torstai 26. toukokuuta 2022

Christian Rönnbacka: Henna Björk: Isku


Christian Rönnbacka: Henna Björk: Isku. Bazar. 2022. 272 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Emmanuel oli saanut tilaisuuden paeta sisällissotaa yhdessä kahden ystävänsä, Abdulin ja Ismaelin kanssa, ja oli saanut alaikäisenä turvapaikan Ruotsista. Vaikka hän ei olisi halunnut muistella kotimaassa ja pakomatkalla kokemiaan asioita enää lainkaan, viime aikoina muistot olivat nousseet uudelleen pintaan, kun Suomessa asuva Abdul oli viesteissään ilmoittanut nähneensä Toojayn ja aikovansa kiristää tätä."

Poliisitaustainen Christian Rönnbacka on suosittu dekkarikirjailija. Komisario Antti Hautalehto -dekkareita on myyty yli 350 000 kappaletta. Sarjassa on ilmestynyt yhdeksän rikosromaania. Sarjan Kylmä syli -osasta on tehty kahdeksanosainen tv-sarja, joka pyörii suoratoistopalvelu C Moressa.

Nyt Rönnbacka aloittaa uuden Henna Björk -rikosromaanisarjan. Ensimmäinen osa Isku on juuri ilmestynyt.  Viimeisessä Hautalehto-dekkarissa Tulen aika (Bazar 2021) (linkki) lukijat saivat jo mahdollisuuden tutustua Henna Björkiin. Henna on Ruotsissa asuva irakilaissuomalainen poliisi, joka tunnetaan Göteborgissa jengiväkivallan asiantuntijana. Henna on innokas ja aktiivinen kamppailulajien harrastaja. Kun Helsingissä sattui poikkeuksellisen paljon maahanmuuttajien murhia, Hautalehto kutsui Hennan kaveriksi Helsinkiin selvittämään murhia. Palatessaan takaisin Ruotsiin Hennalle yllättäen kerrotaan, että hän ei toistaiseksi pääse palaamaan omaan ryhmäänsä. Sen sijaan hänet on siirretty poliisin neuvontapuhelimeen. Tehtävä ei houkuttele Hennaa. "Hän ei jaksaisi päivästä toiseen vastailla samoihin kysymyksiin, joista yli puoleen saisi vastauksen yksinkertaisella Google-haulla sen sijaan, että jonotti ties kuinka pitkään poliisin palvelulinjaan kysyäkseen ne ääneen." Niinpä Henna onkin utelias ja kiinnostunut, kun Suomen suojelupoliisin ylitarkastaja Jarmo Rautiainen tarjoaa hänelle hyvin palkattua työtehtävää. 

Rautiaisen toimeksiannosta selviää, että Helsingistä oli löytynyt pahoin runneltu miehen ruumis. Käy ilmi, että kuollut mies on Abdul, joka oli paennut Sierra Leonesta yhdessä Emmanuelin ja Ismaelin kanssa. Pojat olivat olleet tuskin kymmenen vanhoja, kun komentajana toiminut raakaotteinen Toojay oli pakottanut heidät lapsisotilaiksi. "Toojay oli heidän pahin painajaisensa - mies, joka oli vienyt heidät perheiltään ja pakottanut lapsisotilaiksi." Nyt Abdul oli Helsingissä tunnistanut Toojayn ja huomasi, että tässä olisi oiva tilaisuus kiristää suuria rahasummia Toojaylta. Toojay pääsi selville Abdulin suunnitelmasta, ja lopputuloksena oli raaka kosto. 

Samoihin aikoihin Göteborgista löytyy Emmanuelin runneltu ruumis. "Hänet löydettiin Långtjärnin rannasta kellumasta pahasti murjottuna ja viilleltynä." Hennan suru on suunnaton. Emmanuel oli lukion opettaja ja oli ollut Ellan, Hennan itsemurhan tehneen siskon, opettaja. Henna tehtävänä olisi tuoda Ismael Suomeen, koska aivan varmasti myös Ismael on Toojayn porukan tappolistalla. "Tee sinä se, mikä on oikein, Rautiainen sanoi vakavana. - Pelasta Ismael." 

Henna ottaa tehtävän vastaan. Alkuun päästäänkin hyvin. Lehdenjakajana työskentelevä Ismael löytyy, mutta valveilla on myös Ismaelin tappamista suunnitteleva rikollisjoukko. Hennalla ja Ismaelilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa Ismaelin tytär Onerah mukaan. 

Alkaa hurja ja vaarallinen takaa-ajo, josta ei vauhtia eikä jännitystä puutu. Isku on vetävä ja tiheätunnelmainen rikosromaani. Elokuvamainen, nopeakäänteinen pakomatka on täynnä uskomattomia toimintakohtauksia. Henna Björk on kiinnostava hahmo, jonka ammattitaitoa voi vain ihailla. Sarjan toinen osa julkaistaan vuonna 2023.

6 kommenttia:

 1. Kiinnostava aihe tässä dekkarissa. Rönnbackaa monet ovat kehuneet, ja minunkin on jo kauan pitänyt tutustua hänen kirjoihinsa, mutta vielä se on jäänyt. Tätä voisi kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään Rönnbackan kirjoitustyylistä. Hautalehto-sarja oli tosi kiinnostava, saa nähdä miten tämä uusi sarja lähtee käyntiin.

   Poista
 2. Sen verran raa'alta kuulostaa, että en taida tähän tarttua. Kiinnostava aihe kyllä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos mielenkiintoisesta avauksestasi, joka Hennna Blörkin ja hurjan menon ohella sai oitis varaamaan teoksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sait kiinnostavan vinkin! Kirjablogit ovat hyvä juttu, vinkkejä löytyy. Tosin joskus liiankin kanssa.

   Poista