lauantai 13. helmikuuta 2021

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja


Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja. WSOY. 2020. Englanninkielinen alkuteos: My sister, the Serial Killer. Suomentanut Kaisa Kattelus. 235 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Ayoola on pysähtynyt niin, että saatamme kaikki ihailla häntä. Hänellä on yllään sama flappermekko, jota hän luonnosteli pari viikkoa sitten. Kultahelmet sointuvat kauniisti hänen ihonsa väriin. Hän on letittänyt rastansa pitkäksi palmikoksi, joka laskeutuu olan yli, ja hänen korkonsa ovat niin korkeat, että vähäpätöisempi nainen olisi jo suistunut portaita alas." (s. 90)

Kiinnostuin kirjasta monestakin syystä. Ensinnäkin, kirjan ihastuttava kansi oli niin kutsuva. Toiseksi, afrikkalainen kirjallisuus kiinnostaa minua. Naisten Pankin lukupiirissämme olemme tutustuneet muutamiin kiinnostaviin nigerialaisiin kirjailijoihin, mm. Chimamanda Ngozi Adichie, Soyinka Obioma ja Ayobami Adebayo. Olikin kiinnostavaa tarttua nigerialaiseen dekkariin. 

Kirjan juoni on varsin yksinkertainen. Kirja kertoo kahdesta sisaruksesta, jotka ovat toistensa vastakohtia. Sairaanhoitajana työskentelevä Korede, kirjan minä-kertoja, on sisaruksista vanhempi. Hän on järkevä, tunnollinen ja vastuullinen nuori nainen, joka mielellään auttaa muita, muiden muassa sisartaan Ayoolaa. Lapsuudesta alkaen on ollut itsestäänselvyys, että isosisko huolehtii pienemmästään. Korede muistaa äitinsä sanat. "Ei tämä ole nukke. Tämä on vauva, sinun pikkusiskosi. Sinä olet nyt isosisko. Isosiskot huolehtivat pikkusiskoista." (s. 137) Ayoola on täysin Koreden vastakohta. Ayoola on huoleton, iloinen, täysin omien halujensa mukaan toimiva. Mutta ennen kaikkea Ayoola on kaunis. Kauneus merkitsee hänelle paljon, kauneudella hän pärjää, kauneudella hän saa kaiken haluamansa, myös kenen tahansa miehen. 

Ayoola ei ole pelkästään miesten suosiossa, hän on myös äidin suosikki. Nuoret naiset asuvat äitinsä kanssa. Isä on kuollut. Takaumissa palataan aikaan, jolloin isä, tuo "kodin laki", vielä eli. Ne eivät ole mukavia muistoja, ja isän väkivaltaisuus taitaa tarinassa olla ainoa seikka, josta sisarukset ovat samaa mieltä. Mutta vaikka ei olla samaa mieltä asioista, sisarta tulee auttaa, se on Koreden periaate. Korede tuntee velvollisuudekseen auttaa Ayoolaa ruumiiden pois kuljettamisessa ja verisen kylpyammeen kuuraamisessa. Ennen kaikkea Koreden tulee vaieta. Hän ei saa sanoa sanaakaan Ayoolan tekemistä murhista. Ayoola on murhannut kolme miestä. "Kolmelta aamuyöllä päädyin kirjoittamaan Googlen hakukenttään sanan "sarjamurhaaja". Ja siinä se oli: kolme murhaa tai enemmän...sarjamurhaaja." (s. 51) Ayoola ei sure, Ayoola ei kadu, häntä ei kahlitse mikään. "Pari päivää sitten heitimme miehen ruumiin meren syliin, mutta tässä hän nyt tanssii." (s. 40) Mutta Koreden mieli on raskas. Kuinka paljon hänen pitää jaksaa? Ainoa ihminen, jolle hän pystyy tilittämään tuntojaan, on sairaalassa makaava koomapotilas Muhtar Yaut.  

Kyse on varsin erilaisesta rikoskirjasta. Tarina on kirjoitettu sujuvasti ja napakasti. Ilmaisu on niukkaa, turhaa tekstiä ei kirjassa ole. Musta huumori terävöittää tekstiä. Olisin odottanut ja toivonut kirjaan enemmän nigerialaisuutta. Kirjan tapahtumat kyllä paikoitellen huokuvat afrikkalaisuutta, mutta niin yleisellä tasolla, että tapahtumat olisivat voineet sijoittua mihin tahansa Afrikan maahan. Afrikkalaisen ripauksen kirjalle antavat mm. herkulliset ruoat, vaatteet ja poliisien korruptuneisuus. Kiinnostava seikka Afrikassa on  ihon väri, mitä vaaleampi iho ihmisellä on, sitä kauniimpi hän on. Se selittää vaalentavan kosmetiikan suosion Afrikan eri maissa. Nigerialainen yhteiskunta jää kirjan perusteella melko vieraaksi, vain lyhyet viittaukset Boko Haramiin muistuttavat siitä, että Nigeriassa ollaan.  

Kirja on luettu useissa blogeissa, mm. Kirjojen keskellä, Kirjahilla, ja Amman kirjablogi.



8 kommenttia:

  1. Minusta tässä oli loppujen lopuksi aika paljon nigerialaista kulttuuria, vaatteita ja ruokaa sekä elämänmenoa. Se riitti, sillä kirja oli mielestäni muutenkin aika kevyt ja viihdyttävä.
    Varsinkin se tuli ilmi, miten miehet suhtautuivat naisiin ja miten perheen isä oli päämies, jota piti totella kaikessa. Siinäkin asiassa, mitä tyttöjen varhaisnuoruudessa tapahtui. Myös se lasten ja naisten hakkaaminen, jos ei totellut.
    Pidin kovasti kirjan mustasta huumorista. Minun oli pakko nauraa ääneen varsinkin siinä hissikohtauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kirjan musta huumori oli oikein oivaltavaa. Afrikkalaisuutta kirjassa oli, mutta ei niinkään erityisen nigerialaista. Toivottavasti saamme lukea tämän kirjailijan kirjoja jatkossakin.

      Poista
  2. Tämä on kyllä tosi kiinnostava teos. Jo upea kansi houkuttaa tarttumaan siihen. Voimakas. Ilmeisesti myös teksti on sitä vähäeleisydellään.

    Mietin, miten paljon omat (stereotyyppiset?) käsityksemme afrikkalaisuudesta vaikuttavat odotuksiimme. Jotenkin kuvittelisi, että kieli olisi yhtä kirjavaa kuin nigerialainen kangas. Oma kokemukseni tuntemistani afrikkalaistaustaisista ihmisistä on kuitenkin se, että juuri nämä ihmiset ovat vähäeleisiä ja harkitsevia. Eivätkä käytä niitä kirjavia vaatteita :D

    Lukupinoon tämä teos siksikin, että päätin perehtyä tänä vuonna enemmän afrikkalaiseen kirjallisuuteen. En ile lukenut kuin yhden ehkä ugandalaisen tai ruandalaisen sukukronikan, jonka nimeä en edes enää muista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kiinnostuit kirjasta. Kyllä tämä on lukemisen arvoinen. Omia suosikkejani ovat Chimamanda Ngozi Adichie ja Ayobami Adebay.

      Poista
  3. Minuakin kiinnostaa afrikkalainen kirjallisuus, vaikka liian harvoin sitä on tullut luettua. Tämä kirja on minunkin lukulistallani, kuulostaa huikealta tarinalta. Melkoista irrottelua kaikesta päätellen! Hyvää ystävänpäivää sinulle, Anneli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, melkoista irrottelua totta tosiaan. Kannattaa ehdottomasti tutustua.

      Poista
  4. Sisarusten ristiriitainen suhde nousi minulle kirjan päällimmäiseksi teemaksi. Pahassa paikassa Korede ja Ayoola saattavat luottaa toisiinsa, vaikka keskinäistä kismaa onkin.
    Kuuntelin tätä sairastaessani äänikirjana. Jos olisin tajunnut tämän dekkariksi, olisin jättänyt väliin. Onneksi en tajunnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tässä onneksi ei muutakin kuin nuo murhat. Sisarussuhteet on tärkeä teema.

      Poista