ja suoranaisiin virheisiin on liikaa. Pete miettii luovuttamista, mutta se, joka ei luovuta, on Jonas. Hän uskoo ja hän jaksaa. Hän miettii ja kehittelee yhä uusia kuvioita, joista jokainen on hänen mielestään entistä tuottoisampi. "Idea on syntynyt, ja mitä pidemmälle hän sillä matkaa, sitä valoisammaksi polku muuttuu. Hetken kuluttua kaikki on kirkasta." (s. 122) Sen jälkeen Jonaksen tehtävänä on saada ystävykset vakuuttuneiksi loistoideastaan. Kerta kerran jälkeen Jessen saaminen mukaan on entistä vaikeampaa. Jesse tuntee olevansa erilainen kuin Pete ja Max, jotka ovat kuin riivattuja ja valmiina panemaan kaiken likoon, kun taas Jesse on aina vihannut riskien ottamista. Mutta mukana hän on. "Milloin Jessestä tuli tällainen tohveli? Miten ihmeessä hän ei pysty sanomaan ystävilleen ei." (s. 209)

Sitten mennäänkin kovaa ja niin lujaa, että lukijalla on vaikeuksia pysyä mukana. Huumemaailman kulttuuri on raakaa eikä ihmishengellä juuri ole arvoa. Ihmettelen, miten paljon raakuutta tavallisesta ihmisestä löytyykään. Juoni kantaa ja pitää minut piinaavassa jännityksessä aivan viimeisille sivuille saakka. Lukemista piti jatkaa ja jatkaa. Jo heti aamiaispöydässä piti napata kirja käteen, jotta pääsee jälleen mukaan huumemaailmaan.

Kirjan luettuani voin vain todeta, että uusi dekkaristitähti on syntynyt. Keskitalo on kirjoittanut dekkarin, joka ehdottomasti on yksi vuoden parhaimmista ja jossa varmuudella on kansainvälistä ainesta. Kirjassa on kaikki kohdallaan: kiinnostava, koukuttava ja ajankohtainen juoni, sujuva ja mutkaton kirjoitustyyli ja ennen kaikkea taitavasti rakennetut päähenkilöt. Peten, Maxin, Jonaksen ja Jessen persoonallisuudet ovat huolella ja taidolla mietittyjä. Ja löytyypä kirjan huumemaailmasta tunnistettavia piirteitä Jari Aarniosta ja Katiska-vyyhdistä.

Tottelemattomat on ilmestynyt 12.8.2021. Sarjan toinen osa ilmestyy syksyllä 2022.

2 kommenttia:

  1. Suomesta tulee kyllä kovaa tahtia uusia dekkaristeja! Panen tämän muistiin myöhempää ajankohtaa varten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, uusia dekkaristeja tulee. Ja lisäksi todella tasokkaita, kuten tämä keskitalo. Jatkoa odotellen!

      Poista