keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Hauskaa kesäteatteriviihdettä Ilomantsin Möhkössä

Kesäteatterit kuuluvat kesään. Tarjonta on monipuolista ja kesäteattereita löytyy joka puolelta Suomea. Myös Pohjois-Karjalassa on kesäteatteriesityksiä lähes jokaisella paikkakunnalla.

Ilomantsin Möhkössä esitetään Koita-nimistä näytelmää. Möhköläiset ovat innokkaita kesäteatterin toteuttajia. Vuosien varrella he ovat esittäneet useita Möhkön historiaan liittyviä näytelmiä. Tämän kesän Koita-näytelmä sijoittuu vuosille 1935-1939. Näytelmän aiheena on leskirouva Linnean suvun tarina, joka alkaa siitä, kun Linnean tyttärentytär Tilda on menossa naimisiin Vasilin kanssa. Tapahtumat sijoittuvat pääosin kylän keskeiseen kokoontumispaikkaan eli Möhkön majataloon. 

Kaunis Koita-joki
Näytelmä alkaa melkoisella tunteiden ylinäyttelemisellä, kun selvitetään leskirouvan ja hänen tyttärensä välisiä erimielisyyksiä. Riitaisuuksista huolimatta häävalmistelut etenevät ja häät vietetään. Sitten alkaakin tapahtua, ja katsojat temmataan mukaan vauhdikkaaseen ja välillä uskomattomaankin tapahtumaketjuun. 

Möhkö on aivan pöhkö

Linnean pojat Jussi ja Tarmo ottavat yhteen, suhteita sntyy, mm Jussin ruotsinkieliselle aviovaimolle Gunillalle samoin kuin Linnean Hilja-tyttärelle. Mutta sitten leskirouva Linnea kuolee. Alkaa perunkirjoitus, joka saakin yllätyksellisen lopun. Perunkirjoituksen lopputuloksesta tehtiin vedonlyönti, mutta niin kävi, että "taidettiin kaikki hävitä vedonlyönti."

Näytelmä on suurimmaksi osaksi hauskaa ja harmitonta kesäteatteria, jossa on mukana kesäteattereihin oleellisesti kuuluvaa huumoria. Näytelmässä käsitellään myös vakavia teemoja, tosin hyvin humoristisella otteella. Linnean  pojan Tarmon vaimo Irma on vankilassa lehtolehtisten levittämisen takia. Kylällä on vierailulla aikamoinen velikulta Saviniemi, jota Valtiollinen poliisi tulee etsimään vakoiluepäilyjen vuoksi. 


Väliajalla oli mahdollisuus nauttia vaikkapa nuotiokahvit.
  
Pelotti kun Kettusen kannoo pimmeessä

Möhkön teatteri sijaitsee upeassa luonnonkauniissa ympäristössä. Koita-joki virtaa teatterin sivu. Näytelmän nimi viittaakin tähän Koita-jokeen, johon Linnean pojan oletetaan hukkuneen. Kaiken kaikkiaan Koita-näytelmä on viihdyttävää kesäteatteria, joka paranee edetessään. Uskon, että näytelmän käsikirjoittajilla  (Lauri Jänis, Ella Eronen, Susa Reijonen ja Veli Vainikainen) on ollut hauskaa kirjoittaessaan lennokasta ja mielikuvituksellista juonta. Kielessä on mukana runsaasti  hauskoja murteeseen liittyviä sanontoja. Muutama roolisuoritus nousi mielestäni ylitse muiden, mm Jussi (Viljo Hurskainen), majatalon pitäjä Holger (Veli Vainikainen) ja Linnea (Arja Vesterinen). Petteri Peltoniemi tukkijätkän ja vakoojan roolissaan oli kertakaikkisen loistava. Erityiskiitos kuuluu erinomaisille lapsinäyttelijöille. Heidän luontevat roolisuorituksensa vetosivat syystäkin yleisöön. 

Näytelmän on ohjannut yksi käsikirjoittajista Lauri Jänis. Lavastus on Jorma Kärkkäisen käsialaa, puvustuksesta vastaa Noora Manu ja Joonas Nuutinen on toteuttanut sävellyksen ja äänisuunnittelun.
Näytelmässä oli mukana 19 näyttelijää. On loppukummarrusten aika. Ensi kesänä jälleen Möhköön!
3 kommenttia:

 1. Kuulostaa hauskalta. Hieno kuva.
  Ensi viikolla sinne suunnalle kesäteatteriin vie omakin tie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kesällä on mukava käydä ainakin muutamassa kesäteatterissa. Mukavaa viikonloppua sinulle.

   Poista
 2. kesäteatterit ovat todella kivoja ja kiinnostavia

  VastaaPoista