maanantai 9. marraskuuta 2020

Äänikirjana Vesa Sompin Matti Huutola, heikomman puolella


Vesa Somppi: Matti Huutola. Heikomman puolella. Otava. 2020. 4 t 54 min. Lukija Mika Somppi. Supla. 

Toimittaja Vesa Somppi on kirjoittanut kirjaksi kansanedustaja ja ay-aktivisti Matti Huutolan henkilöhistorian. Samalla kirjasta muodostuu kiinnostava katsaus suomalaiseen ammattiyhdistyspolitiikkaan. 

Matti Huutola vietti lapsuutensa Rovaniemen lähistöllä. Koulussa hän menestyi hyvin, mutta isän määräyksestä koulutie suuntautui ammattikouluun oppikoulun sijaan. Ammattikoulusta Huutola sai kirvesmiehen ammatillisen pätevyyden, ja työpaikka avautuikin helposti Rovaniemeltä. Huutola viihtyi rakennustyömaalla. Hän oli ahkera ja tunnollinen työmies sekä aina halukas oppimaan uutta. Hän kehittikin uuden urakoiden laskumenetelmän, joka toi työntekijöille paremmat ansiot. Politiikka veti puoleensa nuorta työmiestä. Eduskunnan ovet avautuivat hänelle vuonna 1998, kun hän pääsi Arkadianmäelle Kansaneläkelaitoksen hallitukseen valitun Asko Apukan tilalle. Kautta oli jäljellä vain yksi vuosi, mutta vuonna 1999 hänet valittiin eduskuntaan Vasemmistoliiton varsinaisena edustajana yhdessä Esko-Juhani Tennilän kanssa.

Kyllä Huutola eduskunnassa työnsä teki. Hän oli mukana valiokuntatyössä, puolusti Lipposen hallituksen linjaa ja oli ydinvoiman kannalla. Huutola koki, että vasemmistolaisen politiikan harjoittamisen suurimpana esteenä oli oman eduskuntaryhmän vähemmistöedustajien änkyröinti. Eduskuntapaikka ei auennut enää vuoden 2003 vaaleissa. Huutola tunsi hienoista pettymystä, mutta sitten hänelle avautui entistä kiinnostavampi työ. Ammattiyhdistyspolitiikka oli aina kiinnostanut Huutolaa ja nyt hänet valittiin SAK:n hallituksen varapuheenjohtajaksi. Työ SAK:ssa alkoi vuonna 2004. Siinä tehtävässä Huutola toimi elokuuhun 2020 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Kuudentoista vuoden ajan Huutola sai seurata aitiopaikalta SAK:n toimintaa ja kehittymistä. Ennättipä Huutola toimia kolmen puheenjohtajan työparina. Vuonna 2004 Huutolan aloittaessa työn SAK:ssa puheenjohtajana oli Lauri Ihalainen. Ihalaisen seuraajaksi tuli Lauri Lyly, jonka kanssa Huutolalla oli samanlainen rakennustyömiehen tausta, ja yhteistyö sujuikin Lylyn kanssa mutkattomasti alusta alkaen. Parhaan arvosanan Huutola antoi vuonna 2016 aloittaneelle puheenjohtaja Jarkko Elorannalle. Elorannasta saatiin uudentyyppinen, nykyaikainen vetäjä SAK:lle, henkilö joka oli hyvä neuvottelija ja jota oli helppo lähestyä.

Toimittaja Vesa Somppi on onnistunut luomaan aidon ja kiinnostavan henkilökuvan haastattelemastaan kansanedustaja ja ay-aktivisti Matti Huutolasta. Lukija saa mahdollisuuden tutustua mieheen, joka koko uransa aikana on ollut työntekijöiden, duunareiden, puolella ja on avoimesti tuonut esille ajatuksiaan siitä, miten suomalaista ammattiyhdistystoimintaa tulisi kehittää vastaamaan paremmin tämän päivän työntekijöiden tarpeita. Huutolan mielestä ammattiliittojen yhdistäminen palvelisi kaikkien osapuolten etuja. Työehtosopimusten yleissitovuutta Huutola toivoo edelleenkin. Hän näkee hyvänä sen, että kansainvälisyyden vaikutukset huomioidaan entistä paremmin SAK:n toiminnassa.

Ystävät ja tuttavat toteavat Huutolasta, että hän on mies, jolle aina sattuu jotakin. Hauskoja sattumuksia on koettu niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Ja onpa Huutola päässyt Iltalehden pääotsikoihin Matti Viialaisen kanssa käydyn liian kiivaan "keskustelun" myötä. Niin ay-politiikassa kuin eduskunnassakin Huutola tunnettiin miehenä, jonka pääperiaatteena oli sovitteleminen ja jonka kanssa oli helppo toimia. Se käy ilmi kirjan "Matista sanottua" -osiossa, jossa erityisesti ay-johtajat tuovat esille muistojaan hyvästä yhteistyöstä Huutolan kanssa. Huutola oli kykenevä yhteistyöhön muiden puolueiden edustajien kanssa, mutta kiitosta Huutolalta eivät saa perussuomalaiset, joilla on kielteinen suhtautuminen niin ilmasto-ongelmiin kuin pakolaisiinkin. Sovittelevana politikkona Huutola ei hyväksy oman puolueen vähemmistöedustajien toimintaperiaatteita. 

Onnellisia ja aktiivisia eläkepäiviä Huutolalle!

Vesa Sompin kirjoittama elämäkerta on sujuvasti kirjoitettu ja sitä on miellyttävä kuunnella. Mika Somppa sopii hyvin kirjan lukijaksi. Kirja tutustuttaa lukijan rentoon ja leppoisaan Matti Huutolaan, mutta mielelläni olisin tutustunut tarkemmin Huutolan yksityiselämään ja perhesuhteisiin. 

2 kommenttia:

  1. Kirjaa en ole lukenut, mutta naisena ja äitinä minuakin kiinnostaisi Huutolan perhe-elämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin jäin kaipaamaan. Tuntuu, että henkilön persoona jää vaillinaiseksi, kun kuvataan pelkkää ammatillista uraa.

      Poista