tiistai 2. tammikuuta 2024

Ville Vilen & Kimmo Heikkilä: Lintuhuviloita Savonlinnasta

Ville Vilen & Kimmo Heikkilä: Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan. Riihisaari-julkaisuja. 2023. 128 sivua.

Savonlinnassa on aina mukava käydä, erityisesti kesällä siellä on niin kaunista. Eräällä Savonlinnan vierailulla toukokuussa vuonna 2021 tyttäreni vei minut tutustumaan Kirkkoniemen hautausmaahan ja kertoi jo etukäteen, että siellä voi ihailla Marko Ruuskasen tekemiä linnunpönttöjä. Ja niitähän oli siellä useita. Ja olipa siellä myös itse taiteilija puhdistamassa linnunpönttöjä tulevia asukkaita varten. Suosittelen matkailijoita tutustumaan Kirkkoniemen hautausmaahan. Se on kunnostettu kauniisti, tapulissa on uusi paanukatto ja tietysti siellä on ne ihastuttavat linnunpöntöt.

Marko Ruuskanen työn touhussa. Kuva AA.

Marko Ruuskanen on tehnyt linnunpönttöjä koko ikänsä. Aluksi niitä ihan normipönttöjä. Sittemmin tuli halu tehdä jotakin näyttävämpää. Ensin syntyi kolme puukirkkoa. Sitten alkoi syntyä pönttöjä tai oikeastaan huviloita Savonlinnan historiallisista rakennuksista. Osa noista historiallisista rakennuksista on edelleen olemassa, mutta suurin osa on saanut purkutuomion vuosien varrella. Onneksi on nyt pöntöt kertomassa, miltä nuo upeat historialliset rakennukset ovat aikoinaan näyttäneet.

Vuosien varrella Ruuskanen on haastanut itsensä ja on halunnut tehdä pönttöihin yhä enemmän vaativia yksityiskohtia, mm. parvekkeita, ikkunankehyksiä ja savupiippuja. Savonlinnan kaupunki ymmärsi linnunpönttöjen arvon ja antoi Ruuskaselle vapaan oikeuden pönttöjen esillepanoon ympäri kaupunkia. Nykyisin kaupunkilaiset ja turistit voivat ihailla kahtakymmentäneljää Ruuskasen linnunpönttöä eli lintuhuvilaa eri puolella kaupunkia. Kartta lintuhuviloista löytyy Savonlinnan kaupungin sivuilta.

Ruuskanen muistuttaa, että lintuhuvilat ovat kuitenkin ennen kaikkea koteja linnuille. "Niitä kolopesijöitä olen halunnut auttaa, haluan kuunnella lintujen keväisin aina laulavan, kun ne laulullaan niitä pönttöjä itselleen varaavat."   

Kirjassa on esitelty Ruuskasen kaikki 24 lintuhuvilaa: kunkin rakennuksen historia, kuva rakennuksesta sekä Ruuskasen tekemä lintuhuvila. Kuvista näkee, miten hienoa ja esikuviaan kunnioittavaa työtä Ruuskanen on tehnyt.

Olavinlinna. Kuva AA.
Pikku Kakkosen puiston Satulinna. Kuva AA.

Savonlinnassa on ollut monia kauniita historiallisia rakennuksia, mm. Kerttulan sauna, Suruton, Piispanlinna, Juutilaisen talo, Bergström's villa ja KOP:n kivitalo. Tässä Heikki Kaartisen suunnittelema Kansallispankin rakennus, joka valmistui1900-luvun alussa.

Kansallispankki. Kuva AA.

Ruuskasen lintuhuvilat ovat ainutlaatuinen ja hieno juttu! Ja hieno juttu on myös se, että lintuhuviloista on tehty mielenkiintoinen, hyvin toteutettu kirja. Kirjassa on kaunis taitto ja tasokkaat kuvat sekä hyvä informatiivinen osuus talojen historiasta. 

4 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta vinkistä - sekä kirjasta että hautausmaasta.
    Kirjan lisäsin heti lukemattomien listalle (ja kipaisen saman tien kirjaston sivuille kurkkaamaan mikä on lähin kirjasto mistä se löytyy 😊) ja Savonlinnan pistän korvan taakse tulevaa kesää varten - sehän on jo ihan oven takana - jotta voimme Mursun kanssa ajella sinne katsomaan hautausmaata ja huviloita ihan "oikeasti". Kuulumme siihen joukkoon, joita hautausmaat, erityisesti vanhat, kiehtovat, ja Poika on kai perinyt saman hiljaisuuden ja kauneuden kaipuun kuin vanhempansa.
    Hyvää alkanutta lukuvuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai miten ihanaa, kun löysit hyvän kirjan ja hyvän kohteen. Lämmin suositukseni molemmille. Kirkkoniemen hautausmaa on kaunis ja hyvin hoidettu. Lintuhuvilat ovat ihan huippu juttu!

      Poista
    2. Vielä: Hyvää Uutta Vuotta ja lukuvuotta myös sinulle.

      Poista
    3. Kiitos! Kirjaa ei löytynyt meidän kirjastoista; itse asiassa jos finna.fi:tä oikein tulkitsin kirja löytyy vasta kolmesta kirjastosta - aika kaukana meiltä. Poika auttoi puhelimessa ja teki omissa nimissään kirjasta hankintaehdotuksen meidän alueen kirjastoihin ja minä tein toisen - on ainakin kaksi ehdotusta :)

      Poista