maanantai 22. kesäkuuta 2020

Kari Levola: Harju


Kari Levola: Harju. Robustos. 2020. 153 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Minä olen sinusta paljon kuullut, niin ja meidän omista tietojärjestelmistä lukenut. Ja nyt kun kuultiin, että juuri sinä teit hälytyksen sieltä luksushuviloilta, ajattelin että juuri tuollaista kansainvälisten kokousten eksperttiä täällä tarvitaan tueksi, kun on kaikkea tämmöistä ylimääräistä sählyä." (s. 77)

Harju on toinen osa Levolan Raistola-sarjaa. Ensimmäistä osaa Live Evil (Robustos 2019) en ole lukenut, mutta se ei haitannut, hyvin pääsin Raistolan kyytiin. Kuusikymppinen raisiolainen poliisi Raistola matkaa junalla kohti Punkaharjua. Raistola toipuu sydänleikkauksesta ja siksi hänet on passitettu viikon kuntoutusjaksolle Punkaharjun kauniisiin kansallismaisemiin. Kuntoutushotelli osoittautuu vanhaksi arvokkaaksi rakennukseksi. Rakennus on jo yli sata vuotta vanha ja on ensin palvellut keuhkotautiparantolana ja sodan aikana sotilassairaalana. Raistolalta kestää tovin jos toisenkin ennen kuin hän osaa suunnistaa sokkeloisessa rakennuksessa. Mutta huoneensa hän löytää kuin löytääkin. Huonekaveriksi ilmaantuu alajärveläinen vanhempi konstaapeli Heinonen. Heinosesta ei oikein ottanut selvää, "sillä vaikka pohjalainen näytti yksinkertaiselta, se taisi sittenkin olla järkimies, tai sitten umpihullu, ja onko niillä lopultakaan suurta eroa." (s. 22)

"Se oli siis tapettu siihen tikkatauluun?" (s. 41)

Kuntoutushotelli sijaitsee kauniilla paikalla Saimaan rannalla. Rannassa on hienoja luksushuviloita, jotka tuntuvat kaikki olevan varattuja. Syykin selviää. Suomen ja Venäjän presidentit tapaavat Punkaharjun Kartanohotellissa. Turvamiehiä ja muuta seuruetta majoittuu myös Kuntoutushotellissa. Ja onpa siellä majoittuneena myös Heinosen esimies Pohjanmaalta. Raistola yrittää osallistua kuntoutukseen, mutta voimat eivät vielä riitä kaikkeen, eivätkä kirjalliset tehtävät oikein jaksa innostaa. "Voi hevonhelvon helvetti!" toteaa Raistola, kun pitäisi laatia tiekartta omasta kuntoutumisesta. Niinpä hän ottaa omaa aikaa tutustuakseen luonnonkauniiseen ympäristöön. Mutta levollinen luonnonrauha rikkoutuu, kun venäläismies löydetään niitattuna ranta-alueen tikkatauluun. Ja lisää ruumiita on tulossa. 

Pian Raistola huomaa olevansa täysillä mukana tutkinnassa. Hän osallistuu myös presidenttien tapaamiseen Kartanohotellissa. Raistola tuntee olevansa umpikujassa rikosten suhteen, mutta onneksi hän saa apua Helenalta, kauniilta paikalliselta poliisilta. 

Putin ja Niinistö tapasivat Punkarjulla 26.7.2017.


Putin ja Niinistö tapasivat Punkaharju-hotellissa. Kuva AA.
Olipa kiinnostavaa lukea tätä kirjaa. Aina kun tapahtumat liittyvät tuttuihin seutuihin, kirjan kiinnostavuus lisääntyy. Olemme perheeni kanssa viettäneet paljon aikaa Punkaharjun kauniissa maisemissa, koska appivanhemmillani on siellä kesämökki. Ja satuinpa olemaan Punkaharjulla juuri päivää ennen Putinin ja Niinistön tapaamista. Kulkurajoitteita oli runsaasti, eikä Kartanohotellille päässyt lainkaan. Punkaharjua tuntevat tunnistavat kirjaa lukiessaan, että Kartanohotelli on Saimi Hoyerin Punkaharju-hotelli, entinen Valtionhotelli.  
Kartanohotellin punatukkainen omistajatar. Kuva AA.
Raistolaan oli kiva tutustua, mieheen joka on ihan oma itsensä ja jolla ei ole tarvetta miellyttää ketään. Kuiva, hieman kierokin huumori leimaa hänen sanomisiaan. Olisiko jatko-osissa odotettavissa jotakin vipinää Helenan kanssa. Tosin emme tiedä, missä Helena lienee tällä hetkelläkään, koska Punkaharjulla ei enää ole poliisia. Levola on taitava kirjoittaja. Hänellä on taito saada tapahtumarikas rikostarina mahtumaan vain 150 sivuun. Levola on tuottelias ja palkittu kirjailija, hän on saanut mm. J. H. Erkon palkinnon, Finlandia Junior -palkinnon sekä Arvid Lydecken -palkinnon. Dekkareita Levola ei ole aiemmin kirjoittanut.

12 kommenttia:

  1. Kiitos pirteästä lukuvinkistä. Tapahtumapaikalla olen käynyt muutaman kerran. Punkaharjulla.

    VastaaPoista
  2. On kiva lukea kirjoja, joiden tapahtumapaikkoja ei tarvitse kuvitella.

    VastaaPoista
  3. Tämä kirja löytyy minunkin yöpöydältäni...

    VastaaPoista
  4. I follow you number 114 , would you like to follow back?

    https://fashionisbiglove.blogspot.com/

    VastaaPoista
  5. Ehkä annan vielä periksi dekkarivastaisuudelleni.
    Kun luen blogiasi moni dekkari(kin) on alkanut kiinnostaa.

    VastaaPoista
  6. I love this post, I follow you on gfc # 115 , follow back?

    https://lovefashionyes.blogspot.com/

    VastaaPoista
  7. Punkaharju on minulle tuttu paikka, sillä hyvä ystäväni on kotoisin sieltä ja olen saanut monasti nauttia hänen sukunsa vieraanvaraisuudesta. Viimeksi kävimme jälleen hotellilla ja juuri sillä hetkellä sattui kova ukonilma, joka vei hotellista sähköt eli keittiö ei toiminut ja maksamaan pystyi vain käteisellä. Ihan dekkarimainen tunnelma!
    Se, mitä kerrot kirjan juonesta, ei saanut minua vielä syttymään. Vaikka Punkaharju onkin paikkana ihana, niin Raistola ei vaikuta minun tyypiltäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että Punkaharju on sinulle tuttu paikka. Siellä on aina kiva käydä, mukavia paikkoja ja kauniita maisemia. Katsotaan, mihin se Raistola vielä yltää.

      Poista