Arvostelukappale kustantajalta
"Mafalda lähti ylittämään katua sillan toiselle laidalle. Öinen Vila do Conde oli kaunis. Joentörmän reunaan parkkeerattu vanha purjelaiva mastoineen heijastui tyyneen veteen. Sen takana mäen päällä näkyi valkoiseksi maalattu kupolikattoinen kappeli, jonka avoimesta ovesta Mafalda oli kerran käynyt kurkistamassa. Sillan vierestä alkavaa aukiota reunustivat vanhat rakennukset, muutamassa baarissa oli väkeä viettämässä perjantaiyötä. Etäinen musiikki, huudahtelu ja nauru kantautuivat korviin." (s. 238)
Anu Patrakan viidennen Rui Santos -dekkarin tapahtumaympäristö on jo aiemmista kirjoista tutuksi tullut Porton seutu Portugalissa, tässä kirjassa Vila do Conde, kirjailijan kotikaupunki. Portugalin ihailijana palasin todella mielelläni näille seuduille Patrakan seurassa. Patrakka, joka on asunut jo useita vuosia Portugalissa, saa seudun ja tapahtumaympäristön elämään niin, että välillä tuntuu, että olen mukana ihastelemassa vaikkapa kukkamattojuhlia. "Keskustan kaduille kootaan kukista ja lehdistä ja kaarnanpalasista koristeellisia tapetes de flores, kukkamattoja. Ne tehdään yön aikana, ja seuraavana päivänä ihmiset voivat kiertää ihailemassa niitä, ennen kuin tulee kulkue, joka pyyhkäisee kaiken mennessään." (s. 228)
Vila do Condessa pidetään lähiaikoina kunnanvaltuuston puheenjohtajan vaali. Fernandon suuri halu ja suorastaan intohimo on tulla valituksi tähän tehtävään. Siksi hän järjesti perjantai-iltana ison vaalitilaisuuden, jossa oli hyvä tarjoilu portugalilaisine ruokineen ja viineineen. Lauantaiaamun sarastaessa kaupunki on hiljainen ja rauhallinen. Amorin, kadunlakaisija, tekee työtään ja viheltelee lakaistessaan roskia. Kirkonkellon kumahduksista Amorin laskee, että kello on puoli kahdeksan. Kun hän katsoo kaupungintalon edessä olevaan häpeäpaaluun, hän huomaa kauhukseen, että häpeäpaalulle johtavissa kiviportaissa on jotakin epätavallista. Siellä on ruumis.Rikosten tutkinta alkaa. Mutta ei ole oikein mitään mihin tarttua, johtolankoja ei juuri ole. Kaiken lisäksi tutkimukset saavat kummallisia piirteitä, tulee erikoisia tunnustuksia, omituisia paljastuksia, tulee kauppamurto, sukkabisneksen rahoissa on epäselvyyksiä. Epäiltyjä on monia. "Rikosetsivä Rui Santos miettii ankarasti. Pieniä tiedonsiruja ja havaintoja leijui mielessä, ja hän yritti saada koottua niistä eheän kuvan. Työtä vaikeutti merkittävien osasten puuttuminen." (s. 109) Miten kaikki liittyy kaikkeen? Täytyyhän rikoksilla olla motiivi. Rakkaus? Viha? Kateus? Raha? Rikosehdokkaita on useita, joista jokainen tuntuu jossakin vaiheessa juuri siltä oikealta rikolliselta. Pala palalta kokonaisuus alkaa hahmottua. Yllätyksellistä loppuratkaisua tuskin kukaan osaa arvata.
Kirja on taitavasti rakennettu. Lukija saa seurata poliisien tiivistä työskentelyä rikosten selvittämiseksi. Lisäksi lukija saa kulkea Mafaldan mukana hänen viimeisen elinpäivänsä ajan, ja onpa murhaajallekin annettu oma puheenvuoronsa. Taitavasti kirjailija sitoo juonikuviot yhdeksi kokonaisuudeksi.
Kirjan voi lukea täysin itsenäisenä teoksena, mutta uskon, että kirjasta muodostuu parempi lukukokemus, jos on lukenut myös sarjan aiemmat osat. On kiinnostavaa seurata ammattitaitoisen ja työlleen omistautuvan Rui Santosin rikosten selvittämistä. Ensimmäisissä osissa Rui Santos oli hieman rosoinen, hauska seuramies, jolle maistui portviini ja jonka harrastuksena oli pyöräily. Ajatuksiaan hän selvensi PowerPoint-esityksillä. Nyt Rui Santos on löytänyt Rita Pereiran ja kaikki vähäinen vapaa-aika menee seurusteluun. Olen iloinen, että Rui Santos on löytänyt Ritan, mutta kyllä minulla on vähän ikävä sitä aiempaa rosoista Rui Santosia. Tämä kirja avaa samalla Rui Santosin menneisyyttä. Kirjan viimeiset sivut ovat yllätyksellisiä. Jatkuuko seuraava osa näistä tapahtumista?
Anu Patrakka on mestari tunnelman luomisessa. Kun olin lukenut kirjasta vain muutaman sivun, Fernandon vaalilaisuuden tunnelma makuineen ja tuoksuineen imaisi minut täysin mukaansa. Ja sitten se olikin pelkkää menoa. Alussa tahtia hieman hidasti kirjan suuri henkilömäärä, johon tutustuminen vei oman aikansa. Mutta taukoja ei juuri tarvinnut pitää. Sivut vain kääntyivät toinen toisensa perään, kun yritin pysyä mukana murhien selvittämisessä samalla nauttien portugalilaisesta tunnelmasta.Pidän Patrakan kirjoitustyylistä. On ilo lukea tekstiä, joka on loppuun asti mietittyä ja josta näkee, että siihen on panostettu. Portugalinkieliset ilmaisut siellä täällä ovat kiva lisä tekstissä.
Tätä kirjaa voin suositella psykologisten dekkareiden ja portugalilaisuuden ystäville. Patrakan taito tunnelman luojana ja tiheätunnelmaisen juonen kehittäjänä kehittyy kirja kirjalta. Häpeän aukio on yksinkertaisesti laatudekkari. Seuraavaa osaa jo odotellen!
Anu Patrakka: Kuolet vain kahdesti. 2018. Myllylahti. (linkki)
Anu Patrakka: Syyllisyyden ranta. 2019. Into. (linkki)
Anu Patrakka: Totuuden portaat. Into. 2020. (linkki)
Matkailu kirjan parissa on tosiaan mukavaa. En ole lukenut Patrakan aiempiakaan teoksia, joten kiitos esittelystä, nyt tekee mieli tutustua.
VastaaPoistaTotta, varsinkin tällaisenä aikana. Portugali on yksi suosikkimaistani joten siksikin pidin paljon tästä kirjasta. Kiva jos kiinnostuit.
PoistaOoh, Portugalia ja Patrakan luomaa jännittävää tunnelmaa! Tuon haluaisin lukea. Olen lukenut Patrakan esikoisteoksen ja se vei mukanaan. Erinomaista 🍎
VastaaPoistaKiva jos kiinnostuit. Jos tykkäsit Patrakan ensimmäisestä kirjasta niin varmasti tämäkin on mieluisaa luettavaa.
PoistaOlen tykännyt aiemmista Patrakan kirjoista, joten tämän aion myös lukea.
VastaaPoistaKiva, että olet laittanut postauksen loppuun kirjailijan muut teokset. Ainakin minulle se on tärkeää tietoa.
Uskon että tykkäät myös tästä kirjasta. Hyvää portugalilaista tunnelmaa.
PoistaOnpa Patrakalta ilmestynyt jo monta dekkaria. Itse olen lukenut niistä vain kaksi ensimmäistä. Portugalin kuvaus on ehdoton plussa näissä. Nyt en ole ollut oikein dekkarituulella, mutta ehkä joskus myöhemmin nekin taas innostavat.
VastaaPoistaAina ei ole dekkarifiilis. Kun sellainen into tulee, niin tiedät, että näihin Patrakan kirjoihin kannattaa tarttua.
PoistaAi että pidän Patrakan kirjoista. Fiksua, lähes veretöntä mutta sopivasti jännittävää, ja Portugali, jonne googlailen matkoja joka tapauksessa koko ajan. Kyllä turistimummoa houkuttaa :-)
VastaaPoistaHäpeän aukio juuri luettu. Mukavaa saada tietoa portugalilaisten tavoista ja elämästä kirjojen käänteiden ohessa. Vietän talvisin muutamia aikoja lähinnä Algarvessa ja välillä on ihmetyttänyt esim autoissaan keskellä päivää nukkuvat ihmiset��. Odotan innolla taas seuraavaa taitavasti rakennettua dekkaria. Kiitoksia hienoista lukukokemuksista!
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaolen lukenut kaikki Anu Patrakan Rui Santos -dekkarit, ahnehtien ja himoiten aina lisää ja lisää. Tai pikemminkin olen kuunnellut ne, sillä otin ne äänikirjoina. Ja voi, miten Tomi Kamulan ääni sopii kirjoihin! On kuin itse Rui olisi äänessä. Ja hän osaa lukea hyvin (mitä kaikki äänikirjojen lukijat eivät, anteeksi vain, tee).
Kirjoissa aukeaa portugalilainen maisema aivan kuin olisi siellä itse näkemässä. Patrakka kuvaa myös ihmisten sielunmaisemaa hienosti, ei jaaritellen, vaan selkeästi ja niin, että kaikista kirjan henkilöistä piirtyy uskottava kuva. Juonet kulkevat sujuvasti eikä lukija pitkästy missään kohdassa eikä yhdessäkään kirjassa. Sain miehenikin koukutettua näihin kirjoihin. Odotamme jo ahnaasti seuraavaa ...