lauantai 22. heinäkuuta 2023

Sarah Ann Juckes: Satakieltä etsimässä

Sarah Ann Juckes: Satakieltä etsimässä. Sitruuna. 2023. Englanninkielinen alkuteos The Hunt for the Nightingale. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Kuvitus Sharon King-Chai. 251 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Hyvä äiti ja isi. Te sanoitte, että Rosie on mennyt parempaan paikkaan, ja nyt taidan tietää, missä se on. Hän on satakielen luona. Minä etsin molemmat ja tuon kaikki kotiin. 
Lupaan katsoa molempiin suuntiin ennen kuin menen tien yli. Ja lupaan olla parhaani mukaan huolehtimatta. 
Jasper."

Kymmenvuotiaalla Jasperilla on yksi harrastus ylitse muiden. Se on linnut. Niistä hän on innostunut ja tietää jo paljon linnuista. Lintuharrastukseen hänet on johdattanut isosisko Rosie. Nyt Jasper on levoton ja ahdistunut. Hän odottaa yliopistossa opiskelevaa isosiskoaan Rosieta tulevaksi kotiin. Hänen piti tulla jo viikko sitten. Mutta jälkeäkään ei näy siskosta eikä hänen ruosteisesta violetista autostaan. Eikä hän vastaa puhelimeen. Kiireiset vanhemmat kertovat Jasperille, että Rosie on mennyt parempaan paikkaan.

Ja on muutakin epätavallista. Joka kevät saapuvan satakielen laulua ei kuulu. Jasper tekee omat päätelmänsä ja on varma, että Rosie on satakielen luona. Sittenpä ei auta muu kuin pitää lähteä etsimään siskoa ja satakieltä, tuumii Jasper. 

Jasper pakkaa reppunsa, ottaa mukaan Lintujen kirjan ja lähtee luottavaisena matkaan kohti huoltoasemaa, jossa hän olettaa Rosien ja satakielen odottavan häntä. Bussiin hän pääsee mukavasti, mutta sitten tulee viivytyksiä. Myrskyinen sää pakottaa etsimään suojaa. Jasper tietää, että isä ja äiti ovat huolissaan, kun hän ei tule illaksi kotiin. Hän kohtaa aikuisia ja lapsia, joiden huolia ja elämäntarinoita poika kuuntelee kiinnostuneena. 

Kirja on ihastuttava tarina lintuja rakastavasta pojasta, jolle isosisko on ollut tärkein ihminen maailmassa. Toki vanhemmat ovat tärkeitä, mutta vanhemmilla ei ole koskaan aikaa lapsille. Heidän pyörittämänsä yritys vie heidän aikansa. "Äidillä ja isillä oli kiire, kun he yrittivät ansaita niin paljon rahaa, ettei meidän kotiamme olisi tarvinnut myydä..." Kirjan kiinnostavuutta lisää se, että tarina on kerrottu Jasperin näkökulmasta. Se tekee tarinasta henkilökohtaisen. Jasperista ei voi olla pitämättä, niin eläväksi ja todelliseksi hän tulee tarinan edetessä. 

Pidän kauniista kirjoista. On mukava ottaa käteen kaunis kirja, kuten tämä Jasperista ja linnuista kertova kirja. Sharon King-Chain kuvitus on kerrassaan ihastuttava. Viehättävät kuvat edistävät tarinan kulkua ja ylläpitävät kiinnostusta. 

Kirja on kirjoitettu lempeydellä, ja tarjoaa liikuttavaa ja koskettavaa luettavaa kaikenikäisille. Kirjassa on toimintaa, seikkailua ja huumoria, kaikkea sopivasti. Kirja tarjoaa myös kiinnostavaa tietoa eri lintulajeista, mm. haikaroista, satakielistä, kottaraisista, kolibreista ja joutsenista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti