keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Gabriel Korpi: West Endin tytöt


Gabriel Korpi: West Endin tytöt. Books on Demand. 2020. 175 sivua. E-kirja.

Arvostelukappale kustantajalta


Mitä esineitä Ursula Tannerista oli mahtanut jäädä jäljelle? Ja miten hän olisi halunnut kuolla? Tuskin ainakaan 37-vuotiaana pää tohjoksi hakattuna. Ei kukaan ansainnut lähteä sillä tavalla. Ei myöskään niin että hirttäytyy selliin 21-vuotiaana. Jos Kati Gladiin oli uskomista, jossain kulki vapaana se ihminen, joka näistä kuolemista oli vastuussa.” (s.11)

Toimistoon tulee kaunis nainen.” (s. 6)

Valo Kurki on entinen poliisi, nykyinen ”vanhan roinan kauppias” eli osto- ja myyntiliikkeen omistaja. Sivubisneksenä Valo tekee yksityisetsivän töitä. Kaunis Kati Glad, radiotoimittaja, ottaa Valoon yhteyttä ja pyytää, että Valo ryhtyisi tutkimaan useiden vuosien takaista murhaa. Cederin taidemuseon johtaja 37-vuotias Ursula Tanner oli murhattu. Murha-aseena oli käytetty kynttilänjalkaa. Murhasta epäiltiin Oskari Toukolaa, nuorta museon harjoittelijaa. Poliisitutkimuksissa ei kuitenkaan päästy pitkälle, koska Oskari teki itsemurhan. Kati ei usko, että Oskari oli syyllinen.

Nainen, joka tapasi kaikki, ja jota kukaan ei tuntenut.” (s. 16)

Valo muistaa kyllä tapauksen. Hän kiinnostuu tapauksesta ja ottaa ensin yhteyttä Martikaiseen, vanhaan poliisikollegaansa, jolta saa tietää, että lisätutkimuksia ei katsottu tarpeellisiksi, koska Oskarin syyllisyys oli niin ilmeistä. Valo selvittää lisää Ursulan taustoja ja varsin pian käy ilmi, että kysymyksessä on todella arvoituksellinen ja etäinen nainen, josta kukaan ei saanut otetta. Valon lisäselvitysten myötä Ursulasta tulee entistä arvoituksellisempi. Vaikka Valo tapaa entisiä työntekijöitä ja hallituksen jäseniä sekä vierailee Ursulan siskon luona Keski-Suomessa, mitään ratkaisevaa ei löydy. Cederin museota ei enää ole, rakennuksen omistaa nyt venäläinen Mihail Blumenthal. Hänetkin Valo tapaa.

Murhan selvitystöiden ohella Valo löytää itsensä sokkotreffeiltä. Niin alkaa Amerikasta juuri palanneen Janin ja Valon suhde. Valoisa ja energinen Jani luo ympärilleen hyvää mieltä ja positiivista energiaa. Valo viihtyy Janin kanssa, mutta välillä esiin tulee muistoja menneiltä vuosilta, mieleen nousee mm. Teemu, entinen miesystävä, joka on nykyisin Koreassa. Lukija saa tutustua myös Valon läheisiin, Lahjaan, Violaan ja Vappuun.

Minä nyt olen vain yksinkertainen ex-kyttä Vallilasta enkä mikään filosofi”, tokaisi Valo.

Valo saa käsiinsä musta-hopeisen käyntikortin ja on varma, että se on avain johonkin ratkaisevaan tietoon tai keskeiseen henkilöön. Joku taho ei kuitenkaan halua Valon jatkavan tutkimuksia. Se tulee esille, kun Valo saa nimettömiä soittoja ja hänen näyteikkunansa rikotaan. Valon käynti Englannissa ja Minnan Cederin tapaaminen avaavat hänelle uusia salaisuuksia Ursulasta, mutta ei mitään sellaista, mikä edistäisi murhan selviämistä.

Asiat eivät selviä. Vaikka Valo on saanut paljon selville Ursulan elämästä, hän joutuu toteamaan: Mä taidan jättää sen Ursula Tannerin jutun kesken. En mä ole päässyt siinä oikein minnekään. Tuntuu tyhmältä tuhlata asiakkaan rahoja.” (s. 162) Mutta niin vain, kuten yleensä rikosromaaneissa, kaikki yht’äkkiä selviääkin. Kaikki se työ, mitä Valo on tehnyt, ei olekaan mennyt hukkaan.

West Endin tytöt on Korven esikoisdekkari. Luin kirjaa mielelläni, minua miellytti ja vakuutti ennen kaikkea Korven kieli. Juonen etenemisessä dialogilla on merkittävä osa. Dialogi pulppuaa luontevasti ja uskottavasti. Muutenkin teksti soljuu eteenpäin vaivattomasti. Dekkarin juoni on melko perinteikäs, mutta kuitenkin tapahtumat yllättävät ja mukaan mahtuu näppäriä juonenkäänteitä. Lukijalle tulee tuntu, että kaikkia asianomaisia voi epäillä, joten loppuratkaisua joutuu jännittämään kirjan loppusivuille saakka. Mielelläni lähden uudelle matkalle Valo Kurjen seurassa. Eli jatko-osaa odotellen, mutta mielellään perinteisessä kirjamuodossa. Kirjan kanteen kannattanee kiinnittää huomiota, tämän kirjan kansi on melko ankea.

8 kommenttia:

 1. Samaa mieltä tuon kannen kanssa. Kiitos esittelystä ja lukuvinkistä.

  VastaaPoista
 2. Uskon, että tämä on sinullekin Mai mieluinen lukukokemus, jos tykkäät e-kirjojen lukemisesta. Minulle tämä oli ensimmäinen e-kirja. Totesin, että mielummin luen kyllä ihan tavan kirjoja.

  VastaaPoista
 3. nice post :) I follow you #98 ,follow back?

  https://bubasworld.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Buba. Thank you for visiting my blog. Have a good Thursday!

   Poista
 4. Kansi ei todellakaan herätä mielenkiintoa.
  Voisin esittelysi jälkeen kuitenkin ajatella nappaavani kirjan, sen nähdessäni, odottamaan matkaa.
  Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mukava lukukokemus, vaikkakaan kansi ei todellakaan houkuta. Jatkoa odotan mielenkiinnolla.

   Poista