perjantai 27. joulukuuta 2019

Lucia Berlin: Ilta paratiisissa

Lucia Berlin: Ilta paratiisissa ja muita kertomuksia. Aula & Co. 2019. Englanninkielinen alkuperäisteos Evening in Paradise. 2018. Suomentanut Kristiina Drews. 296 s.  

Arvostelukappale

"Pasuunankukka kasvatti ylenpalttisesti valkoisia, torvimaisia kukintoja, jotka riippuivat raskaina ja kömpelöinä, kunnes kuun tai tähtien valo sai niiden terälehdet hohtamaan himmeän hopeisina, ja niiden huumaava tuoksu leijaili kaikkialle taloon ja kauas laguunille. Muista kukista useimmat eivät tuoksuneet ja säilyivät näin turvassa muurahaisilta. Ihmeköynnökset ja kiinanruusut, kannat, ihmekukat, palsamit ja tsinniat. Leukoijat, gardeniat ja ruusut levittivät ympärilleen päihdyttävää tuoksua, ja niissä lepatteli kaikenvärisiä perhosia."

Lucia Berlin (s. 1936) kuoli vuonna 2004, mutta tuli kirjalliseksi sensaatioksi vuonna 2015, kun A Manual for Cleaning Women. Selected Stories. ilmestyi USA:ssa. Kokoelmaan, joka julkaistiin postuumisti, oli koottu Berliinin novellien parhaimmistoa. Suomessa Aula & Co julkaisi kirjan kahtena kirjana Siivoojan käsikirja (2017) ja Tanssia ruusuilla (2018). Kirjat ovat olleet todellisia menestyksiä lähes kaikissa maissa. Ilta paratiisissa on novellikokoelmista viimeisin. Kaiken kaikkiaan Berlin jätti jälkeensä 77 novellia. 

Lucia Berlin ennätti elää monella paikkakunnalla elämänsä aikana. Hän syntyi Alaskassa, asui nuorena tyttönä Chilessä, opiskeli New Mexicossa ja asui vielä New Yorkissa ja Kaliforniassa. Hänellä oli neljä lasta, jotka kaikki syntyivät hänen ollessaan alle 30-vuotias. Hän oli naimisissa kolmesti. Elättääkseen itsensä ja neljä lastaan hän työskenteli mitä erilaisimmissa työtehtävissä: siivoojana, sairaanhoitajana, vastaanottoapulaisena ja kirjallisuudenopettajana. Berlinin värikäs elämä, eri paikkakunnilla asuminen, työskentely mitä erilaisimmissa tehtävissä sekä lisäksi Berlinin ongelmat alkoholin kanssa antoivat runsaasti aiheita tarinoiden kirjoittamiseen. 

Ilta paratiisissa -novellikokoelma koostuu 22 novellista. Tapaamme näissäkin novelleissa kertojan, joka muistuttaa Berliniä itseään. Kuinka paljon novellit ovat autofiktiota, sitä emme voi tietää, mutta sen voimme todeta, että omasta värikkäästä elämästään Berlin suurimmaksi osaksi ammensi novellien aiheet. Tässäkin kirjassa liikutaan tutuissa maisemissa. Keskushenkilöitä ovat naiset, joiden elämä ei syystä tai toisesta ole kunnossa. Novelleissa on luonnon kauneutta, elämän kauneutta, rakkautta, mutta yhtälailla myös välinpitämättömyyttä, raakuutta ja väkivaltaa, joista kaikista joutuvat kärsimään ennen kaikkea naiset. Alkoholi ja huumeet ovat keskeisiä teemoja. Vaikka päähenkilöiden elämä ei ole kunnossa, mukana on myös paljon huumoria ja elämäniloa.

Esimerkiksi novellissa La Barca de la Ilusion Berlin kuvaa kauniisti kukkien tuoksuja ja kauneutta sekä perhosten liitelyä, mutta vastapainona ovat huumeet. Maya ja Buzz kolmen lapsensa kanssa elävät paratiisielämää aarrelaivaa muistuttavassa talossaan Yelapassa Meksikossa. Mayalla on talossa paljon tehtävää, hän pitää kotikoulua lapsilleen, vesi pitää kantaa taloon, pihaa pitää suojella aaseilta ja sioilta. Buzz on entinen huumeiden käyttäjä, joka erotettiin työpaikastaan heroiinin käytön vuoksi. Huumeet olivat hallinneet hänen elämäänsä koko avioliiton ajan, vaikka hän yritti pitää sitä salassa. "Kun on rikas, heroiinin käyttö on helppo salata, sillä sen hankkiminen käy vaivattomasti", Buzz totesi. Perhe muutti Yelapaan, "pakoon huumeita", nauttimaan paratiisielämästä. Aluksi meni hyvin. "Päivät ja kuukaudet kuluivat leppoisaan, letkeään tahtiin. Kukot kiekuivat juuri ennen auringonnousua, ja päivän sarastaessa tuhannet nokisiipilokit lensivät talon ohi ylävirtaan. Papukaijat lehahtelivat häikäisevän vihreinä parvina vasten viileänharmaita kookospalmuja. Täällä toisenlaisen Niilin varrella vihreät leguaanit paistattelivat päivää rantakallioilla." Mutta sitten Buzzia tapaamaan tuli vankilasta vapautunut Victor, huumediileri. Victor seisoi lähellä. "Tummana, melkein mustana, laihana ja saaliinhimoisena." Sitten ei tarvittu kuin yksi ilta: Buzz, Victor ja huumeet. Maya pohtii: "Kaikki ei muutu hyväksi. Pelko ja lohduttomuus tuntuivat tutulta, kuin tulisi kotiin.

Useimmissa kirjan novelleissa alkoholilla ja huumeilla on keskeinen rooli. Koin, että ehkä liikaakin. Edellisten kirjojen huumori ja elämänriemu ei näissä novelleissa pääse niin hyvin esille. Onko syy alkoholissa ja huumeissa, vai onko vain niin, että tähän kirjaan, jonka ei enää pitänyt ilmestyä, ovat jääneet hieman heikommat ja hieman keskeneräisemmät novellit. Mukana on hyvin lyhyitä novelleja, ikäänkuin harjoituskirjoitelmia, mm. Pony Bar, Oakland sekä novelleja, joissa on aivan liikaa henkilöitä, mm. Joulu 1974. Mutta Berlinin kielestä pidin tässäkin kirjassa. Kiitos kauniista kielestä kuuluu luonnollisesti myös kääntäjä Kristiina Drewsille. Erityisesti pidin kuvauksista, joissa on kuvattu kukkia ja luontoa. Varjon puolella -novellissa kuvataan tunnelmia härkätaistelussa: "Ilmassa lensi ruusuja, neilikoita ja hattuja, niin että taivas tummui.

Aula & Co:n järjestämässä kirjabloggaritilaisuudessa Helsingin kirjamessuilla oli mukana mm. Lucia Berlin -kirjojen kääntäjä Kristiina Drews. Drews kertoi, että Luciasta on tullut hänelle tuttu ja myös läheinen näiden kolmen kirjan myötä. Kääntäjän suosikkinovelleja tässä kirjassa olivat Andado. Goottilainen romanssi sekä niminovelli Ilta paratiisissa. Minullekin Ilta paratiisissa -novelli oli mieleinen. Siinä Berlin kuvasi herkullisesti John Hustonin ohjaamaa ja Ava Gardnerin ja Richard Burtonin tähdittämän Liskojen yö -elokuvan kuvauksia. Kristiina Drews oli ilahtunut Ilta paratiisissa -novellikokoelman kannesta, jota kaunistaa Lucian kasvokuva. 

Kirja on luettu mm. seuraavissa blogeissa: Kirja vieköön!, Kirjasähkökäyrä, Leena Lumi

Kääntäjä Kristiina Drews Aula & Co:n järjestämässä bloggaritilaisuudessa Helsingin kirjamessuilla 2019.5 kommenttia:

 1. Minullekin tässä kokoelmassa oli hiukan liikaa alkoholia ja huumeita. Mutta myös hienoja novelleja! Tuo Andado. Goottilainen romanssi oli yksi omistakin suosikeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Berlin osaa todellakin kirjoittaa. Ihastuin näihin täysillä, vaikka en olekaan mikään novelleiden ystävä.

   Poista
 2. Samaa mietin, mahtoiko vähemmän loistava aines päätyä tähän kokoelmaan. Jäi vieraaksi, mutta onhan Berlin silti hämmästyttävä kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljolti olen samaa mieltä Arja. Mukavaa loppuvuotta sinulle!

   Poista
 3. Kompaan Arjaa ja sinua ja onhan Riittakin samaa mieltä, eli kuin tähän olisi kerätty kaikki huumetarinat. Siksi päätin tehdä kolmannesta kokooman siitä, mitä Lucia Berlin on minulle ja hänhän on paljon. Miten kummallista, että juuri tämä lause tästä viimeisestä tarttui minuunkin: "Kun on rikas, heroiinin käyttö on helppo salata, sillä sen hankkiminen käy vaivattomasti", Buzz totesi. Kun taas Siivojan käsikirjasta tämä: Kuka kaipaa lempeää kevättä? Mieluummin minä otan milloin tahansa Idahon loskakelin, jossa minä ja Kentshereve laskemme liejussa mäkiä litistetyn pahvilaatikon päällä. Tai syreenipensaiden hillittömän hekuman, talven yli selvinneet hyasintit. Polttelin siinä terassilla ja metallinen tuoli painoi reisiini kylmät viirut. Kaipasin rakkautta, kuiskuttelua kirkkaana talvi-iltana.

  Lucia Berlin Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

  Berlinissä on taikaa, ei sille mitään voi♥

  VastaaPoista