maanantai 4. toukokuuta 2020

Putkosen Jäätynyt tyttö kuuntelukirjana



Liina Putkonen: Jäätynyt tyttö. Johnny Kniga. 2018. Lukija Anna Saksman. Kesto 09:59:58.

Vaara-kirjastot

"Kevät kuoli pitkäperjantaina, tyttö edellisenä päivänä."

Näin avaa Putkonen esikoisdekkarinsa Jäätynyt tyttö. Ensimmäinen lause oli niin hätkähdyttävä, että se piti kirjoittaa muistiin, vaikka yleensä en äänikirjoissa tee muistiinpanoja. Nuoren maahanmuuttajataustaisen tytön ruumis löytyy jäätyneenä Munkkiniemen yhteiskoulun pihalta. Tyttö oli puettu burkhaan. Tytön veli on kadonnut. Onko veli osallinen murhaan? Vai onko kyseessä peräti kunniamurha?

Tapausta tutkii rikoskomisario Jorma Jantusen porukka, johon kuuluvat Jantusen lisäksi rikoskonstaapeli Linda Fors ja poliisi Vilho Vartiainen. Kirjan päähenkilöksi nousee Linda, aiemmalta taustaltaan toimittaja. Vaikka kyseessä on tiimi, ei tässä mistään tiimityöstä voi puhua. Jantunen esimiehenä ei vaikuta kovin fiksulta mieheltä, ei hän ainakaan alaisiaan kuuntele. Vartiaiselle puolestaan on tärkeintä saada itselleen kunniaa. Mutta onhan Linda, joka ainakin omasta mielestään on nokkelin ja taitavin näistä poliiseista.

Käy ilmi, että kuollut tyttö on indonesialaisen muslimiperheen tytär. Lindan tehtäväksi tulee haastatella perheen äitiä. Näin perheen traaginen arki avautuu poliisille. Perhe oli tullut Suomeen, kun isä haluttiin puutarhuriksi suurlähetystöön. Mutta ruusut eivät kuki Suomessa siten kuin ne kukkivat Indonesiassa. Isä turhautuu työhönsä ja Suomeen. Hänestä tulee väkivaltainen alkoholisti. Perheen kolmella lapsella ei ole helppoa. Nyt lapsia on vain yksi, tytär on kuollut ja poika on kateissa. 

Johtolankoja ei tahdo löytyä, veli on edelleen kateissa eikä tytöllä juuri ole ollut ystäviä. Mutta sitten Vartiainen pääsee loistamaan, hän löytää - hieman epämääräisin konstein - nuorten huumeyhteyksiä. Näin päästään sekä veljen että kuolleen tytön jäljille. Nuoren tytön kuolema ja mahdollinen kunniamurha ovat niin isoja tapauksia, että hallitus järjestää tiedotustilaisuuden. Miten sopivasti sattuukin, että sisäministerinä on maahanmuuttajavastaisen kansallisen puolueen (=perussuomalaiset) edustaja. 

Tähän asti kirjan juoni oli toimiva, kiinnostava ja koukuttavakin. Mutta sitten mennään ja lujaa mennäänkin. Juoni suorastaan pursuu teemoista, on maahanmuuttoa, on huumeita, on pedofiliaa, on sugar daddy -ilmiötä ja on sadomasokismia. Kun mukaan tulee vielä kansallinen puolue, voi lukija vain todeta, että nyt meni jo överiksi. 

Kiitosta kirjailija saa kirjoitustyylistään. Todella sujuvaa ja elävää kirjoittamista. Toimii hyvin myös äänikirjassa. Kuten totesin, juonikuviot toimivat puoleen väliin asti. Kaikkien mahdollisten teemojen kanssa lukija ihan hengästyy. Vähemmälläkin määrällä olisi kirjan kyllä saanut aikaiseksi. Kansalliseen puolueeseen (=perussuomalaisiin) kohdistuva stereotypinen asenteellisuus oli liian läpinäkyvää. 

Henkilögalleria jää vaisuksi. Jantusen poliisitiimin laittaisin ihmissuhdekurssille. Kirjassa ei ollut yhtään kiinnostavaa henkilöhahmoa. Päähenkilö Linda jää etäiseksi, aviomies Pauluksen persoona ei avaudu lainkaan. Muistaakseni luin, että kirjalle on tulossa jatkoa, eli ehkä persoonallisuuksia avataan sitten enemmän. 

Jäätynyt tyttö voitti Rikos-Kniga-kilpailun syksyllä 2016. 


Mukavaa alkanutta toukokuuta!

11 kommenttia:

  1. Hyvää toukokuuta sinullekin!
    Minäkin olen vähän harkinnut tätä kirjaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö hetkinen!
      Minähän olen lukenut tämän kirjan!!
      Melko tavanomainen kotimainen dekkari!

      Poista
    2. Hyvä kun huomasit! Kuulin tuolla facessa, että tälle on tullut jatko Palava poika.

      Poista
  2. Dekkareiden pitääkin mennä överiksi minun mielestäni. Tykkäsin tästä kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en tykkää siitä, jos en tykästy kehenkään kirjan henkilöön. Voi olla, että heistä kuoriutuu mukavia piirteitä jatko-osissa.

      Poista
  3. Pääsisipä kirjastoon. Lisäsin tämän kirjan vinkkilistalle. Hetki sitten kilahti kännykkään Suomalainen.comin tekstiviesti, jossa ehdotetaan Elina Backmanin 'Kun Kuningas kuolee' -dekkaria tarjoushintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta pääsee kirjastoon! Just katson hallituksen tiedotustilaisuutta. Tuota Backmanin dekkaria en ole lukenut, on varmasti kiinnostava.

      Poista
  4. Voin vinkata Liina Putkosen kirjoista dekkareita lukevalle tyttärelleni, ellei hän tunne niitä vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin kuuntelukirjana tämä toimi ihan hyvin. Putkonen kirjoittaa hyvin. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  5. Minua on kiinnostanut tämä kirja, ja aioinkin lukea sen pääsiäisen aikaan, mutta kun kirjastot suljettiin, niin se siitä sillä kertaa. Sepä harmillista, jos et pitänyt kirjan henkilöistä. Ja että niin överiksikin meni. Pitänee joskus katsoa, mitä itse pidän näistä henkilöistä ja övereistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota vaan tämä lukuun. Voit sitten testata, mitä mieltä olet henkilöistä ja tapahtumien loppukulusta.

      Poista