torstai 23. marraskuuta 2023

Lue Naiselle Ammatti -tilaisuus Raumalla 22.11.2023

 

Vaula Norrena: Littana. Kielletyn lapsen tarina. Teos. 2023. Ulkoasu Laura Noponen.

Naisten Pankin Lue Naiselle Ammatti -kiertueen viimeinen etappi oli Rauma. Sitä ennen kirjailija Vaula Norrena oli kiertänyt kertomassa Littana-kirjastaan 10 paikkakunnalla. Kampanja alkoi 23.9.2023 ja viimeinen tilaisuus oli Rauman kirjastossa 22.11.2023. Kampanjassa kerätyt varat ohjataan kehittyvien maiden naisten tukemiseen Aasiassa ja Afrikassa. 

Vaula Norrena kertoo Littanassa Kiinan maaseudulla vuonna 1989 syntyneen Pingpingin rankan ja tunteita nostattavan elämäntarinan. Kiinassa oli tuolloin vallalla yhden lapsen politiikka. Pingpingin perheessä oli jo tyttö, mutta perhe päätyi ottamaan riskin, koska halu saada poika oli niin voimakas. Mutta ei tullut poikaa, tuli Pingping. 

Perhe muutti Suomeen vuonna 1994 Pingpingin ollessa 5-vuotias. Sopeutuminen suomalaiseen kulttuuriin ja koulunkäyntiin ei ollut Pingpingille helppoa, vaikka hän oppikin suomen kielen jo varhain. Mutta määrätietoinen ja itsepintainen tyttö taisteli vaikeuksien kautta paikan itselleen suomalaisessa yhteiskunnassa. Pingpingistä tuli Jenni Chen-Ye ja nykyään hän toimii yrittäjänä etelä-Suomessa ja on naimisissa kiinalaisen miehen kanssa. 

Ennen tilaisuuden alkua yleisöllä oli mahdollisuus kahvitteluun ja arpojen ostoon. Tarjolla oli naistenpankkilaisten leipomia maistuvia herkkuja. Arpojen myynti sujui kuin itsestään, kun ostajat näkivät laadukkaat palkinnot.

Arpapalkintoja

Herkullisia leivonnaisia

Tilaisuuden avasi Annika Lohiniva, joka kertoi Naisten Pankin valtakunnallisesta että paikallisesta toiminnasta. 
                                       
Annika Lohiniva

Vaula Norrenaa haastatteli Kristina Haavisto. Oli mielenkiintoista kuulla, miten kirja oli saanut alkunsa. Jenni oli kokenut, että hän haluaa kertoa rankasta lapsuudestaan ja kaikesta siitä häpeästä, mitä hän oli joutunut lapsuudessaan ja nuoruudessaan kokemaan. Jenni kääntyi Vaula Norrenan puoleen ja pyysi Norrenaa kirjoittamaan kirjan. Vaula Norrena tarttui haasteeseen, koska koki, että aihe oli tärkeä ja kertomisen arvoinen. 

Kristiina Haavisto ja Vaula Norrena
Nyt kahden vuoden kirjoitusprosessin päätteeksi lukijoilla on mahdollisuus tutustua Jenniin ja lukea, miten tästä määrätietoisesta naisesta tuli selviytyjä, aviovaimo ja esimerkillinen yrittäjä. Haastattelussa käsiteltiin monia kirjassa esille tulevia teemoja, mm. lapsitulkkausta, maahanmuuttajien sopeutumisvaikeuksia, kiinalaisen perhe-elämän arkea ja ennen kaikkea Jennin kokemuksia suomalaisesta koulusta ja hänen suhteestaan perheeseensä, erityisesti etäiseltä vaikuttavaan äitiin ja kiusaavaan siskoon. Littana, joka on myös poliittinen kannaotto, tarjoaa monia ajatuksia ja monia näkökulmia, kuten haastattelija totesi. 
Haastattelua oli miellyttävä kuunnella. Haastattelijan hyvät kysymykset veivät keskustelua sujuvasti eteenpäin. Vaula Norrenan värikäs persoonallisuus ja innostunut asenne innostivat yleisöä yhä uusiin kysymyksiin. Kirjasta virisikin todella vilkas keskustelu.

Rauman naistenpankkilaiset ovat pitkään tehneet hyvää yhteistyötä Rauman kirjaston kanssa. Tälläkin kertaa kiitämme kirjastoa hyvästä yhteistyöstä. 

2 kommenttia:

  1. Suomen kiinalaisista ei olekaan paljoa julkisesti puhuttu. Hyvä, että Jenni on saanut tarinansa nyt julki. Nostan hattua Naisten Pankille!

    VastaaPoista