perjantai 24. marraskuuta 2023

Jenni Multisilta: Umpihangessa alttarille

 

Jenni Multisilta: Umpihangessa alttarille. Otava. 2023. Kansi: Mirella Mäkilä. 336 sivua. 

Arvostelukappale kustantajalta

"Päätin järjestää häät jouluaattona. Ja mikä olisi parempi paikka juhlia sekä joulua että rakkautta kuin itsensä joulupukin kotikulmat? Pystyin kuvittelemaan kaiken mielessäni: Lapin kauniit, lumiset maisemat, tunnelmallinen kappeli tunturilla, hääjuhlat jouluillallisen merkeissä kuusenkynttilöiden ja takkatulen valossa. Sitten se vähän...okei, myönnetään. Lähti käsistä."

Mikä oivallinen nimi kirjalla onkaan: Umpihangessa alttarille. Lukija voi olla varma jo nimen perusteella, etä luvassa on jotakin riemukasta, viihdyttävää ja todennäköisesti myös romanttista luettavaa. Näin onkin. Multisilta on kirjoittanut ihastuttavan romanttisen jouluisen komedian, joka sopii hyvin talvisiin iltoihin ja myös joulun odotukseen. 

Mila on tunnettu tubettaja, jonka You Tube -kanavalla on miljoonia katsojia viikottain. Kirja alkaa Milan polttareilla, joita vietetään Vaasassa, Milan opiskelukaupungissa. Varsinainen  häätapahtumapaikka on Lapissa upeassa kelohonkahuvilassa. 

Milan tuleva aviomies on amerikkalainen Nick. Nick tulee Suomeen kaksi viikkoa ennen häitä ja ilmoittaa yllättäen, että hän ei haluakaan  mennä naimisiin ja lähtee takaisin Amerikkaan. Mila on epätoivoinen. Häät ovat olleet Milan elämän keskipiste jo puoli vuotta. Järjestelyjä on tehty, yhteistyökumppanit on valittu, tilat on vuokrattu, vieraat on kutsuttu eli kaikki on suunniteltu viimeistä piirtoa myöten. Katsojaluvut ja seuraajamäärät ovat nousussa. "Seuraajamäärien, katsojalukujen ja yritykseni liikevaihdon kasvun seuraaminen on parasta mitä tiedän. Joten kun sain idean jouluhäistä kertovasta videosarjasta, en voinut jättää tilaisuutta käyttämättä." Seuraajat odottavat innolla häävideota. 

Mutta nyt puuttuu sulhanen. Häitä yksinkertaisesti ei voi perua, toteaa Mila. Nokkelana tyttönä hän keksii ratkaisun. Nuoruuden ystävä Arttu saisi kunnian esittää sulhoa.   

Nyt alkaa kaaosmainen tapahtumien kulku, jonka vauhdissa ei edes Mila tahdo pysyä, Artusta puhumattakaan. Mukana järjestelyissä ovat Milan luottoavustajat, veli Jesse ja viimeisillään raskaana oleva sisko Laura. Heillekin oli ylivoimaista pysyä mukana Milan alati vaihtuvissa päähänpistoissa.

Se, miten häätapahtuma etenee ja millaiseksi Artun rooli kehittyy tapahtumien edetessä, on kertakaikkisen herkullista luettavaa. Huumoria, hyvää mieltä, kauniita Lapin maisemia, ihastuttavia ihmisiä - niistä kirja on tehty. Romanttista viihdettä parhaimmillaan. Olisi kiva nähdä kirjan tapahtumat elokuvana. 

Kirjailija on luvannut kirjalle jatko-osan. Sitä odotan innolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti