perjantai 20. heinäkuuta 2018

Karina Schaapman: Hiiritalon Sam ja Julia


Karina Schaapman: Hiiritalon Sam ja Julia. 2018. Nemo. Hollanninkielinen alkuteos Het Muizenhuis - Sam en Julia. Suomennos Oona Juutinen. 59 sivua. Ikäsuositus 3 - 7 vuotta.

Arvostelukappale kustantajalta

Lastenlapseni 3-vuotias tyttö ja 7-vuotias poika viettivät runsaan viikon mummolassa. Viikkoon kuului paljon uimista, ulkona oloa, leikkimistä ja myös lukemista. Yksi lukemistamme kirjoista oli Hiiritalon Sam ja Julia.  

Hiirulaiset Sam ja Julia ovat hiiritalon asukkaita. Julia asuu äitinsä kanssa kuudennessa kerroksessa ja Sam puolestaan keskikerroksessa suuren perheensä kanssa. Sam ja Julia ovat parhaita ystäviä. 

Sam on todella ujo ja kauhean kiltti. Julian seurassa hän tekee asioita, joita ei koskaan uskaltaisi tehdä yksin. Samilla on sitä, mitä Julialta puuttuu, ja toisinpäin. He ovat parhaat ystävykset ja tekevät kaiken yhdessä. (s. 7)

Sam ja Julia
Kirjassa seurataan ystävysten puuhia ja leikkejä. Hiiritalossa vietetään serkku-Sofien syntymäpäiviä, pidetään lettukestit, vietetään vinssausviikkoa, pidetään pyykkipäivä ja sairastetaan vesirokkoa. Samin perheeseen syntyy kolmoset, ja Julia on onnellinen saadessaan hoitaa heitä. 
Tässä ollaan kauppareissulla

"Minulla oli tosi kiva päivä", sanoo Sam.
"Niin minullakin!" sanoo Julia. "Tuletko taas aamulla salamajaan?" 
"Tietysti", Sam vastaa. "Nähdään huomenna" (s. 58)
 
Kirja koostuu lyhyistä vajaan sivun mittaisista tarinoista. Tällaisia lyhyitä tarinoita meidän 3-vuotiaskin jaksoi hyvin kuunnella. Myös 7-vuotias tuli mielellään vierelleni kuuntelemaan. Luimme kirjaa pitkälti 3-vuotiaan mieltymysten mukaisesti. Aloitimme ihastuttavien kuvien katsomisella ja sitten luimme tarinan kerrallaan. Ja sitten luimme samoja tarinoita yhä uudelleen. Lettukesteistä tuli 3-vuotiaan suosikkitarina ja se luettiinkin useita kertoja. 7-vuotias valitsi vinssausviikon suosikkitarinakseen.  


Kuvien katselua
Kirja on paras lukemani lastenkirja aikoihin. Tarinat ovat mukavia ja sopivan mittaisia pienillekin. Kirjan kuvitus on kertakaikkisen upea. Aikaa menee ihan kuvien katselussa ja kaikkien pienten yksityiskohtien tarkastelussa.

Kirjan tekijä Karina Schaapman lopetti työnsä pankkiirina ja ryhtyi rakentamaan Samin ja Julia kotia. Nukkekoti on kaksi metriä leveä ja kolme metriä korkea. Siinä on yli sata huonetta. Hiiritalon Sam ja Julia on kuvattu tässä ympäristössä. Nukketalo on nähtävillä Amsterdamin keskuskirjaston nuorten osastolla.  

Hiiritalo Amsterdamissa

2 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä Anneli. Vinkkaan tästä meidän "isoon taloon".
  Mukavaa lauantaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todellakin kertakaikkisen ihana kirja. Uskon, että siitä tykätään myös teidän isossa talossanne. Mukavaa viikonloppua Kirsti!

   Poista