perjantai 26. maaliskuuta 2021

Vera Vala: Aprikoosiyöt

Vera Vala: Aprikoosiyöt. Gummerus. 2021. Kannen suunnittelu: Eevaliina Rusanen. 368 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Kesä on täynnä sagroja, kyläjuhlia, joita odotellen ihmiset selviävät kolean, sateisen talven yli. Tänä iltana kylän keskustassa järjestetään kesän ensimmäiset juhlat, ja ihmismäärästä päätellen mustatryffelin festivaalille ovat tulleet kaikki lähiseudun asukkaat. Toisin kuin vaalea tryffeli, tumma kesätryffeli kypsyy syötäväksi jo kevätkesällä, ja jo se riittää saamaan ihmiset hilpeälle tuulelle." (s. 82)

Laurasta tuntuu, että hänen elämänsä junnaa paikallaan, on junnannut jo hyvän tovin. Kirjailija hänestä olisi pitänyt tulla, mutta hän on työskennellyt jo neljä vuotta palkanlaskijana. Parisuhde Robinin kanssa takkuaa eikä Laura ole enää varma tunteistaan miesystäväänsä kohtaan. Ja gradukin on tekemättä. Eikä Laura ole enää mikään ihan nuori tyttönen, hänellä on ikää jo liki neljäkymmentä vuotta. Laurasta tuntuu, että hän on riittämätön eikä kelpaa mihinkään eikä kenellekään. "Minusta tuntuu, että elämäni on rikki", toteaa Laura. (s. 66) Kati-sisko on Lauran vastakohta, älykäs, itsevarma, tyylikäs ja urallaan menestynyt. Kati pyrkii pitämään huolta pikkusiskostaan. "Siskon mielestä Lauran olisi pitänyt vihdoin valmistua. Vihdoin hankkia asuntolainan mahdollistava työpaikka. Vihdoin lopettaa typerä vitsailu. Vihdoin kasvaa aikuiseksi." (s. 52)

Lapsuuden tavaroiden joukosta Laura löytää arvoituksellisen kirjeen. Kirje vie hänet keväiseen Italiaan Aino-tädin luo, joka asuu viehättävässä Villa Alba -huvilassa Toflan vuoristossa. Lauran viimeisestä Villa Alban käynnistä on kulunut jo parikymmentä vuotta. Kirjeenvaihtokaveri Alexin kanssa vietetty aika palautuu elävänä Lauran mieleen, mutta huomion vie nyt Aino-täti, joka makaa sairaalassa pudottuaan raunioilta. Laura vaistoaa, että Aino-tädin putoaminen ei ehkä ollut puhdas onnettomuus.

Tädin ollessa sairaalassa Laura asuu Villa Albassa seuranaan Harlekiini-kissa ja koira, jonka Laura oli nimennyt Cujoksi "Stephen Kingin raivotautisen piskin mukaan". Laura nauttii kauniista Villa Albasta. Hedelmätarhassa viikunapuut tuoksuvat ja aprikoosit roikkuvat houkuttelevina. Mutta jotakin häiritsevää ja pelottavaakin tapahtuu huvilalla. Ehkä hänellä on vain liian vilkas mielikuvitus, selittää Laura itselleen. 

"Että aina on mahdollista palata oikealle tielle." (s. 290)

Kun toisessa aikatasossa seurataan Villa Alban tapahtumia liki neljäkymmentä vuotta sitten, alkavat sukusalaisuudet aueta ja arvoituksellisen kirjeen sisältö selittyy Lauralle. Samalla moni muukin arvoitus saa selityksensä. Laura alkaa ymmärtää syitä, miksi hän on koko elämänsä ajan kokenut itsensä epävarmaksi ja riittämättömäksi. 

"Perhe on tärkeintä maailmassa." (s. 268)   

Liikuttiinpa kummassa aikatasossa tahansa, italialaisuus - ihmiset, elämäntapa, luonto ja ruoka - on läsnä kirjan tapahtumissa. Italialaiset nauttivat elämästä kaikilla aisteillaan. Riemu "loistaa hymyinä ja täyttää korvat rehevällä naurulla. Ihmiset luovat sanoilla seittejä toisiinsa, kun he kyselevät kuulumisia, juoruilevat ja alkavat väitellä politiikasta." (s. 82) Kaikesta nautitaan yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Ruoka on Italiassa elämäntapa. Kirjassa on kaunis kuvaus rakkaudella valmistetusta sacherkakusta. "Otan sacherkakun esiin jääkaapista. Se on täydellinen. Olen sulattanut suklaaseen myös kaikki Ludovicoa koskevat unelmani, olen vaahdottanut sokerin ja kananmunien sisään kaikki ne sanat, jotka haluaisin kuiskata hänelle." (s. 93) 

Kirjailija on asunut Italiassa yli 20 vuotta. Maan tuntemus ja rakkaus Italiaan välittyvät kirjan sivuilta. Aprikoosiyöt tarjosi minulle viihdyttävän ja elämänmyönteisen lukukokemuksen. Kirjan viimeisiä sivuja luin kyynelsilmin, niin koskettavia lopputapahtumat olivat. Vala on aiemmin kirjoittanut kuusiosaisen dekkarisarjan Arianna de Bellis. Dekkarikirjailijan kynänjälki näkyy tässäkin kirjassa. Taidokas kahdessa tasossa kulkeva juoni tuo kirjaan yllätyksellisyyttä ja jännitteisyyttä. Lukukokemuksesta muodostui viihdyttävä ja aistillinen nojatuolimatka Italian aprikoosi- ja viikunapuiden tuoksuihin ja tunnelmiin. Iso kiitos Eevaliina Rusaselle upeasta kannesta. 

Laitan hyvän kiertoon. Ensi viikolla blogissani on kevätarvonta, jossa palkintona on tämä Vera Valan Aprikoosiyöt.

13 kommenttia:

 1. Italia on ihana maa, jossa olen käynyt kaksi kertaa.
  Kiitos kirjavinkistä, jolla on kaunis nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kiinnostuit Mai. Kaunis nimi ja kaunis kansi.

   Poista
 2. Olen lukenut Vera Valan Adrianna de Bellis -sarjan. Mietinkin tämän kirjan mainoksen nähdessäni, jatkuuko sarja edelleen. Kiva kuulla, että nyt onkin toisenlainen aihe ja tarina. Vera Vala on sisäistänyt Italian hienosti ja kuvaa maan kulttuuria kirjoissaan hyvin, minkä ymmärtää pitkän asumisen vuoksi. Muutaman kerran Italiassa käyneenä maa on vienyt sydämeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Between tätä sinulle, varsinkin kun olet tykännyt Valan dekkarisarjasta ja olet Italia-fani.

   Poista
 3. Kuulostaa sellaiselta, että äitini saattaisi tykätä, joten kiitän vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Saila. Uskon, että kirja ilahduttaa äitiäsi.

   Poista
 4. Vera Valaa en olekaan koskaan lukenut. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on hyvä aloittaa tutustuminen Valan teoksiin. Varmasti tykkäät!

   Poista
 5. Nyt kun matkustaminen ei onnistu, voisi tämä toimia oivana kirjamatkustamisena Italiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, mitä mainoin nojatuolimatka Italian aprikoosiöiden tuoksuihin.

   Poista
 6. Tämä kirja odottaa lukemista, sain Katjalta nyt viikonloppuna. Kiitos taas esittelystä. Olenkin lukenut kaikki Valan aiemmin ilmestyneet ja pitänyt!

  Hyvää viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinulla on hyvä kirja odottamassa. Minulle tämä oli ensimmäinen Valan kirja. Hyvää virpomissunnuntaita myös sinulle!

   Poista
 7. Valan dekkareita en tunne, mutta nojatuolimatka Italiaan kiinnostaa.
  Mukavaa pääsiäisviikkoa Anneli!

  VastaaPoista