tiistai 22. lokakuuta 2019

Johanna Tuomola: Liekit yössäJohanna Tuomola: Liekit yössä. 2019. Myllylahti. 276 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Korviahuumaava räjähdys voitti hiljaisen yön, ja liekit löivät läpi rakennuksen katon tuhoten ympäröivän pimeydenkin. Tulipatsas kurkotti aina vain korkeammalle ja laajemmalle. Se pauhasi ahnaana, kyltymättömänä - tänä yönä se halusi niellä kaiken." (s. 147-148)

Johanna Tuomolan Noora Nurkka -dekkarisarja saa kauan odotetun jatko-osan Liekit yössä. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt viisi kirjaa. Murhaaja vierelläsi ilmestyi vuonna 2013, ja nyt Tuomola meidän lukijoittemme iloksi jatkaa Noora Nurkan tarinaa. Liekit yössä -kirjan tapahtumat alkavat siitä, mihin edellinen kirja jäi. Noora oli ollut äärettömän onnekas selvitessään sarjamurhaajan käsistä. Kokemus oli luonnollisesti ollut hyvin rankka, ja siksi Noora päättääkin jäädä muutaman kuukauden virkavapaalle. Mutta hän ei edes ennätä suunnitellla virkavapaakuukausiaan, kun uudet haasteet suorastaan kutsuvat häntä mukaan toimintaan. 

Nooran isän ravihevonen jää kiinni dopingista. Noora on vakuuttunut, että isä on syytön. Siihen on syyllistynyt jokin ulkopuolinen taho. Kuka sellaista tekisi? Joku, joka pitää raviurheilua hevosten rääkkäämisenä? Joku, joka on jostakin syystä kateellinen isälle? Saadakseen asiaan lisäselvyyttä Noora menee mukaan paikalliseen EläintenPuolesta -järjestöön. Järjestön tehtävänä on vaikuttaa eläinten olojen parantamiseen. Järjestön aktiiveista koostuu ryhmä, jonka mielipiteet eläinten suojelusta ovat hyvinkin erilaisia. Päämäärä on sama, mutta keinoista on erimielisyyttä. "Eläimet tarvitsivat edunvalvojia, siitä he olivat yhtä mieltä. Taas keinovalikoimasta oli jälleen eriäviä näkemyksiä." (s. 36) 

Järjestön kokouksiin osallistuu vajaa kymmenen aktivistia. Järjestöä vetää turhautunut biologian opettaja Ossi, jolla on suuria ongelmia omassa perhe-elämässään. Vapaasieluinen ja vapaata elämää viettävä Kalle on ollut alusta alkaen mukana järjestön toiminnassa. Susanne on vihainen nuori nainen, Karita ja Perttu ovat arkoja, porukasta vetäytyviä huomaamattomia jäseniä. Eerikan kanssa flirttailee todellinen naistenmies Jesse. Jäsenten toiminta saa fanaattisia, mutta myös huvittaviakin piirteitä. Järjestön värvätessä uusia jäseniä kauppakeskuksen aulassa ujo ja arka Perttu herättää jouluostoksilla olevien lohjalaisten huomiota kommentoimalla kovaan ääneen erään naisen ostoskärryjä. "Kärryt täynnä munia, maitoa ja lihaa! Turha esittää, että pidät jäsenyyttä turhana. Sä et vaan halua muutosta. Että hyvää joulua vaan, toivottavasti tukehdut siihen joulukinkkuun!" (s. 120) 

Nooran isän hevosen dopingkäry on vielä selvittämättä, kun alkaa tulla uusia hälyttäviä uutisia. Tapahtuu tuhopoltto. Lihatalon toimitusjohtajan halli, jossa on arvokas huvivene, poltetaan. Eivätkä tuhopoltot jää tähän, nyt ovat ihmishengetkin vaarassa. Jännitys tiivistyy. Poliisi on epätoivoinen jutun kanssa. Noorasta tuntuu, että he vain kiertävät kehää ympäri, eikä mitään uutta tule esille. Jännittävää loppuratkaisua saadaan odottaa ihan viimeisille sivuille saakka. 

Liekit yössä vei minut mukanaan ja samantien koukutti ihan ensimmäisiltä sivuilta alkaen. Luin kirjan lähes yhtä soittoa ja totesin, että tällaisista dekkareista pidän. Tuomolan rikas ja oivaltava kirjoitustyyli sopii hyvin kirjan taidokkaaseen juonenkuljetukseen. Sujuvan kielen ja ovelan juonen lisäksi kirjan kiinnostavuutta lisäävät mielenkiintoiset henkilöhahmot, jotka esitellään lukijalle jo heti kirjan alkuluvuissa. Kuten aiemmissakin kirjoissa, Tuomola käsittelee ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja, joista keskeisin tässä kirjassa on eläinten olojen parantaminen. Eläinten olojen parantaminen ja mitä erilaisimmat keinot tavoitteisiin pääsemiseksi asetetaan kirjassa taitavasti vastakkain. 

Johanna Tuomola on dekkaristi juuri minulle! 

6 kommenttia:

 1. Mä ite en lue tämän tyylisiä kirjoja, mutta mies suorastaan ahmii näitä.
  En ainakaan muista että hän olisi lukenut näitä.
  Vai ovatko nämä mielestäsi sellaisia kirjoja joita mieskin vois lukea?
  Tässä olisi vähäksi aikaa lukemista, jos tämä kerta on monen kirjan sarja.
  Mukavaa keskiviikko aamupäivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei! Uskon, että kirjasarja on sopiva myös miehille. Jännityksen lisäksi kirjoissa on aina jokin yhteiskunnallinen teema, joka lisää kirjojen kiinnostavuutta.

   Poista
 2. Kiinnostava aihe tässä dekkarissa! En muista koskaan lukeneeni tätä aihepiiriä sivuavaa dekkaria. Kiva kuulla, että kirja on myös jännittävä ja koukuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut tämä dekkari vie todella mukanaan. Suositukseni tälle!

   Poista
 3. Mietin, mistä Johanna Tuomolan nimi on tuttu, kun en kovin usein lue dekkareita. Sitten muistin. Meidän heppatytöt ovat lukeneet aikoinaan hänen kirjojaan. Ja ovat tykänneet. Kun luen dekkareita, niin luen mieluummin naisten kirjoittamia. Pitää pitää silmät auki kirjastossa.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein Kirsti, heppakirjoistaan Tuomola on tuttu. Niistä kirjoista hän aloitti ja siirtyi sitten dekkareihin.

   Poista