maanantai 21. tammikuuta 2019

Anna Ekberg: Uskottu nainen


Anna Ekberg: Uskottu nainen. Minerva Crime. 2019. Tanskankielinen alkuteos: Karlighed for voksne. Suomentanut Katariina Luoma. Kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy. 416 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Tanskalaiset dekkaristit yllättävät! Miten he osaavatkin kirjoittaa niin loistavia kirjoja. Ensin tutustuin ja ihastuin Jussi Adler-Olseniin, sitten oli vuorossa Jens Henrik Jensen ja nyt sitten loistava Anna Ekberg. Uskotun naisen liepeessä kerrotaan, että Anna Ekberg on pseudonyymi, jonka takana on kaksi tanskalaista bestseller-kirjailijaa. 

"Christianin ei pitäisi olla järkyttynyt siitä, ettei Zenia voi enää jatkaa näin, kuten tämä on juuri sanonut. Hän näkee sen Zeniasta, täällä rakennustyömaan katoksen alla. Naisen katseessa on sekoitus rakkautta ja surua. Zenia ei jaksa enää, hän vaatii päätöstä. Leonora vai Zenia. Eteenpäin vai taaksepäin. Kumman valitset?" (s. 59)

Christianin ja Leonoran avioliitto näyttää täydelliseltä. Kaikki on kunnossa, on kaunis itse remontoitu talo Vejlessä, taloudellinen tilanne on hyvä. Christianilla on veljensä kanssa menestyvä rakennusliike, jonka tämän hetkinen projekti on rakentaa opettajankoulutuslaitos kierrätysmateriaaleista. Leonora nauttii kotirouvan roolistaan. Avioliiton myötä hän luopui ystävyyssuhteistaan ja luopui myös menestyksellisestä viulistiurastaan.  Hän halusi omistautua vain perheelleen. 

Christian ja Leonora asuvat Tanskassa Vejlen kauniissa vuonokaupungissa. (Wikipedia)
Heillä on yksi lapsi, Johan, joka valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin. Johan on sairastanut leukemian, mutta nyt elämä on mallillaan eli sairaus on voitettu. Johanin terveydestä on maksettu kallis hinta, osin konkreettisestikin, koska Johania kuljetettiin useita kertoja kalliisiin hoitoihin Seattleen. Omat rahat eivät riittäneet, lisää rahaa piti keplotella Christianin yrityksestä ja myymällä Leonoran kallis arvoviulu. Leonoran päivät täyttyivät Johanin hoitamisesta ja pitkistä juoksulenkeistä. 

"Nuku hyvin. Rakastan sinua." (s. 140) 

Kaikki on siis kunnossa tässä pikkuperheessä. Mutta ei sittenkään. Johanin sairaus on jättänyt jälkensä. Christian toteaa: "Leonoran tarmokkuus pelasti heidät, potilas jäi eloon, mutta jotain muuta kuoli." (s. 51) Parisuhteeseen tuli tyhjyys. Ja sitten käy niin, että Christian ihastuu ja rakastuu naisellisen viehättävään Zeniaan. Leonoralla ei ole vielä todisteita suhteesta, mutta hän aavistaa jotakin. Musiikillisin termein hän vaistoaa, että kaikki ei ole kunnossa. "Mutta Leonora kuuli sopraanon C:n epävireisyyden samalla lailla kuin Christianin keskiyön valheen." (s. 69)  Leonora haluaa saada selvyyden siihen, onko suhdetta olemassa. Hän saa sen selville eikä voi sitä hyväksyä. Leonorasta kuoriutuu aivan uusi persoonallisuus täynnä vihaa ja kostonhalua. 

 "Jos tulee rakastamansa ihmisen hylkäämäksi, se on pahempaa kuin vanhemman, veljen tai siskon menetys. Kuolemasta pääsee yli, kunhan se ei koske omaa lasta. Mutta tämä on pahempaa kuin kuolema." (s. 207)

Anna Ekberg on loistava kirjoittaja. Juonen punonta on onnistunutta, kirja on kustantajan sivujen mukaan Love Crime -genren huippua, eli kirjassa on paljon muutakin kuin ampumista ja ruumiita. Todellakin paljon enemmän; kirjan henkilöt tulevat lukijalle tutuiksi jo heti kirjan alkulehdillä, päähenkilöiden taustoja avataan pikkuhiljaa ja lukija ymmärtää yhä paremmin tekojen taustoja. Tulee tunne, että tällainen tarina voisi olla totta. Olisin suonut, että kirjailija olisi valottanut myös Johanin näkökulmia koskien hänen sairauttaan ja sen vaikutuksia kodin ilmapiiriin. Tarina kantaa loppuun saakka niin, että kirjaa on vaikea jättää kesken.


5 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla odotan, että saan lukea tämän. Kiitos esittelystä Anneli.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anneli <3
  Kirja on kirjaston varauslistalla. Kiva kun pidit siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinulla on tämä varattuna. Uskon, että on sinullekin mieluista luettavaa.

   Poista
 3. Taas yksi mielenkiintoinen kirja:)

  VastaaPoista