sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Joensuun kaupunginteatterissa Alkutuotanto

(c) Hauta-aho
Joensuun kaupunginteatteri: Alkutuotanto

Näytelmän tapahtumapaikka on metsä. Metsässä telttailee kaksi nuorta miestä, Allu (Aleksi Lavaste) ja Tommi (Tommi Kainulainen). On menossa retkipäivä numero 3. Nuoret miehet ovat menossa etsimään Tommin perintönä saatua metsäpalstaa. Tommille on kerrottu, että metsäpalstan lammikko halutaan suojella, koska siellä asustaa harvinainen rupilisko. Matka metsäpalstalle taittuu verkkaisesti, luonnossa on niin paljon nähtävää ja koettavaa.

Metsä on eläinten koti

Näytelmässä on vain kaksi näyttelijää, Allu ja Tommi, mutta rooleja on kolmisenkymmentä. Allu ja Tommi ovat välillä ihmisiä, välillä eläimiä. Joskus ollaan Borneolla orankien kanssa, joskus taas Guatemalassa papuja poimimassa. Porot esittävät harmistuksensa jäkäläkadosta, banaaniviljelijä kokee itsensä riistetyksi, orava vaatii ihmiskunnalle "lopullista ratkaisua". Tapaamme myös Pentti Linkolan, joka tuomitsee jokaikisen puun kaatamisen, tuomitsee ryöstökalastuksen sekä kesähuvilahirvitykset. Myös Erkki Pulliainen vilahtaa näytelmässä. Eläinten maailmankokous, johon osallistuvat kaikki maailman eläimet, on nautittavaa katsottavaa.  

Lopputuloksena on, että "jonkun se täytyy tämä alkutuotanto hoitaa". Maailma tarvitsee maanviljelijöitä, poronkasvattajia, kalastajia ja papujen kasvattajia. Kyllä maailmassa mahtuu asumaan sekä ihmiset että eläimet, vieläpä keskenään sopusoinnussa, kunhan huomioidaan toinen toisemme, eläinten hyvinvointi ja luonnon monimuotoisuus. 


(c) Pantzar
Näytelmä koostuu lyhyistä kohtauksista. Roolit vaihtuvat tiuhaan, mutta vaihdot sujuvat ihailtavan joustavasti ja sujuvasti. Nokkela ja humoristinen replikointi tukee näytelmän nopeatempoisuutta. Kaiken kaikkiaan näyttelijätyötä voi vaan ihailla. Näytelmä pysyy hyvin koossa, kiitos Iiristiina Varilon ja Saana Lavasten hyvän ohjauksen.

Käsiohjelmasta luen, että Alkutuotanto tehtiin ensimmäisen kerran näyttämölle vuonna 2012. Tavoitteena tuolloin oli tehdä vakavasta aiheesta kepeä näytelmä. Näytelmä on nyt seitsemän vuotta myöhemmin päivitetty. Aihe on tänä päivänä entistä tärkeämpi ja tekijöiden mukaan toteutus on entistä kepeämpi. Totta, ilmastonmuutos on tänä päivänä tärkeä ja ajankohtainen teema. Pidin siitä, että ilmastonmuutosteemaa käsitellään nimenomaan eläinten näkökulmasta. Näytelmä on kantaaottava, kepeys kuljettaa näytelmää hyvin eteenpäin, vaikkakin viimeisen puolituntisen aikana näytelmän kulku hieman jämähtää. Loppu onkin aika totista torvensoittoa ja liiankin alleviivaavaa. Uskon, että teatteriin tulevat pitävät näkemästään, mutta mietin, jaksaako kaikkien medioiden lempiteema kiinnostaa niin paljon, että sitä tullaan vielä teatteriinkin katsomaan. 

Näyttämöllä: Tommi Kainulainen ja Aleksi Lavaste
Näytelmä: Jonni Pantzar
Ohjaus: Iiristiina Varilo ja Saana Lavaste
Lavastus: Mari Hämäläinen
Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 12.10 - 16.11.2019
Esityksen kesto: 2,5 tuntia
Katso työryhmän täydelliset tiedot täältä.

Kiitos kaupunginteatterille kutsusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti