Natasha Lester: Ranskalainen valokuvaaja. Gummerus. 2021. Englanninkielinen alkuteos The French Photographer. Suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi. Ulkoasu Eevaliina Rusanen. 473 sivua.
Omasta hyllystä
"Valokuvasta tuli sensaatio. Se nähtiin ympäri maailmaa, kaikissa niissä julkaisuissa, joiden toimittaja vain oli ollut Jessin lailla sotakirjeenvaihtajana Euroopassa. Eikä kukaan tällä kertaa syyttänyt Jessiä siitä, että hän olisi käyttänyt naisellisia konsteja kuvan saadakseen. Kuka nyt haluaisi nähdä kalvakan miestoimittajan kylpyammeessa? Jess tiesi käyttäneensä hyväkseen ulkonäköään ja vartaloaan, kyllä hän sen tiesi - vaikkei siitä muuta näkynytkään kuin paljas selkä ja olkapäät. Ja hän oli tehnyt sen kaikkien niiden puolesta, jotka eivät voineet sitä tehdä. Me voitimme, kuului viesti." (s. 311)
"Kuuluisa valokuvaaja Emile Robard ja Jessica May, malli." (s. 20)
Jessica May on asunut puolet elämästään Ranskassa. Nyt hän asuu New Yorkissa ja toimii Voguen mallina. Ranskassa asuessaan Jessica oli tavannut Emile Robardin, yhden muotivalokuvauksen huippunimistä. Huippuvalokuvaaja ja haluttu malli ovat tunnettuja hahmoja New Yorkin seurapiireissä. Mutta Jessica tuntee, ettei suhde oikein toimi.
"Otan valokuvia ja kirjoitan juttuja, jotka julkaistaan Voguessa." (s. 69)
On alkuvuosi 1943. Toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Jessica ihailee Martha Gellhornia, Ernest Hemingwayn puolisoa, joka on yksi harvoista Euroopassa toimivista naispuolisista sotakirjeenvaihtajista. Sellaiseksi ja ennen kaikkea kuvajournalistiksi Jessicakin haluaa. Hän on itsepintainen ja saa tahtonsa läpi, mutta byrokratiaa on paljon. Lopulta Jessicasta tulee Yhdysvaltain armeijan kapteeni ja hän saa luvan lähteä sotatantereille Eurooppaan. Sodassa ei ole helppoa olla nainen miesten joukossa - ja kaiken lisäksi kaunis nainen. "Heti Jessin astuttua jeepistä satamassa, jossa sotilaat odottivat miehistönkuljetusalukseen pääsyä, hän tunsi näiden katseet vartalollaan. Miehet supattivat keskenään. Yksi amerikkalaissotilaista tökkäsi kyynärpäällä kylkeen ja sanoi kuuluvasti: "Malli, joka ei ole neitsyt. Tästä laivamatkasta taitaa tulla hauskempi kuin arvasimmekaan." (s. 68) Jessican mielikuvissa kaikki sotilaat haaveilevat ja uneksivat hänestä sekä kantavat hänen kuvaansa lompakossaan. Niitäkin on, mutta Jessican tapaama kapteeni Dan Hallworth ei kuulu siihen joukkoon. Danista tulee tärkeä henkilö Jessicalle sodan aikana ja myös sodan jälkeen. Danin kautta Jessica tapaa Victorinen, ihastuttavan orpotytön, joka kutsuu Jessicaa nimellä maman.
Jessica on monessa mukana. Hän matkaa yhdessä Iris Carpenterin kanssa Omaha Beachin maihinnousurannalle. He ovat ensimmäiset naiset, jotka pääsevät Ranskaan sitten Normandian maihinnousupäivän. Jessica on Münchenissä Hitlerin asunnossa ja kuvauttaa itsensä Hitlerin kylpyammeessa.Kirjan toisessa aikatasossa eletään vuotta 2004. Australiassa on tarkoitus järjestää merkittävä valokuvanäyttely. Kuvat ovat Ranskassa. Matkaan Australiasta Ranskaan lähetetään taidekuriiri D'Arcy Hallworth, jonka tehtävänä on pakata valokuvat lähetettäväksi Australiaan. Itse kuvaaja haluaa jäädä anonyymiksi. Kartanossa D'Arcy tapaa valokuvaajan agentin Josh Vaughnin - ah niin komean ja hyvävartaloisen nuoren miehen. Ja niinhän se menee, että rakkauden liekki roihahtaa D'Arcyn ja Joshin välillä. Romanssi ei kuitenkaan etene niin kuin D'Arcy haluaisi. Mutta valokuvat ovat D'Arcyn mielestä todella taidokkaita otoksia. Luonnollisesti D'Arcy miettii kerran jos toisenkin, kuka on tuo maineikas valokuvaaja. Yllätys on suuri, kun valokuvavarastosta löytyy sodanaikainen kuva hänen äidistään ja erästä kapteenista.
On helppo arvata, että kahden aikatason tarinat liittyvät jollakin tavalla yhteen. Lukija tekee omia arvailujaan yhtymäkohdista, mutta voin melkein taata, että kaikki arvaukset eivät mene oikein, sen verran yllätyksellinen juonen kaari on. Kirja edustaa romanttista ja historiallista viihdekirjallisuutta. Kelpo kirja tässä sarjassa. Kirja perustuu kuvajournalisti Lee Millerin elämään, joten on selvää, että juonessa on paljon todellisuuspohjaa. Kirja pitää sisällään myös paljon romantiikkaa. Välillä tuntui, että ehkä vähän liikaakin, mutta joka tapauksessa luin kirjaa todella mielelläni. Niin mukavaa ja sopivaa kesälukemista.
Tämä on minulla lukupinossa. En uskaltanut kuin silmäillä tekstiäsi, etten spoilaannu. :) Odotan kirjalta aika paljon!
VastaaPoistaKiva kuulla sitten, mitä mieltä olet.
PoistaNyt on yleistynyt se, että kirja pohjautuu jonkun tunnetun henkilön elämään. Kiinnostava kirja.
VastaaPoistaKyllä, samaa mieltä. Tämä on kyllä kiinnostava kirja.
PoistaMinuakin tämä kirja kiinnostaa, joten pidän sen mielessä. Juuri nyt en jaksa lukea näin paksua kirjaa, mutta toivottavasti myöhemmin. Asiasta toiseen, suljin vähän aikaa sitten molemmat Instagram-tilini, joten en ole enää somessa. Tämä ihan vain tiedoksi. En tiedä onko moni jo huomannut ja ihmetellyt.
VastaaPoistaHyvä kun sanoit että et ole enää instassa. En ole sitä huomannut, en itsekään ole kovin aktiivinen instassa.
PoistaTämän kirjan aihe on todella mielenkiintoinen, ja kansi on eräs kauneimpia, mitä tämän vuoden kirjoissa olen nähnyt. Todellisuuspohja tekee kirjan vain entistä kiinnostavammaksi, ja kirja on kyllä syksyn lukulistallani aivan ehdottomasti.
VastaaPoistaKansi on todella onnistunut. Kiva kuulla, mitä mieltä sinä olet tästä lukukokemuksesta.
PoistaLuet sellaista vauhtia kiinnostavia kirjoja, että listani kasvaa koko ajan. Toivottavasti tässä teoksessa ei ole liikaa romantiikkaa. Jännittävää on myös testata arvaanko, mikä on 1940-lukua ja 2000-lukua yhdistävä tekijä.
VastaaPoistaKiva kun sait uuden lukuvinkin. On tässä romantiikkaa mutta on tässä paljon sotaakin eli romantiikka toimii vastapainona raaoille sotatapahtumille.
Poista