maanantai 31. joulukuuta 2018

Lars Kepler: LazarusLars Kepler: Lazarus. 2018. Tammi. Ruotsinkielinen alkuteos Lazarus. Suomentaneet Kari Koski ja Maija Kauhanen. Kannen kuva Love Lannér. 552 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Kuollut mies, hautarauhan rikkoja, löydetään asunnostaan Oslosta. Kun asuntoa tutkitaan, poliisi tekee kauhistuttavan löydön avatessaan miehen pakastimen. Sieltä löytyy haudoista kaivettuja ruumiinosia, on jalkoja, kalloja, hampaita, kokonainen vauva, käsivarsia, ihmisen vartalo ja jotakin, joka kauhistuttaa Joona Linnaa ja samalla herättää hänen epäilynsä. Pari päivää myöhemmin Joona Linnaan ottaa yhteyttä saksalainen komisario ja pyytää Joonan apua Rostockin lähellä tapahtuneessa murhassa. Murhatun miehen selän iho on luonnottomasti uurteilla. Tämän löydöksen Joona Linna yhdistää Jurek Walteriin, jonka kollega Saga on tappanut ampumalla ja joka on julistettu kuolleeksi.  "Saga on kaiken aikaa uskonut varmasti tappaneensa Jurekin." (s. 233)

Nyt Joona tietää: viesti on suunnattu hänelle. Joonan aistit heräävät ja hän tietää, että hänellä on vain yksi mahdollisuus. Hänen pitää suojella Pariisissa opiskelevaa Lumi-tytärtään. Joona on aiemmin opettanut Lumille mm aseiden käyttöä. Nyt on tullut aika toteuttaa yhdessä Lumi-tytön kanssa laadittu katastrofisuunnitelma. Matka Lumin kanssa salaiseen kohteeseen voi alkaa. Lumi kuitenkin pohtii pakotilannetta. "Minä nyt vain tarkoitan, ettei elämä ole pelkkää selviytymistä vaan myös elämistä, Lumi sanoo." (s. 369)

Rikostutkimusta jää jatkamaan Saga, kaunis, sympaattinen ja täysin työlleen omistautuva nuori poliisi. Joona olisi halunnut Sagankin pakenevan Jurekia, mutta Saga ei jaksa uskoa tilanteen vakavuuteen kunnes sitten käy ilmi, että tilanne on kaikkine murhineen ja ruumisarkkuineen todellakin pelottava. Vasta kun Joona Linna palaa takaisin Ruotsiin tavoitteenaan saada Jurek pysähtetyksi, Joona saa Sagan ymmärtämään, mitä kaikkea Jurek on oveluudellaan ja älykkyydellään saanut selville Sagan puheenvuoroista. 
 
Norrtäljen kunnassa sijaitseva Högmarsö on yksi kirjan tapahtumapaikoista

Jurek on todella vaarallinen rikollinen. Hän on hyvin älykäs, ehkä poikkeuksellisenkin älykäs, hän pystyy hallitsemaan suuria kokonaisuuksia sekä ennakoimaan tilanteita ja vaaroja. Tällaisiin tekoihin eivät tyhmät pystyisi. "Selostaessaan operatiivista suunnitelmaa hän ajattelee Joona Linnan sanoja siitä, että kun kyse on Jurek Walterista, kaikki kunnioitus ja kaikki säännöt pitää unohtaa." (s. 342) Mietin, miten yhteiskunta voisi hyötyä Jurekin kaltaisen ihmisen älykkyydestä, jos sitä osaamista ja älykkyyttä,  joka nyt suuntautuu ihmisten surmaamiseen ja ihmisten minuuden mustaamiseen, voisi hyödyntää jossakin tavallisessa tehtävässä.

Helmikorvakoruilla on iso rooli kirjan tapahtumissa.

Suomalaistaustainen Joona Linna oli aiemmin sotilas. Hän toimi armeijan erikoisjoukoissa ja osallistui Alankomaissa järjestettyyn alan huippukoulutukseen. Sittemmin Joona opiskeli poliisikorkeakoulussa ja aloitti työskentelyn keskusrikospoliisin komisariona. Hän on hyvä ja taitava, sanotaan että kukaan ei ole Skandinaviassa päässyt Joonan tasolle haastavien murhajuttujen ratkaisemisissa.Taitava ja älykäs komisario kohtaa vertaisensa: älykkään ja taitavan rikollisen.

Oslon hautarauhan rikkojasta lähdetään liikkelle ja sitten mennään kovaa ja paikka paikoin tosi kovaa. Jännitys alkaa heti kirjan ensimmäisiltä sivuilta, pakastimesta löydetyistä ihmisten osista, eikä vauhti hiljene missään vaiheessa. Kepler vie lukijaa mukanaan kuin pässiä narussa kohtauksesta toiseen suoraan pimeyden sydämeen. Kirjassa on erinomainen juoni, jossa on uskomattomia koukkuja koko kirjan ajan. Rakenne on tarkkaan pohdittu ja on todella toimiva: erillisistä tapahtumista muodostuu täydellinen kokonaisuus, synkkä fiktiivinen maailma. Taidokasta juonen kehittelyä tukee Keplerin vetävä ja dynaaminen kerronta.

Lars Kepler -nimimerkin takana on ruotsalainen aviopari Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Kirjaa lukiessa voi aistia, että kirjailijat ovat nauttineet kirjan kirjoittamisesta ja juonen kehittelystä. Nyt seitsenosainen Joona Linna -dekkari on useissa maissa bestsellerlistojen kärkipaikoilla. 

Hyvää uutta vuotta ja antoisaa lukuvuotta myös vuonna 2019. Seuraavaa Joona Linna -sarjaa odotellen!

Lars Kepler -kirjailijanimen takana olevat Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril vuonna 2012. (Wikipedia)
Kirjasta ovat aiemmin postanneet mm Kirjasähkökäyrä 
ja Annika.

12 kommenttia:

 1. Luin tuon kirjan myös ja vaikka se raaka olikin niin jatkoa odottelen. Oikein hyvää vuotta 2019 sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin jatkoa odotan. Hyvää Uutta Vuotta myös sinulle.

   Poista
 2. Keplerin Joona Linnoista olen pitänyt, mutta muuten Keplerin linja tuntuu menevän yhä raaemmaksi. Edellisen Keplerin jälkeen jo päätin, ettei niitä ole pakko lukea. Ehkä Linnan jatko täytyy kuitenkin selvittää.
  Parhaillaan yöpöydällä on Olli Jalosen Finlandia-voittaja. Mukavaa vaihtelua dekkariputkelle.
  Kiitos kiinnostavasta kirjallisuusvuodesta kanssasi. Oikein hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Between. Mukava on ollut vaihtaa mielipiteitä lukukokemuksista. Itse en ole vielä lukenut tuota Jalosen kirjaa. Hyvää alkanutta vuotta!

   Poista
 3. Kiitos monista kirjavinkeistä ja blogiystävyydestä menneenä vuotena. Oikein hyvää ja valoisaa uutta vuotta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Lady of the Mess. Jatketaan ensi vuonna samaan malliin. Hyvää alkanutta vuotta!

   Poista
 4. Kiitos viime vuoden hyvistä vinkeistä Anneli.
  Erittäin antoisaa tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti. Oikein hyvää alkanutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 5. En ole lukenut Kepleriä koskaan mutta hyllystäni löytyi Nukkumatti. Se pitää lukea tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Kaisa lukemaan Nukkumatin. Ehkä jäät koukkuun, kuten moni muukin...

   Poista
 6. Tämä täytyykin ottaa lukulistalle, vaikka kuulostaakin aika raa´alle.Nyt on taas lukuinto päällä:)
  Mukavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun lukuinto on päällä. Ei tämä Lazarus ihan herkimpiä kirjoja ole, mutta tällaisiakin on kiva lukea silloin tällöin. Oikein hyvää alkanutta vuotta myös sinulle!

   Poista