lauantai 9. helmikuuta 2019

Jarkko Stenius: Bangkokin veritiikerit


Jarkko Stenius: Bangkokin veritiikerit. 2018. Like. Kansi Tuomo Parikka. 473 sivua.

"Tiikeri on itämaisessa mytologiassa voiman, nopeuden ja rohkeuden symboli. Mutta se saattaa symboloida myös väkivaltaa, raakuutta ja tuhoa." (s. 142)

Bangkokin veritiikerit on Jarkko Steniuksen esikoisromaani. Aiemmin hän on kirjoittanut Nyrkkisankarin (Like 2015), omaelämäkerran jossa hän kuvaa omaa tietään Ranskan muukalaislegioonasta thainyrkkeilyn huipulle. 

Bangkokin veritiikereiden tapahtumat sijoittuvat nimensä mukaisesti Bangkokiin, ympäristöön, jonka Stenius tuntee hyvin. Nyt liikutaan Bangkokin pahimmassa ja synkimmässä alamaailmassa ja käy hyvin selväksi, että Thaimaa ei todellakaan ole pelkästään hymyn maa. Stenius vie lukijan mukanaan seikkailuun, joka on täynnä uskomattomia takaa-ajoja, väkivaltaa, ampumisia ja ruumiita sekä ihmiskauppaa, alkoholia ja huumeita. Eli kaikkea sitä, mitä voi kuvitellakin kuuluvan minkätahansa miljoonakaupungin järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

"Menneisyys on kirottu", Sakchai jatkoi. (s. 374)

Jake on ollut palkkasoturina Afganistanissa ja on tullut Bangkokiin toipumaan sotatraumoista. Toipumislomaa ei tästä Bangkokissa oleskelusta kuitenkaan tule, levoton sielu löytää aina seikkailun! Samanlainen Afganistan-tausta on myös ruotsalaisella Andersilla. Näistä kahdesta tulee rikosliiga Lahkoa jahtaava taistelupari, johon kolmanneksi liittyy thaimaalainen Sakchai, entinen thainyrkkeilyn mestari. Sakchailla on henkilökohtainen motiivi lahkolaisten takaa-ajoon, sillä lahkolaiset ovat surmanneet hänen vaimonsa. 

Lahkolla on hurja maine. "Joskus he kiduttavat ihmisiä ihan vaan huvikseen. Puhkovat silmiä ja sen sellaista. Jotkut päätyvät betonikengät jalassa meren pohjaan. He tekevät ihmisille niin raakoja asioita, että kukaan ei uskalla soittaa poliisille." (s. 152) Uhrit valitaan sattumanvaraisesti. Lahkolaisten johtajia ovat Bloodface Ace ja Mongkol. Mongkol tietää olevansa suuri persoona ja se näkyy myös hänen pukeutumisessaan. "Miehellä oli valkoiset slim fit -housut, kirkkaanvihreät lakeerikengät ja räikeästi kuvioitu kapealinjainen kauluspaita sekä liivi jonka taskusta roikkui vanhanaikainen taskukello. Kaulassa oli paksu ketju ja rannetta koristi kultakello, joka oli ilmeisesti Rolex." (s. 424) 


Lopulliseksi tavoitteeksi muodostuu Lahkon totaalinen tuhoaminen. Kolmikon jahtaamistoiminta on jännittävää luettavaa. Siinä on uskomattomia vaiheita, nopeita käänteitä ja paljon väkivaltaa. Takaa-ajoa vaikeuttaa myös se, että koskaan ei voi tietää, ovatko poliisitkin lahkolaisten puolella. Monia taisteluita kokeneina Jake ja Anders pystyvät tekemään ammattimaiset hyökkäyssunnitelmat, mutta aina ei voi onnistua.  "Ja jos jokin menee pieleen, niin sillä on tarkoituksensa. Kaikki mitä tapahtuu, on määrätty ennalta." 
"Karma", Jake totesi.  (s. 377)  

Kirja oli hyvä lukukokemus. Väkivaltaa on, mutta sillä ei mässäillä, se kuuluu asiaan. Muuten ei voi voittaa. Sujuva ja vauhdikas kirjoitustyyli sopii hyvin tähän jännittävään rikosdraamaan. Kirjan rakenne on selkeä ja kronologisesti etenevä, mikä auttaa lukijaa pysymään mukana vauhdissa. Jälkisanoissa Stenius avaa kirjan syntyyn vaikuttaneita seikkoja. Taustalla on todellisia ihmisiä ja todellisia tapahtumia. Stenius on nähnyt, mitä tapahtuu Bangkokin alamaailmassa. Hän tietää, mistä kirjoittaa.  Iso plussa Tuomo Parikalle onnistuneesta kannesta.9 kommenttia:

 1. Kiinnostava kirja. Laitanpa lukulistalle. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun sinulle tulee sellainen vaihe, että kaipaat kirjaa jossa on jännitystä ja hienoa juonen kuljetusta, niin tämä on oiva kirja sellaiseen.

   Poista
 2. Hurjalta kuulostava kirjan nimi, eikä tanrinakaan vallan kesy ole.
  Voisin lukea, jos löytyy meidän lainastosta. Kiitos sinun osaan pitää silmäni auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei tarina ole ihan kesy. Joskus haluaa tällaistakin lukea. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 3. Kiitos kommentista blogiini - ja kiitos lukuvinkistä! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos kirja tuntuu kiinnostavalta. Joskus tulee hetkiä että haluaa lukea jotakin todella jännittävää. Silloin voi ottaa luettavaksi vaikkapa tämän kirjan.

   Poista
 4. Kirjan esittelyn perusteella odotusarvo oli testosteronia pursuava machodekkkari, johon tartuin epäröiden.

  Mutta, mikä positiivinen yllätys: tätä mummoa vietiin kuin pässiä narussa:) Stenius onnistuu tässä action-esikoisessaan paitsi väistelemään näppärästi erilaisia luoteja, iskuja ja potkuja, myös kaikkia sudenkuoppia, johon olisi saattanut helposti langeta. Esikoiselle sopii odottaa jatkoa:)
  Parikalle isot plussat onnistuneesta kannestaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkutukka, itse asiassa sain tämän lukuvinkin sinulta. Olit tehnyt niin vauhdikkaan postauksen tästä kirjasta, että oitis pyysin arvostelukappaletta. Ja kyllä kannatti!

   Poista
 5. Hei!

  Oletteko lukeneet tai kuunnelleet vastaavia kirjoja? En "osaa" lukea mutta olen kuunnellut kirjoja sitäkin enemmän. Minut yllätti jo omaelämäkerrassaan Steniuksen taito kirjoittaa joskin tekijöitä yleensä on mukana muitakin.

  Steniukselta pitäisi tulla kirja vuodessa omien sanojensa mukaan ja Lohikäärmeen luola kannattaa ottaa tämän kirjan jatkoksi.

  Seppo Mustaluodon Slaavilainen peli ja Kuoleman Safari ovat oivia kirjoja myös jos Veritiikerin kaltainen jännitys kiinnostaa. Näissä tosin enemmän ammattisotilastoimintaa ja Venäjän Oligarkkihommia😊

  Antakaahan vinkkejä jos tulee mieleen vastaavia kirjoja.

  VastaaPoista