perjantai 9. elokuuta 2024

David Nicholls: Melkein perillä

David Nicholls: Melkein perillä. Otava. 2024. Englanninkielinen alkuteos You are here. Kääntäjä Oona Nyström. Lukija Mimosa Willamo. 11 t 26 min. Storytel.

Michael Bradshaw on maantiedon opettaja. Hän on innostunut työstään, mutta muuten hän tuntee vain ajelehtivansa päivästä toiseen. Taustalla on tuskallinen ero Natashasta. Natashan muutettua pois Michael jää asumaan heidän taloonsa. Mutta talossa on tuskallista olla, koska kaikki - jokainen esine, jokainen huonekalu - tuo mieleen muistot Natashasta. Niinpä Michael aloittaa pitkät, yksinäiset kävelyretket Englannin maaseudulla.  

Marnie Walsh asuu Lontoon Herne Hillissä. Hänkin on Michaelin tavoin eronnut ja on jumissa elämänsä kanssa, mutta ei välttele kotona olemista, vaan päinvastoin piilottelee asunnossaan välttääkseen ystäviä ja ystäviensä kommentteja ex-miehestä. Seuran puutteessa Marnie puhuu itsekseen. "Ah ja voi, tapaamme jälleen, hän kaskuili kylpyhuoneen kosteusläiskälle. Kylläpä sitä ollaan kauniita ja tuoreita, hän kehui kananmunia." Marnie on ollut innokas lukija lapsesta asti ja kirjojen maailmasta on löytynyt myös työpaikka. Hän työskentelee freelancer-kustannustoimittajana ja -oikolukijana. Hän pitää työstään, hän on siinä hyvä ja nopea. Ex-aviomies ei ilahtunut, kun vaimo korjaili hänen puhettaan. "Marnie, älä vittu oikolue puhettani."

Marnien ja Michaelin yhteinen ystävä on Michaelin kollega suorapuheinen Cleo, joka oma-aloitteisesti kutsuu vaellusporukan kokoon. Mukaan lähtevät hän itse, Marnie, apteekkari Conrad, Cleon teini-ikäinen poika Anthony ja tietysti Michael. Cleo on kutsunut mukaan myös Tessan, joka Cleon mielestä olisi sopiva naisystävä elämään kyllästyneelle Michaelille. Mutta Tessa ei pääse tulemaan. Michaelille, tottuneelle vaeltajalle, annetaan vetovastuu vaelluksesta. Eikä vaellus ole mikään parin tunnin kävely kauniissa maaseutumiljöössä, vaan kyseessä on Alfred Wainwrightin klassinen Coast to Coast Walk Irlanninmereltä Pohjanmeren rantaviivalle. Kyseessä on vaativa noin 304 kilometrin mittainen vaellus. Michael on ainoa, jonka tavoitteena on vaeltaa matka alusta ihan loppuun asti, kun taas muut ovat sitoutuneet muutaman päivän matkaan.

Porukan Alfred Wainwrightin vaellus (Wikipedia)
Monen monta mutkaa on matkassa. Ei vaellus ole pelkkiä kauniiden maisemien ihailua, vaikka on se myös sitäkin. Ihastuttavat vuorimaisemat, ruohonvihreät niityt, pienet vuoristopurot, suot ja yllättävä vastaan tuleva koiravaljakko herättävät mielihyvää ja ihastusta, mutta voimia kuluttavat vaativat ylöskapuamiset, pitkät päiväreitit, alituiset rakot jalkapohjissa ja läpimärät vaatteet sateen yllättäessä. Porukka pienenee ja lopulta mukana ovat vain Michael ja Marnie.

Pitkät kävelyt tarjoavat täydellisen taustan Marnien ja Michaelin keskusteluille, jotka yleensä alkavat pilailulla, mutta pikku hiljaa syvenevät. He avautuvat lapsuudestaan, työstään ja ennen kaikkea avioliitoistaan. Marnie yllättää itsensä avoimuudellaan. Tätä hän ei ole ennen sanonut: "Olisin halunnut saada rakastaa jotakuta". Vaikeitakin aiheita elävöittää huumori ja nokkela sanavalmius. "Hyvä me, nyt on nokkelaa sanailua", Marnie toteaa itsekseen. 

Lukija on lähes varma vaelluksen alkuvaiheista alkaen, että romanssi tästä syntyy. Mutta usko murenee vaihe vaiheelta, kun käy ilmi, että molemmat, erityisesti Michael, ovat vielä niin kiinni ex-avioliitoissa. Tapa, millä Nichols rakentaa suhteen syntymistä ja kehittymistä, on vertaansa vailla. 

Pidin tästä kirjasta. Pidin henkilöistä, pidin kauniista maisemista, pidin tarinasta ja pidin hyvin paljon Nichollsin nokkelasta tekstistä. Luvut ovat lyhyitä ja lukujen otsikot oivaltavia. Muutamat otsikoista on nimetty Marnien ja Michaelin yhteisten soittolistakappaleiden mukaan, esimerkiksi "Little Mix "Black Magic (2015)" ja "Simon & Garfunkel El Condor Pasa (1970)." Kartat lukujen alussa tarjoavat lukijalle mahdollisuuden seurata vaelluksen etenemistä. 

Kaiken kaikkiaan, nokkelasanainen, vetävästi kirjoitettu, viihdyttävä, hauska ja valloittava teos kirjailijalta, jonka teoksesta Sinä päivänä (Otava 2011) tuli hyvin suosittu myös Suomessa. Nyt Netflixistä löytyy Nicole Taylorin 14-osainen sarjasovitus Sinä päivänä -kirjasta.  

 

14 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Täsmäkirja Englannin maaseutua rakastavalle ja bonuksena vielä Simon & Garfunkel <3 :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kiinnostuit Saila. Uskon, että tykkäät tästä. Kerrohan sitten lukukokemuksestasi.

      Poista
  2. Tässä olisi passeli kirja, kun muistelen omaa muutaman päivän vaellustani Englannin järvialueella. Kapuamiset ja jotkut päivämatkat tekivät tiukkaa, mutta pieni porukka selvisi ilman kummempia vaurioita. Lissu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Tämän kirjan parissa voisit verestää muistojasi ja samalla seurata Marnien ja Michaelin suhteen kehittymistä.

      Poista
  3. Odotan kovasti tämän lukemista. Olen lukenut kaikki Nichollsilta suomennetut kirjat. Suosikkini on Suloinen suru. Toivottavasti tämä täyttää odotukseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä oli ensimmäinen Nicholls. Eli kiitos vinkistä, otan Suloinen suru -kirjan lukulistalle.

      Poista
  4. En ole lukenut yhtäkään Nichollsin kirjaa, vaikka kirjailija tietysti on nimenä erittäin tuttu. Kirjojensa aiheet vain eivät ole koskaan puhutelleet minua enkä siksi ole ottanut niitä lukuun. Tätä voisin kyllä harkita ihan vain tuon patikointiosuuden takia ja samalla näkisin uppoaako kirjailijan huumori/tyyli minuun. Satun itse asumaan tuossa reitin varrella Lake Districtissä eli alue on erittäin tuttua. Omassa hyllyssä on kaikki Wainwrightin Lakeland Fells -kirjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että tässä on aikamoisen sopiva kirja sinulle Elegia. Sinulle tutut maisemat ja kiinnostava tarina punottu kauniisiin maisemiin.

      Poista
  5. En ole lukenut yhtään Nichollsia, mutta nimi on toki tuttu. Olen pitänyt niitä turhan lällyinä ja romanttisina omaan makuuni, mutta tässä vaikuttaa olevan sekä sisältöä että huumoriakin 😊 Vaeltaminen on ihan vierasta.

    VastaaPoista
  6. Tämä on minulla hyllyssä odottamassa. Sinä päivänä on luettu silloin aikoinaan, joten kyllä tartun tähänkin jossakin vaiheessa. Ennen kaikkea miljöö kiinnostaa!

    Tykkäsin muuten siitä Netflix-sarjasta kovasti. Kirjan lukemisesta on jo niin pitkä aika, että on hankala verrata niitä keskenään, mutta sarja toimi hyvin.

    VastaaPoista
  7. Tämä vaikuttaa siltä, että pitää ottaa lukulistalle. Vaeltaminen ja englantilainen maisema kiinnostavat. Kiitos myös Netflix-vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vaan niin hienoa, että blogeista saa vaikka minkälaisia kiinnostavia vinkkejä.

      Poista