torstai 18. tammikuuta 2024

Anne Frost: Haamulaukaus

Anne Frost: Haamulaukaus. Lector Kustannus Oy. 2024. 339 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Aulis vilkaisi everstiluutnanttia ja pani tyytyväisenä merkille, että tämä näytti jotenkin rennommalta. Hän ei osannut sanoa, mistä sellaista päätteli, eiväthän tunteet koskaan kuvastuneet Jangin kasvoilta. Ehkä jokin hänen elekielessään tai askelissaan, vaikea sanoa. Ja mitäpä se Aulikselle kuului paitsi siinä mielessä, että hän sydämestään toivoi asian ratkeavan. Sitten he voisivat jatkaa entistä elämäänsä eli taistelua idästä tulevaa vihollista vastaan."

Postipoika toi minulle yllätyspostia: Anne Frostin dekkarin Haamulaukaus. Niin kirjailija kuin kirjakin olivat minulle tuntemattomia. Kun hieman googlailin, kävi ilmi, että Haamulaukaus lopettaa Jang-dekkarisarjan. Takakannessa kuitenkin korostetaan, että Haamulaukauksen voi lukea itsenäisenä teoksena.

Kirjassa eletään toisen maailmansodan aikaa vuotta 1942. Tapahtumapaikka on Viipuri. Päähenkilönä on suomalainen everstiluutnanti Peder Jang. Kiinnostava tieto on, että hänen huhutaan olevan Mannerheimin poika. Woltteria, saksalaista everstiä ammutaan Viipurin torilla. Kaikki näyttää selvältä, everstiluutnantti Jang on syyllinen. Monen silmäparin mukaan luoti oli tullut juuri Jangin suunnalta. 

Toisaalla Helsingissä Helsingin Sanomain toimittaja Arno Hautala, Jangin pitkäaikainen ystävä, saa salaperäisiä nimettömiä kirjeitä, joissa ennustetaan Jangin pettävän maansa ampumalla Woltterin, saksalaisen everstin. Lisäksi ennustetaan, että Jang ryöstää puolustuslaitoksen säilykelähetyksen. Kirjeet ovat tietysti pilaa, miettii Hautala, mutta siitä huolimatta haluaa varmistua asiasta ja lähtee Viipuriin tapaamaan Jangia. Ja todellakin, ampumavälikohtaus on tapahtunut ja säilyketehtaan kuljetuksissa on jotakin hämärää. 

Nyt äkkiä töihin ja selvittämään totuutta. Rinnallaan Jangilla on aina uskollinen alikersantti Aulis Rasila ja Rasilan ihastuttava Adolf-koira. Viipuriin matkustanut toimittaja Hautala haluaa olla avuksi, aivan kuten Helsingistä paikalle saapunut Jangin vaimo Helle. Välillä ollaan varmoja, että joku teatterilaisista on syyllinen, koska erään näyttelijän sohvan alta löytyy luoti. Mutta miksi Woltteria ammuttiin? Oliko motiivina Saksan ja Suomen välien vahingoittaminen? Vai oliko kyseessä kosto? Mutta ketä kohtaan? Kaiken kiireen välissä Jangin vieraana Viipurissa pistäytyy Mannerheim tuomassa Jangille suru-uutisen.

Aika on käymässä vähiin. Jang, Hautala ja Helle kokoontuvat Pyöreän tornin Waasa-saliin. Tilataan ruoaksi paistettua ahventa perunamuussin ja kananmunakastikkeen kera. Helle oli kihartanut hiuksensa ja pukeutunut hyvin. Helle ehdottaa, että käydään tapaukset vielä kertaalleen läpi. "Levitetään palapelin palaset pöydälle ja katsotaan, saammeko niistä maiseman kootuksi." Ennen pitkää palaset tosiaan loksahtelevat paikoilleen ja löydetään syyllinen. 

Kirjaa on helppo lukea. Frostin teksti on sujuvaa, luvut ovat melko lyhyitä ja tarina etenee selkeän kronologisesti. Lukujen otsikot ovat kuvaavia ja niissä on kyseisen luvun tapahtumien päivämäärä. Ajankuva on aidon tuntuista. Vaikka kyseessä on itsenäinen kirja, uskon, että tapahtumiin kiinni pääseminen olisi ollut helpompaa, jos olisi lukenut sarjan aiemmat osat. Kiitosmaininnan saa kirjan onnistunut kansi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti