tiistai 27. helmikuuta 2018

A. J. Finn: Nainen ikkunassa - trilleri New Yorkin HarlemistaA. J. Finn: Nainen ikkunassa. 2018. Otava.  The Woman in the Window. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. 460 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta  

Annan kissalle ruokaa. Otan tematsepaamin. Sitten toisen. Sitten kolmannen. Taittelen itseni sänkyyn. En halua muuta kuin nukkua. (s. 350)

Tämän trillerin halusin lukea, onhan kirja saanut varsin hyvät arvostelut. Kirjaa pidetään erittäin jännittävänä, yllättävänä ja koukuttavana. Itse koukutuin täydellisesti muutaman vuoden takaiseen dekkariin, joka nimensä puolesta - Nainen junassa - muistuttaa tätä kirjaa. Mutta samankaltaisuus näyttäytyy vain kirjojen nimissä. 

New Yorkin Harlem

Kiinnostavalta tuntui myös tämän trillerin toimintaympäristö: New Yorkin Harlem. Koska Harlemissa ollaan, odotin, että kirjassa olisi mukana myös Amerikan afroamerikkalaisia. Näin ei ollut. Toki olen tietoinen, että Harlemissa asuu nykyisin myös paljon valkoisia, 2000-luvulla Harlemin asukkaista vain noin 40 % on mustia. Mutta mielessäni Harlem yhdistyy vieläkin mustien historiaan. Itse olin suorastaan liikuttunut, kun huomasin Harlemissa käydessäni, että Harlemin main street (125th Street) on nykyisin Martin Luther King Jr. Boulevard. Tosin tässä kirjassa Harlemilla toimintaympäristönä ei ole mitään merkitystä, kirjan tapahtumat voisivat sijoittua minne tahansa.

 Sisätiloissa

Nainen ikkunassa -trillerin päähenkilö on psykologi Anna. Anna ei ole lähes vuoteen poistunut kotoaan, isosta nelikerroksisesta talostaan New Yorkin Harlemissa postraumaattisen stressin aiheuttaman agorofobiansa (torikammo) vuoksi. Annan päivät kuluvat kissan kanssa. Jokaiseen päivään kuuluu vanhojen mustavalkoisten dvd-elokuvien katselemista, naapureiden valokuvaamista (onneksi Nikon!) sekä mielenterveyspotilaiden auttamista netissä. 

Sitten: Vertigo, toinen yritys. Asetun sohvalle, siirryn taas alkuun, kohtalokkaaseen katolta lipeämiseen ynnä putoamiseen. Jimmy Stewart ilmaantuu kuvaan tikkaita kiiveten. Olen viime aikoina ollut paljon hänen seurassaan. (s. 379)

Anna opiskelee myös ranskaa sekä pelaa sakkia nettissä.  Annalla on iso määrä rauhoittavia lääkkeitä, mm Inderal, Tofranil ja Zyprexa, joita hän nauttii merlot-viinin kanssa. Ainoat ihmiset, joita hän tapaa, ovat hänen psykiatrinsa, fysioterapeuttinsa ja vuokralaisensa.

Keittiössä, sadepisaroiden polskiessa ikkunassa, kaadan lisää merlottia juomalasiin. Pitkä huikka. Tuli tarpeeseen. (s. 269) 

Murha naapuristossa

Odotukseni olivat korkealla, kun aloitin tämän kirjan lukemisen. Valitettavasti alku ei lähtenyt vetämään, en päässyt juonesta kiinni ja nukahtelin lukiessani. Mutta kun Anna näkee naapuristossa tapahtuvan murhan, tapahtumat lähtevät vyörymään ja lukija temmataan mukaan jännittäviin ja yllätyksellisiin tapahtumiin. On varmaa, että lukija arvuuttelee useammankin kerran loppuratkaisua ja todennäköisesti erehtyy. Loppuratkaisu on yllättävä. 

Sujuvaa kieltä

Kirjoittaja on yllätys kyllä mies. A. J. Finn on pseudonyymi, jonka takaa löytyy New Yorkissa asuva kustantaja Daniel Mallory (s. 1979). Nainen ikkunassa on hänen esikoisteoksensa. Kirjan ehdottomia plussia ovat hyvä ja sujuva kieli sekä kirjan teemaan sopiva tyylikäs kansikuva.  

Ja jos en halua kuolla, minun täytyy alkaa elää. (s. 460) 

A. J. Finn

12 kommenttia:

 1. Erittäin vetävä dekkari minusta ja Vertigosta vielä bonusta!

  VastaaPoista
 2. Tämä on lukulistalla. Minua ennen on 55 lukijaa ;)

  VastaaPoista
 3. Tästä sainkin jo vinkin Dekkariryhmässä. Täytyypä tsekata, joko on tullut kirjastoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että on jo kirjastoissa. Saattaa olla jonojakin.

   Poista
 4. Kiitos esittelystä. Laitoin nimeni kirjaston jonotuslistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva. Sieltä se sitten aikanaan tulee. Tätä kannattaa odottaa.

   Poista
 5. En ole pitkään aikaan lukenut trillereitä. Menen tsekkaamaan kirjaston sivuilta, että löytyykö tätä. Kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikka alku ei ollut niin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin että kyllä tämä jo löytyy kirjastoista, tosin saattaa olla jonojakin.

   Poista
 6. Minulle tuli heti Vertigo mieleen kirjan nimestä ! 😀
  Erittäin kiinnostavalta ja vetävältä kuulostaa.
  Joskus käy kyllä niin että on liian isot odotukset ja saattaakin pettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä on kiinnostava ja vetävä, kunhan pääsee selville siitä, mistä tässä on kyse.

   Poista