sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Tomas Gads: Pirulainen


Tomas Gads: Pirulainen. 2019. Bazar. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti. 333 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Ann-Mari oli käynyt tapaamassa rikospaikkapartion jäsentä. Vainajan henkilöllisyydestä ei ollut saatu mitään selvyyttä löytöpaikalla eikä riisumisen yhteydessä ruumishuoneella. Lompakkoa, puhelinta tai muita henkilöllisyyttä paljastavia seikkoja ei ollut löytynyt." (s. 64) 

Pirulainen on Gadsin esikoiskirja ja samalla se aloittaa Ryhmä Halme -dekkarisarjan. Lounais-Suomen poliisissa toimiva Ryhmä Halme perustetaan ratkaisemaan hankalia ja monimutkaisia rikoksia. Ensimmäiseksi on vuorossa tiimin kokoaminen. Se on esimies Halmeen tehtävä. Hän haluaa saada tiimiinsä monenlaista näkemystä ja kokemusta, ei pelkästään perinteistä poliisiuralla hankittua kokemusta. "Siltä istumalta hän oli alkanut kasata porukkansa kokoonpanoa miettimällä, minkälaista osaamista tarvittaisiin, jotta tiimi olisi mahdollisimman monipuolinen suhteessa laitoksen ulkopuoliseen maailmaan, jossa rikokset enimmäkseen tehtiin." (s. 40) Halme itse on arvostettu ammattilainen, jolla on takanaan maineikas kansainvälinen ura. Kirjailija paljastaa minimaalisen vähän Halmeen persoonasta ja historiasta; ehkä lisää paljastuksia tulee seuraavissa kirjoissa. 

Ryhmän jäseniksi Halme kutsuu yritysmaailman johtotehtävissä työskennelleen Ann-Mari Forsmanin. Hän on nuori leski, jolla on yksi lapsi. Yksinhuoltajaäidin ajan pitäisi riittää moneen, niin työhön kuin lapsen kanssa yhdessäoloon. Anoppi pyrkii olemaan avuksi, vaikka se joskus tuntuu ärsyttävältä. Ann-Mari purkaa paineitaan tietokonepeleissä, joiden pelaamisessa aika saattaa vierähtää aamuun saakka. Lappeenrannasta Halme löytää Sergein, venäläissyntyisen "kovan luun". Ryhmään tulee myös Magnus Mehtonen, itsetietoinen, muita ärsyttävä suomenruotsalainen. Kaikkien naisten ja tulevien anoppien mieleen on sympaattinen Niklas Lindholm, IT-alan hallitseva nuori poliisikokelas.

Tällä tiimillä Halme lähtee ratkaisemaan Nötön edustalta purjeveneestä löytyneen ruumiin arvoitusta. Samoihin aikoinen katoaa Finsta Oy:n toimitusjohtaja Alvar Wilenius, eikä edes tiedetä, milloin hän katosi. Hän saattaa olla työmatkalla Saksassa tai sitten hän on vaan kadonnut. Halmeen tiimin tehtävänä on selvittää, liittyvätkö nämä kaksi tapausta yhteen. Rikoksen selvittämiseen osallistuu myös patologi ja oikeuslääkäri Kristian Kvist, joka osoittautuu kirjan mielenkiintoisimmaksi henkilöhahmoksi ja jolla onkin kirjassa moninainen rooli. Palaset loksahtelevat yhteen pikkuhiljaa. Kaikki selviää, vaikka ei se yksinkertaista ollut. Tutkimuksen kuluessa Halmeen ryhmä muovautuu toimivaksi tiimiksi.

Nimimerkin Tomas Gads takana ovat iisalmelaiset Satu Roos ja Kaisa Nummela, jotka molemmat ovat taustaltaan sosiaalipsykologeja. Pidän psykologisista dekkareista, ja parasta tässä kirjassa onkin juuri tämä psykologinen ote. Pirulainen on oiva avaus kirjasarjalle, vaikkakin juonen kuljetus on vielä vähän hakusessaan. Väillä putosin kyydistä, kun taas joskus tapahtumat jäivät junnaamaan paikalleen. Mutta jännityksellä ja innolla odotan seuraavaa kirjaa, niin kutkuttavaan kohtaan Pirulainen jätettiin.

10 kommenttia:

 1. Mukavaa löytää uusia kirjailijoita. Laitanpa tämän lukulistalle. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on todella virkistävää, että saamme uusia suomalaisia dekkarikirjailijoita. Uskon, että pidät tästä kirjasta.

   Poista
 2. Tämä on niitä kirjoja, joista jään odottamaan pokkaria. Kerään niitä reissulukemiseksi. Kiitos vinkistä :)
  Hyvää vaali-iltaa Anneli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on hyvää reissulukemista. - Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Samaa mieltä Mai! - Hyvää pääsiäisen odotusta!

   Poista
 4. Tämä on minulla juuri luvussa, tosin vasta alkupuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrohan sitten, mitä mieltä olit tästä.

   Poista
  2. Kokonaisuus on aika pirstaleinen. Loppuratkaisua edeltävät tapahtumat ovat aika hätäisiä. Henkilöitä on paljon, ja monet jäävät tässä vaiheessa aika vieraiksi. Seuraavassa osa on varmaan "helpompi" siinä mielessä, että henkilöt ovat tulleet jo tutuiksi. Lupaava. Ei todellakaan jäänyt kesken, kaikesta kritiikistäni huolimatta.

   Poista
  3. Minullekin jäi tunne, että henkilöistä paljastetaan lisää seuraavissa kirjoissa. Kyllä, lupaava alku.

   Poista