tiistai 16. huhtikuuta 2019

Karen Clevelandin Koko totuus on loistava agenttijännäri


Karen Cleveland: Koko totuus. 2018. Gummerus. Englanninkielinen alkuteos Need to know. Suomentanut Maija Kauhanen. 320 s.

Arvontapalkkio

"Tiedäthän, ettei minulla ole vaihtoehtoja", sanon ja pakottaudun katsomaan aviomiestäni, miestä, jonka tunnen niin hyvin ja  jota en samalla tunne lainkaan." (s. 11)

Miltä sinusta tuntuisi, jos yht'äkkiä kävisi ilmi, että mies, jonka kanssa olet ollut naimisissa vuosien ajan, osoittautuisi Venäjän vakoojaksi? Kysymys on luonnollisesti varsin hypoteettinen ja kaukaa haettu. Meillä kotona puhuimme tästä pitkään ja mietimme, että ei se ajatuksena ole mahdoton. Tällaista tapahtuu - ainakin maailmalla. Kuten myös tässä kirjassa Koko totuus.

Vivian ja Matt on Washingtonissa pienessä omakotitalossa asuva aviopari, jolla on takanaan monen vuoden avioliitto. Heillä on neljä ihanaa lasta: Luke, Ella ja kaksoset Chase ja Caleb. Vivian on Venäjän vastavakoiluun erikoistunut CIA:n tutkija ja Matt työskentelee IT-yrityksessä. Arki on kiireistä, Vivianilla on pitkät työpäivät, mutta onneksi Matt on ihana aviomies ja ihana isä, joka ottaa vastuun perheen arjen pyörittämisestä. Hän hakee lapset hoidosta ja koulusta, laittaa ruoat ja on aina kärsivällinen, ystävällinen ja luotettava tuki sekä lapsille että Vivianille. 

"Kaikki oli tarkoituksellista, suunniteltua. Ei se ollut sattumaa. Minut oli valittu hänen kohteekseen." (s. 49)

Vivianin tehtävänä CIA:ssa on paljastaa venäläisagenteista koostuvien solujen johtajia. Etsiessään nukkuvia soluja hänen onnistuu päästä erään epäillyn tietokoneelle. Ja kukapas sieltä löytyy? "Katson suoraan oman aviomieheni kasvoihin." (s. 22)  Mies, jonka kanssa hän on ollut avioliitossa yli 20 vuotta ja jonka kanssa hänellä on neljä lasta. Tällaista Vivian ei ollut koskaan epäillyt. Nyt käydessään avioliiton kaikkia vaiheita läpi, hän muistaa, että hieman erikoiselta tuntui se, ettei Mattilla ole lainkaan sukulaisia nk. vanhempiaan lukuunottamatta, joita heitäkään ei juuri tavata. Mutta se olikin ainoa epäilyttävä ja erikoiselta vaikuttava juttu.

Alkaa uskomaton tapahtumien vyöry. Matt tunnustaa olevansa venäläisten agentti, tunnustaa olevansa venäläinen, joka on lähetetty USA:han väärällä nimellä. Enempää juonesta ei juuri voi paljastaa, mutta voin taata, että kirja on jännittävä ja pitää otteessaan ihan viimeiselle sivulle asti. 

Jännittävien tapahtumien ohella Vivian käy läpi avioliittoaan ja suhdettaan Mattin kanssa. Onko kaikki valhetta? Keneen voi luottaa, kun ei edes omaan aviomieheensä? Mielenkiinnolla odotan kirjasta tehtyä elokuvaa. Elokuvaoikeudet on myyty, selviää kirjan liepeestä. Pääosassa tullaan näkemään Charlize Theron. 

Näin toteaa Lee Child takakannessa. Olen samaa mieltä hänen kanssaan. Näin minullekin kävi.

"Villi veikkaus: Jos luet ensimmäisen luvun, luet toisenkin. Jos luet toisen luvun, missaat illallisen, valvot liian myöhään ja olet seuraavana päivänä töissä poikki. Tämä on sellainen kirja. Ihan loistava."

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kirja on todellakin hyvin koukuttava ja jännittävä. Ei millään haluaisi jättää kesken. - Mukavaa pääsiäisen odotusta!

   Poista
 2. Kiitos vinkistä - olen vakoojatarinoiden fani. Juuri katsoin viime viikon lopulla Areenasta putkeen minisarjan Vakooja;)
  Riemullista pääsiäista, Anneli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, kun löysit täältä hyvän vinkin. Jos pidät vakoojatarinoista, tämä on varmasti sieltä parhaimmasta päästä. Ihanaa pääsiäisen aikaa myös sinulle.

   Poista