torstai 17. tammikuuta 2019

Jeffrey Archer: Maksun aikaJeffrey Archer: Maksun aika. Sitruuna. 2018. Englanninkielinen alkuteos Be Careful What You Wish For. Suomentanut Susanna Tuomi-Giddings. 431 s.

Arvostelukappale kustantajalta

"Jarrut kirskuivat, kun pakettiauto ja henkilöauto kurvasivat sivuun välttyäkseen törmäämästä eteensä syöksyneeseen pieneen MG:hen. Hetken Sebastian jo kuvitteli, että he olivat onnistuneet, mutta sitten hän näki edessä häämöttävän puun. Hän nosti jalkansa kaasulta ja pyöräytti ohjauspyörää vasemmalle mutta liian myöhään." (s. 10)

Cliftonin ja Barringtonin suvun tarina jatkuu sarjan neljännessä osassa Maksun aika. Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat 1950-1960 -lukujen taitteeseen. Kirjan tapahtumat jatkuvat suoraan siitä, mihin edellinen osa Vaietutut salaisuudet jäi eli Sebastianin ja Brunon traagisesta auto-onnettomuudesta. Onnettomuudella on ikävät seuraukset. Mutta elämän on jatkuttava. Helppoa elämää ei ole luvassa Harrylle ja Emmalle. Taiteellisesti lahjakas, mutta hyvin vaatimaton adoptiotytär Jessica menestyy taiteen parissa. Jessican elämään tuo iloa myös taiteen piiristä bongattu poikaystävä. Häitä suunnitellaan, elämä on kohdallaan. Mutta jälleen kerran, kaikki ei suju niin kuin suunniteltu.

Harryn menestys kirjailijana jatkuu, William Warwich -jännäreiden menestys on taattua myös USA:ssa. "Kaksi edellistä William Warwick -jännäriä olivat saavuttaneet ykköspaikan Britanniassa, mutta Yhdysvaltojen ykköseksi hän ei ollut vielä päässyt." (s. 42) 

Emma on mukana Barringtonin suvun laivanvarustamossa, jossa aloitetaan suuri, paljon vastustustakin osakseen saanut hanke risteilyalus Buckinghamin rakentamiseksi. Mutta kaikki eivät halua onnea ja menestystä Buckinghamille. Kuvaan tulevat Don Ped Martinez ja hänen apurinsa Alex Fisher sekä lady Virginia Fenwick. Taitaapa myös IRA:lla olla osuutta väkivaltaisuuksiin. Lukija saa seurata uskomatonta osakekeinottelua, epärehellisyyttä, sabotaasia, kieroja konsteja, joiden kaikkien tavoitteena on Barringtonien laivanvarustamon tuhoaminen. 

Eaton Square 44:lla Belgraven kaupunginosassa Lontoossa on tärkeä rooli kirjan tapahtumissa.
Gilesin poliittisen uran etenemistä on ilo seurata. Historian faktat ovat mukana kirjan tapahtumissa. Työväenpuolueen voitettua vaalit Harold Wilsonista tulee pääministeri vuonna 1964 ja Giles pääsee vierailemaan ensimmäisen kerran elämässään Downing Street 10:ssä.

Archerin seurassa viihtyy aina. Maksun aika on mielestäni tiivistunnelmaisin Clifton-kronikan osa.  Miten yhteen kirjaan mahtuukin niin paljon erilaisia tunnetiloja: on tapahtumia, jotka saavat silmät kostumaan ja on dekkariin rinnastettavia tapahtumaketjuja. Lukemista ei vaan voi jättää kesken. Kirja rakentuu eri henkilöistä kertoville osioille, mikä tekee kirjasta selkeän ja helposti seurattavan. Archer tietää, mistä kirjoittaa, osakekeinottelu ja parlamenttivaalit ovat hänelle tuttuja teemoja. Historian faktoihin nojautuvat tapahtumat ja karismaattiset henkilöhahmot tekevät kirjan eläväksi. Lukijalle tulee tunne, että kirjailija on nauttinut pohtiessaan kirjan mutkikkaita juonikuvioita. 

Jälleen kerran Archer lopettaa kirjan jännittävään tapahtumasarjaan. Odotan kärsimättömästi seuraavan osan suomennosta. 
Jeffrey Archer on kansainvälinen bestseller-kirjailija, jonka teoksia on myyty yli 270 miljoonaa kappaletta. Kuva: Broosk Saib.

4 kommenttia:

 1. Kuinkas sattuikaan, miehellä on Maksun aika varauksessa kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Varmasti sinäkin luet kirjan siinä samalla. Uskon, että sinäkin pidät tästä. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Minulla on Clifton-kronikka jäänyt ihan oman valokeilani ulkopuolelle ja Jeffrey Archerin nimikin on vain vaimeasti tuttu, mutta sait tämän kuulostamaan houkuttelevalta luettavalta. Kiitos siis esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula. Uskon, että sinäkin tykkäisit tästä sukukronikasta.

   Poista