sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Annie Lyons: Pommisuojan lukupiiri

 

Annie Lyons: Pommisuojan lukupiiri. Aula & Co. 2023. Englanninkielinen alkuteos The Air Raid Book Club. Suomentanut Anna-Mari Raaska. Kansi Laura Noponen. 344 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"He olivat perustaneet Binghamin lukupiirin yhdessä ja pyörittäneet sitä yhdessä nauttien kuukausittaisesta haasteesta valita täydellinen kirja ja johtaa mitä innostavimpia keskusteluja. Herra Reynolds oli ollut oikeassa. Ihmisiä oli matkustanut lukupiiriin naapurikaupungeista asti. He olivat houkutelleet kirjailijoita paikalle keskustelemaan töistään ja saaneet aikaan pienimuotoisen kirjallisen tapauksenkin, kun Dorothy L. Sayers oli osallistunut kokoukseen, joka osoittautui erityisen eloisaksi."

Kirjan tapahtumat alkavat Englannista vuodesta 1938. Beechwoodissa asuva kuusikymppinen Gertie Bingham on juuri menettänyt rakkaan aviomiehensä Harryn. Yhdessä he olivat pitäneet kirjakauppaa ja pyörittäneet lukupiiriä. "Kirjojen myyminen oli ollut hänelle koko maailma, mutta ilman Harrya tuo maailma oli kadottanut maagisen hohteensa." Gertie tuntee itsensä hyvin yksinäiseksi, mutta onneksi hänellä on seuranaan rakas ja uskollinen labradorinnoutaja Hemingway. 

Saksassa Hitler on saanut vallan. Juutalaisvainot ovat alkaneet. Gertien ystävä Charles haluaa auttaa juutalaisia kuljettamalla juutalaislapsia pois Saksasta. Erään heistä, teini-ikäisen Hedyn, Gertie ottaa asumaan luokseen. Hedyn sopeutuminen ei suju ongelmitta. Hedy kaipaa perhettään ja toivoo, että perhe pääsisi pakenemaan Englantiin. 

"On tärkeää ruokkia ihmisten mielikuvitusta."

Toinen maailmansota alkaa. Pommitukset alkavat olla arkipäivää. Usein pommisuojaan pitää paeta monta kertaa päivässä. Esille nousee kysymys, miten saada aika kulumaan pommisuojassa. Mikä on sellaista, mikä veisi ajatukset muualle? Kirjat, oivaltaa Gertie. Niin syntyy Pommisuojan lukupiiri. "No, me valitsemme kerran kuussa kirjan, jota ihmiset voivat lukea ilmahyökkäyksen aikana, ja mekin luemme sen, jotta voimme keskustella siitä niiden kanssa, jotka ovat meidän väestönsuojassamme." Ensimmäiseksi kirjaksi valitaan Kotiopettajattaren romaani

Perustetaan myös lasten lukupiiri. Aarresaari kiehtoo lapsia. Ja kaiken lisäksi perustetaan lukupiiri myös sotavangeille. 

Tätä ihastuttavan lämminhenkistä kirjaa oli ilo lukea. Kirjan vahvuutena on elävät ja värikkäät henkilöt, jotka tarinan edetessä tulevat lukijalle läheisiksi. Tarinassa aistii ystävyyden ja läheisten ihmisten voiman kriisiaikoina. Iso merkitys on kirjoilla, lukemisella, tarinoiden voimalla ja lukukokemusten jakamisella.

Kirjan rakenne on selkeä. Tapahtumat etenevät kronologisesti. Jokaisen luvun alussa on kirjoihin liittyvä sitaatti. Näin on kirjoittanut Abraham Lincoln: "Ihminen, joka antaa minulle kirjan, jota en ole vielä lukenut, on ystävistä parhain."

Kirjan lopussa on Pommisuojan lukupiirin suosittelemia kirjoja: rakastettuja klassikoita, jännitys- ja veijaritarinoita sekä lasten suosikkikirjoja. 


1 kommentti: