maanantai 4. joulukuuta 2017

Jeffrey Archer: Isän synnit - taidokasta tarinan kerrontaa



Jeffrey Archer: Isän synnit. 2017. Sitruuna kustannus. The Sins of the Father. Suomentanut Susanna Tuomi-Giddings. 400 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Jeffrey Archer (s. 1940) on brittiläinen kirjailija ja poliitikko. Hän on entinen parlamentin jäsen ja Konservatiivipuolueen varapuheenjohtaja, jolle myönnettiin v. 1992 elinikäinen päärinarvo. Archer oli vasta 29-vuotias, kun hänet valittiin Konservatiivipuolueen edustajaksi parlamenttiin. Hän on kärsinyt neljän vuoden vankeustuomion. Vapauduttuaan vankilasta v. 2003 hän lopetti poliittisen uransa. (Wikipedia) Kun tällaisella taustalla olevalla miehellä on kaiken lisäksi hallussaan tarinan kerrontataito, on varmaa, että lukijoita riittää. Paljon hän on kirjoittanut ja lukijoita on riittänyt. Hänen kirjoistaan 16 on käännetty suomeksi. 


Kirjassa Isän synnit, joka on Clifton-kronikan toinen osa, toinen maailmansota on kohta todellisuutta joka puolella Eurooppaa. Nyt Iso-Britannia on julistanut sodan Saksalle. Harry haluaa liittyä merivoimiin. Sir Walter Barrington ohjeistaa Harrya värväytymään ensin Devonia-laivaan. Näin Harry sitten tekeekin.


Devonia-alus (kuvakaappaus)
Saksalainen sukellusvene upottaa Devonian. Laivalta pelastuvat Harry ja Tom Bradshaw, mutta haavoittunut Tom kuolee. Harry huomaa tilaisuutensa tulleen ja ottaa Tomin henkilöllisyyden. Mutta kuinka ollakaan - Tom on etsintäkuulutettu ja Harry joutuu vankilaan. 


"Nimeni on Harry Clifton." "Justiinsa, ja minä olen Babe Ruth," rikostarkastaja Kolowski tokaisi ja sytytti savukkeen. "Ei", Harry sanoi, "te ymmärsitte väärin, on tapahtunut kauhea erehdys. Minä tosiaan olen Harry Clifton. Olen englantilainen ja kotoisin Bristolista. Palvelin samalla laivalla kuin Tom Bradshaw." "Säästä sadut asianajajalle," rikostarkastja tokaisi ja puhalsi sellin täyteen savua. (s. 15)


Emma ei kuitenkaan usko Harryn kuolleen ja hän lähteekin Yhdysvaltoihin etsimään Harrya. Siellä onkin odotettavissa uudet kuviot, joista vähäpätöisin ei ole Vangin päiväkirja. Sodan jännitteet ovat mukana kirjassa sopivassa suhteessa kirjan tapahtumiin. Sotaa ei paisutella, mutta sotatapahtumia ja -sotauutisia on mukana kirjassa muistuttamassa, että eletään sota-aikaa. Giles Barrington tuo sotilaan näkökulman sotaan. Giles lähetetään sotimaan Afrikkaan, jossa hänelle myönnetään urhoollisuusmitali, mutta hän päätyy kuitenkin saksalaisten vangiksi Weinsbergin vankileirille.

Hänelle selvisi pian, että Weinsbergin vankileirillä ja Ypresin harjoitusleirillä oli  muutakin yhteistä: kylmyys, karu ja autio kasarmialue sekä parakit, joiden puisilla lavereilla oli hevosenjouhilla täytetyt patjat. Lämmityksen hoiti aurinko, joka, samoin kuin Punainen risti, pistäytyi Weinsbergissa vain harvoin.

Weinsberg tänään (kuvakaapppaus)
Kirjassa seurataan Harrya ja Emmaa, mutta mukaan pääsevät myös Giles Barrington, Hugo Barrington ja Maisie Clifton. Nautin Hugo Barringtonin vauhdikkaan elämän kuvauksista - välillä on rahapula ja välillä on liikaakin rahaa. 

Lukijan on helppo aistia, että Archer nauttii kirjoittamisesta, niin luontevaa kerronta ja juonen kuljetus on. Archer on todellinen tarinan kertoja. Lukijalle tarjotaan tasokasta historiallista viihdettä. Kirjassa on sopivassa suhteessa rakkautta, vihaa, petturuutta, kuitenkin niin että rakkaus voittaa kuolemankin.


Isän synnit on toinen osa seitsenosaisesta 1900-luvun sukukronikasta. Kolmas osa Vaietut salaisuudet odottaa hyllyssäni - mielelläni liityn jälleen Harryn, Emman, Hugon, Maisien ja Gilesin seuraan. 

Jeffrey Archer. Kuva: Broosk Saib



2 kommenttia:

  1. Kiva lukea, että pidit tästäkin osasta. Kuulun Archerin ihailijakerhoon. Hyvää itsenäisyyspäivää Anneli.

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva kuulla, että sinäkin pidät Archerista. Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle!

    VastaaPoista