keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Lucinda Riley: Valo ikkunassa

 

Lucinda Riley: Valo ikkunassa. Bazar. 2023. Englanninkielinen alkuteos The Light Behind The Window. Suomentanut Hilkka Pekkanen. 555 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

""Myydä kartanon..." Emilie toisti Gerardin sanat. Niiden kuuleminen ääneen lausuttuina korosti hänen hartioitaan painavien velvollisuuksien suunnattomuutta. "Tämä talo on ollut suvun hallussa kaksisataaviisikymmentä vuotta, ja nyt minä joudun tekemään päätöksen sen tulevaisuudesta. Totta puhuen minulla ei ole aavistustakaan, mikä olisi parasta", hän sanoi huokaisten."

Ihastuttavan Seitsemän sisarta -sarjan kirjoittanut Lucinda Riley (1965 - 2021) on kirjoittanut myös itsenäisiä teoksia, joista tuorein suomennettu teos on Valo ikkunassa. Kirja on tuhti lukuromaani rakkaudesta, sodasta ja anteeksiantamisesta. 

Kirjassa liikutaan kahdella aikatasolla. 1990-luvun tapahtumat saavat alkunsa etelä-Ranskasta. Emilie de la Martiniéresin äiti on kuollut ja Emilie ainoana perillisinä perii perheen kartanon, johon kuuluu myös viinitarha. Emilie on ymmällään. Myydäkö jo hieman rapistunut kartano vai onko rakennuksella sellaista muistoarvoa, että se kannattaisi remontoida? 

Kuin tyhjästä Emilien avuksi ilmaantuu Sebastian, joka kertoo olevansa englantilainen galleristi. Emilie saa kuulla Sebastianilta, että tämän isoäiti Constance oli ollut tässä kartanossa toisen maailmansodan aikana. Sebastian lupaa auttaa Emilieta kartanoon liittyvissä asioissa. Emilie on ihastuksissaan. Pian ystävyyssuhteesta kehkeytyy rakkaustarina, ainakin Emilien puolelta. Pari menee naimisiin ja muuttaa Sebastianin Blackmoor Hall -tilalle Englantiin. 

Toinen aikajänne sijoittuu 1940-luvun Englantiin ja Ranskaan. Englantilainen Constance Carruthers Lontoosta värvätään vakoojaksi SOE:n (Special Operations Executive) salaiseen erikoisosastoon ja lähetetään vastarintaliikkeen salaiseen tehtävään miehitettyyn Pariisiin seuraavin sanoin: "Sekä Britannia että Ranska ovat kiitollisia niistä uhrauksista, joita mahdollisesti joudutte tekemään." Constancen saama tehtävä on vaikea. On pystyttävä päättämään, keneen voi luottaa, kuka on ystävä ja kuka vihollinen.  

Paljon jännittäviä ja romanttisia asioita ennättää tapahtua molemmilla aikatasoilla ennen kuin nykypäivän ja toisen maailmansodan aikaiset juonet punoutuvat yhteen. Tapahtumien kulku osoittaa, että menneisyyden avaaminen on avain tulevaisuuteen. Lukija tietää jo kirjan alussa, että tapahtumien yhteenlinkittyminen tulee tapahtumaan, mutta mahdotonta on ennakoida, kuinka yhtymäkohdat syntyvät. Riley on todellinen tarinankertoja, joka pystyy pitämään lukijan otteessaan läpi 555-sivuisen kirjan. Samalla kirja tarjoaa kiinnostavan oppitunnin englantilaisen Special Operations Executiven toiminnasta.

Rileyn kirjasta tulevat mieleen Kate Mortonin upeat historialliset romaanit, joissa Morton Rileyn tavoin sisällyttää tarinoihin historiaa, romantiikkaa, seikkailua ja jännitystä. Myös Mortonin kirjojen kehyksenä on yleensä kaksi aikatasoa.

1 kommentti:

  1. Kiitos esittelystä, sillä tätä olen miettinyt! Tavallaan pidin Seitsemän sisarta -sarjasta, mutta tavallaan en siitä toistuvasta aikahyppelystä sitten kuitenkaan. Toisaalta parhaillaan luen viimeistä Atlas-osaa ja se on niin koukuttava, että olen jo lukenut yli kolmasosan järkäleestä kahdessa vuorokaudessa!
    Jollain tavalla olen tykännyt kaikista Mortonin kirjoista enemmän kuin Rileyn, näitä kahta kirjailijaa minäkin olen vertaillut. Mortonin tarinoissa on enemmän jotakin, jota kaipaan... syvyyttä, taikaa, en osaa sanoa.
    Mutta sitten luin (tai kuuntelin äänikirjana) vastikään Rileyn postuumisti julkaistun dekkarin Kuolema sisäoppilaitoksessa, ja siitä pidin aivan valtavasti. Se oli niin erilainen kuin Rileyn muut, ollen dekkari, ja samalla se oli oikein sellainen vanhanajan perusdekkari, jollaisen juuri toivoo tapaavansa, kun dekkariin tarttuu. Ei mitään kikkailuja, vain hyvää tarinaa, henkilöhahmoja ja sopiva määrä epäiltyjä, joita lukija voi pyöritellä mielessään.
    Sen myötä Rileyn arvostus taas nousi, ja juuri nyt olen niin koukussa Atlakseen, että täytynee lopettaa tämä kommentti ja palata taas kirjan pariin ;-D

    VastaaPoista