sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Maria Annala: Trumpin kansa




Maria Annala: Trumpin kansa. 2020. Into. 277 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Donald Trump valittiin Yhdysvaltain 45. presidentiksi vuonna 2016. Hän oli ehdokas, jonka voittoon ei juuri uskottu, ei USA:ssa eikä ulkomailla. Ketkä mahdollistivat Trumpin voiton ja mikä Trumpista teki voitokkaan, sitä uutistoimittaja Maria Annala pohtii kirjassaan Trumpin kansa.

On kesäkuun 16. päivä vuonna 2015. Päivä, jolloin Donald Trump päättää asettua presidenttiehdokkaaksi. Trump Tower -pilvenpiirtäjän ensimmäisessä kerroksessa Trump pitää ensimmäisen puheensa USA:n senhetkisestä tilasta. Puhe muistetaan ennenkaikkea tästä viestistä. "Kun Meksiko lähettää ihmisiään (Yhdysvaltoihin), he eivät lähetä parhaitaan",  hän ilmoitti. "He lähettävät ihmisiä, joilla on ongelmia, ja he tuovat ne ongelmat meille. He tuovat huumeita. He tuovat rikollisuutta. He ovat raiskaajia. Ja jotkut, oletan, ovat hyviä ihmisiä." (s. 23)

Make America Great Again

Annala ei tarjoa lukijoille pelkkiä tilastotietoja ja galluptuloksia, vaan hän valottaa Trumpin vaalikampanjaa kiinnostavalla tavalla kolmen Trumpin kannattajan ja vaalityöntekijän kautta. Brian, 22-vuotias oikeustieteen opiskelija, kuullessaan Trumpin kannanotot meksikolaisista, tietää heti, että tässä on hänen ehdokkaansa. "Oh my God, hän sanoi sen ääneen, tämä on mahtavaa" (s. 23) Siitä alkoi Brianin vaalityö Trumpin hyväksi. Alice on irlantilaissyntyinen yli 70-vuotias isoäiti, joka pukeutuu tyylikkäästi Amerikan lipun väreihin ja isänmaallisiin saappaisiin sekä ajaa Donald-autoa. Alicen tavoin ajattelee moni amerikkalainen: "Olen ollut republikaani jo ennen kuin tiesin, mitä se tarkoittaa, sillä arvoni ovat linjassa puolueen arvojen kanssa: minulle tärkeitä arvoja ovat vastuuntunto, vahva työetiikka, perhearvot ja usko Jumalaan, ja nämä asiat ovat republikaanien puolueohjelman ytimessä." (s. 153)  Alice uppoutuu täysillä vaalityöhön perustamalla Trumpia kannattavan naisyhdistyksen. Christianné on 16-vuotias koululainen ja lähtee mukaan harjoittelijaksi Trumpin kampanjaan. Annala kuvaa näiden kolmen erilaisen Trumpin kannattajan osallistumista vaalityöhön. Heidän omistautumisensa on pyyteetöntä ja paljon aikaa vaativaa. Vastoinkäymisiäkin tulee, mutta vahvaa uskoa Trumpin vaaliohjelmaan ei horjuta mikään.

Vaalikampanjan edetessä Trump palaa useaankin otteeseen maahanmuuttokysymyksiin. Hän puhuu Meksikon rajalle rakennettavasta muurista ja hän "peräänkuuluttaa täyttä ja kokonaisvaltaista sulkua muslimien saapumiselle Yhdysvaltoihin." (s. 41) Maahanmuuttovastaisuus linkittyy rotukysymyksiin. Alice monen republikaanin tavoin pitää Obaman rotukommentteja rasistisina. Tutkimukset ovat osoittaneet, että Trumpin äänestäjillä maahanmuuttovastaisuus ja rasismi kulkevat käsi kädessä. Me eurooppalaiset emme uskoneet, että Trumpin maahanmuuttovastaisuus lisäisi Trumpin suosiota. Mutta toisin kävi.

Minä olen lain ja järjestyksen ehdokas. 

Näin Trump julistaa ottaessaan vastaan republikaanien  presidenttiehdokkuuden. Slogan on viisaasti valittu, siinä on voimakas tunnelataus ja se vetoaa voimakkaasti kannattajiin. Termillä "laki ja järjestys" on pitkä historia USA:ssa. Se on tullut tutuksi jo lännenelokuvissa. Trumpin vaalikampanja huipentuu voitonjuhlaan Hilton-hotellissa. Kaikkien kolmen, Brianin, Alicen ja Christiannén, ilo on suunnaton. "Holy shit, tämä tapahtuu oikeasti", hän (Christianné) ajatteli mutta ei silti tosiasiassa pystynyt vielä täysin käsittämään uutista. (s. 178). He muistelevat lämmöllä vaalikampanjaa ja vannovat olevansa mukana tulevissakin kampanjoissa.

USA:ssa tehdään runsaasti tutkimusta, joissa selvitetään kansalaisten äänestyskäyttäytymistä. Trumpin vaalikampanja innoitti tutkijoita ottamaan selvää, mikä sai aikaiseksi Trumpin vaalivoiton. Yllätyksellistä on, että talouskysymyksillä "ei näyttäisi olleen vuoden 2016 vaalituloksen kannalta läheskään niin suurta merkitystä kuin vaalien aikaan ajateltiin" (s. 223). Ei myöskään ilmastokysymyksillä; Trump ei ottanut ilmastokysymyksiä lainkaan esille kampanjansa aikana. 

Keep America Great

Jos talouskysymyksiä ei paljoakaan noteerattu v. 2016 vaaleissa, niillä on varmasti vaikutuksensa tämän vuoden vaalitulokseen. Trump tietää tämän. Elokuussa 2019 Trump twiittasi: "Yhdysvallat on nyt kirkkaasti Suurin, Vahvin ja Voimakkain talous koko Maailmassa, muut eivät pääse lähellekään." (s. 223) On mielenkiintoista myös nähdä, onko Trumpin meneillään olevalla oikeudenkäynnillä vaikutusta vaalitulokseen. Annala toteaa lopuksi. "Vuonna 2016 Trump osoitti, että hänen voitonmahdollisuuksiaan on hyvin vaikea ennustaa. Tätä kirjoittaessani vuoden 2020 presidentinvaaleihin on vielä lähes vuosi aikaa ja mitä tahansa saattaa vielä tapahtua ennen kun amerikkalaiset astelevat vaaliuurnille. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin todennäköiseltä, että Trump valitaan toisellekin kaudelle." (s. 229).  

Annala on kirjoittanut ajankohtaisen, moniulotteisen ja laajaan taustatietoon pohjautuvan tietokirjan Trumpin taipaleesta presidentiksi. Kirja on miellyttävää luettavaa ja se auttaa ymmärtämään amerikkalaisten äänestyskäyttäytymistä viime presidentinvaaleissa. Annala kirjoittaa selkeää, konstailematonta ja sujuvaa tekstiä. Vaalikampanjan kuvaaminen Alicen, Brianin ja Christiannén kautta elävöittää kirjaa ja tuo Trumpin kampanjaan konkretiaa. 

5 kommenttia:

  1. Olen juuri lukemassa tätä. Täältä Euroopasta katsottuna Trump-ilmiötä on mahdottomuus ymmärtää.Ja kohta taas sama show!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että Trumpin kansa on päässyt lukulistallesi. Kirjaideani lähti aikoinaan juuri siitä havainnosta, että suomalaisten ystävieni ja tuttavieni oli vaikeaa jollei suorastaan mahdotonta ymmärtää Trump-ilmiötä. Yhdysvalloissakin moni ystäväni ja tuttavani oli asiasta ihmeissään, mutta he sentään yleensä tunsivat edes yhden Trumpin kannattajan. Suomalaiset harvemmin tuntevat Trumpin kannattajia henkilökohtaisesti, ja pelkkien uutisjuttujen perusteella heistä syntyy helposti yksipuolinen kuva. Kirjani kautta lukijat pääsevät tutustumaan kolmeen Trumpin kannattajaan, mikä toivottavasti auttaa saamaan heistä aiempaa monipuolisemman käsityksen.

      Poista
    2. Niin, kohta on jälleen vaalit edessä. Taitaa Trumpilla olla aika hyvät mahdollisuudet tulla uudelleen valituksi.

      Poista
  2. Kiitos arviosta, Anneli! Mukavaa, että pidit kirjasta.

    VastaaPoista