perjantai 27. syyskuuta 2019

Santa Montefiore & Simon Sebag Montefiore: Lontoon kuninkaalliset kanit: Suuri timanttijahti
Santa Montefiore & Simon Sebag Montefiore: Lontoon kuninkaalliset kanit: Suuri timanttijahti. 2019. Sitruuna kustannus. Alkuperäisteos: Royal Rabbits of London: The Great Diamond Chase. Suomentanut Maija Heikinheimo. Kuvittanut Kate Hindley. 195 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta


Sulo, tiedät kyllä, mikä on oikea tapa toimia. Tunnet sen sydämessäsi. Kuuntele sydäntäsi. Se antaa hyviä neuvoja. Niin tulee aina olemaan.” (s. 158)

Suuri timanttijahti on hauska ja valloittava kirja sympaattisista kuninkaallisista kaneista, jotka asustavat Buckinghamin Palacen maanalaisissa onkaloissa. Kanien salaisen järjestön tehtävänä on suojella kuningatarta ja kuninkaallista perhettä.

Kanit joutuvat tositoimiin, kun käy ilmi, että maailman suurin ja kaunein timantti, kuningattaren lempikoru, on varastettu Buckingham Palacesta! Kukaan ei tiedä, mitä tapahtui. Miten kukaan pystyi varastamaan Siperian timantin kuningattaren varmasta säilöstä? Pieni Sulo-kani oli timantin katoamishetkellä vartiovuorossa, mutta nukahti ja tunsi nyt olevansa syypää koruvarkauteen. Kuninkaalliset kanit ryhtyvät toimiin ja lupaavat tehdä kaikkensa selvittääkseen rikoksen ja palauttaakseen timantin takaisin kuningattarelle. 

Tässä se on - maailman suurin timantti
Mutta ennen kuin kanien selvitystyö pääsee edes kunnolla vauhtiin, pelättyjä venäläisiä minkkejä saapuu Venäjän lähetystöön Kensingtoniin. Eivätkä ne ole mitä tahansa minkkejä, vaan ”ne olivat Kremlin hienoimpia minkkejä. Koulutettuja pikku tappajia, joilla on silkinsileä turkki ja terävääkin terävämmät hampaat.” (s. 30) Onko minkeillä jotakin tekemistä varkauden kanssa? Vai onko rikas ja kaunis Tiikeritorneissa asuva neiti Amura syyllinen? On varmaa, että ratsitkin ovat jollakin tavalla mukana tässä tapahtumien vyyhdissä. Asiat mutkistuvat, ja nyt tarvitaankin Sulon ystävän, vanhan ja viisaan Horatiuksen apua.

Horatius ja Sulo-kani
Kouluikäiset lapset viihtyvät varmasti kirjan seurassa, ja mielelläni minäkin luin kanien hauskasta ja jännittävästä timanttijahdista. Kirjassa on sopivasti huumoria ja sopivasti seikkailua. Kaikki kirjan kanit ovat sympaattisia hahmoja, mutta voiton vie Sulo-kani, joka osoittaa, että pienin kaneista voi olla suurin sankari. Kuninkaalliset kanit osoittavat toiminnallaan, miten tärkeää on uskoa itseensä ja tehdä tekoja, jotka itsestä tuntuvat oikeilta. Näin Horatio neuvoo Suloa: ”Joskus täytyy tehdä se mikä on oikein. Vaikka se ei olisi helppoa.” (s. 157)

Lontoon kuninkaalliset kanit – Suuri timanttijahti on kolmas osa sarjassa, jonka ensimmäinen osa Lontoon kuninkaalliset kanit julkaistiin syksyllä 2018 (postaus tässä blogissa) ja toinen osa Pako tornista (postaus tässä blogissa) keväällä 2019. Odotettu kolmas osa Suuri timanttijahti julkaistiin syyskuussa 2019. Sarja vahvistuu ja tulee mielenkiintoisemmaksi osa osalta. Olen varma, että nämä rohkeat kuninkaalliset kanit valloittavat lukijoiden sydämet, niin aikuisten kuin lastenkin. Tekstin kruunaa Kate Hindleyn kaunis kuvitus. Hindleyn käsialaa on myös kaunis kansi. Kirjan lopusta löytyy vielä mukavia kaneihin liittyviä tehtäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti