torstai 31. lokakuuta 2019

Lukupiirikirjana Tuula-Liina Variksen Huvila, vieraana Tuula-Liina VarisTuula-Liina Varis: Huvila. 2016. WSOY. Päällys: Martti Ruokonen. 245 sivua. 


Lainattu kirjastosta


"Miksi ne, jotka eivät ole aiheuttaneet mitään eivätkä ole olleet osallisina missään, kärsivät enemmän kuin ne, jotka olivat aatteita julistaneet, sotaa halunneet, sodan aiheuttaneet ja sen aloittaneet, tehneet kaukana taistelupaikoista päätöksiä, jotka ratkaisivat sodan kulun?

Meitä oli yksitoista innokasta lukijaa, kun kokoonnuimme viime tiistaina käsittelemään Tuula-Liina Variksen Huvilaa. Myös Tuula-Liina Varis oli mukana. Tuula-Liina Variksella on vahva ja monipuolinen kirjoittamiseen liittyvä tausta alkaen lapsuuden päiväkirjojen ja runojen kirjoittamisesta. Kirjallinen ura jatkui kirjallisuuden ja suomen kielen opinnoilla, jotka johtivat toimittajan ja kolumnistin tehtäviin. Sitten tulivat kirjallisuusohjelma A&Ö televisiossa, Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajuus ja Joensuun kirjallisuustapahtuman työryhmän puheenjohtajuus. Kaiken tämän ohella Tuula-Liina on kirjoittanut parikymmentä romaania. Tuula-Liinan kirjailijatausta on niin vahva, että jo siitä saisi aikaiseksi pari postausta, mutta mennään nyt Huvila-kirjaan.

Kirja sijoittuu Turkuun ja lähistöllä sijaitsevaan hirsilinnaan. Päähenkilö on varakkaan perheen tytär Raakel, joka opiskelee Turun yliopistossa. Raakel elää hyvin suojattua elämää äitinsä tarkassa valvonnassa. Niin kauan, kunnes Raakel menee serkkunsa Juhanin kanssa taidenäyttelyn avajaisiin. Vuosi on 1929. Taiteilija on Aksel Korkeakorpi. 

"Hänestä tulisi suuren taiteilijan vaimo ja muusa. Niin kuin Rembrandtin Saskia."

Raakelin ja Akselin ensitapaaminen laittaa molempien elämät uusiin raameihin. He rakastuvat. Vietetään häitä, Raakel huomaa odottavansa lasta. Raakel unelmoi romanttisesta tulevaisuudesta. Mutta lapsen syntymä kuormittaa Raakelia, hän väsyy, hän ei jaksa pitää itsestään huolta. Heräävä kansallissosialismi kiehtoo Akselia. Käy ilmi, että Raakelin suvusta löytyy juutalaisia sukujuuria. Tällaisen likaisen vaimon kanssa Aksel ei voi elää. ”Minä olen nainut naisen, jolla on juutalainen verenperintö ja ryssänkirkkolaiset sukujuuret. Olen siittänyt lapsen, jonka suonissa virtaa juutalaista verta.” Aksel jättää perheensä ja lähtee Saksaan voidakseen olla mukana kolmannen valtakunnan rakentamisessa.

Totesimme, että Huvila on pieni kirja, josta löytyy monta teemaa. Kirjassa on 1920- ja 1930-lukujen ajankuvausta, siinä on naisen aseman kuvausta ja kuvausta pienen ihmisen elämästä suurien aatteiden varjossa. Keskustelimme ensin kirjan henkilöistä. Itse kukin meistä oli kirjaa lukiessaan pohtinut, löytyykö kirjan henkilöille - Raakelille, Akselille, tytär Leealle, palvelija Selmalle - vastinetta todellisesta elämästä. Kyllä vain, kertoo Tuula-Liina, Akselin hahmo linkittyy taiteilija Sigurd Wettenhovi-Aspaan (1870-1946). Hänet tunnettiin monipuolisena kulttuuripersoonana, hyvin älykkäänä henkilönä, kielentutkijana ja oikeistolaisuuden ja natsismin ihailijana. Akselin ja Raakelin hirsitalollekin on vastine todellisuudessa: Vilniemen huvila Karjalohjalla.

"Olisi hylännyt sen Führerinsä ja pitänyt meidät."

Monet meistä ihastuivat palvelija Selmaan. Kirjan loppupuolella myös Selma saa äänen ja hänen kauttansa valottuu tavallisen köyhän kansan elinolosuhteiden niukkuus. Selma oli äärettömän tärkeä henkilö Raakelille. Mitä olisikaan Leea-tyttären elämä ollut ilman Selmaa? Selmojen merkitystä ei koskaan saisi aliarvioida, niin tärkeitä jokapäiväisen elämän ylläpitäjiä kaikki selmat ja martat ovat olleet ja ovat edelleen. Myös tytär-Leea saa puheenvuoron kirjan loppupuolella. Ainoa päähenkilö, jolle kirjailija ei anna omaa ääntä, on Aksel. Mietin, olisiko lukukokemus erilainen, jos Akselillekin olisi annettu puheenvuoro.

Kirja kertoo Raakelin tarinan, mutta taustalla kulkee koko ajan 20- 30-lukujen historia. Turku viettää 700-vuotisjuhliaan, äärioikeistolaisuus on nousussa, Katri Vala lentää lentokoneella, Kuru-laiva uppoaa ja New Yorkin pörssi romahtaa. Ihastuimme kirjan ajankuvaan, sen yksityiskohtaiseen ja inhimilliseen kuvaukseen. Kirjailija kertoo, että hän on hyvin kiinnostunut historiasta. Jotta voisi kuvata jotakin ajanjaksoa mahdollisimman autenttisesti, hän tutustuu historiakirjojen ohella aikakauden lehdistöön. Mm mainokset välittävät arvokasta tietoa ajan kulutustottumuksista. Myös kirjan sanasto traditsioineen ja viftauksineen tukee hyvin ajankuvausta.

Huvilassa on sama teema kuin monissa Tuula-Liinan aiemmissakin kirjoissa: naiset ja lapset ovat tukijoiden ja myös kärsijöiden roolissa, kun miehet luovat historiaa. Olemme lukupiirissämme lukeneet useitakin tälle aikakaudelle sijoittuvia kirjoja, mutta Huvilassa on erilainen näkökulma, koska maailmaa ja nousevaa natsismia tarkastellaan kolmen naisen yhteisöstä käsin. Kirja on vakuuttava, se on taitavasti kirjoitettu, se on surullinen ja rehellinen kuvaus siitä, miten aate ottaa valtaansa miehen ja miten aate rikkoo kaiken. 


Kiitos Tuula-Liina, kun olit mukana. Oli antoisa tapaaminen, lukupiiritoimintaa parhaimmillaan.Tuula-Liina Varis (Wikipedia)

6 kommenttia:

 1. Oi mä tykkään lukea just tollasia kirjoja. Pitääpä heti käydä netissä varaamassa tuo kirja, tiedä vaikka ois montakin varausta ennen mua.
  Oikein rauhallista viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhallista pyhäinpäivän viikonloppua myös sinulle. Uskon, että sinäkin pidät tästä kirjasta.

   Poista
 2. Mekin luettiin täällä pari vuotta sitten tämä kirja lukupiirissä. Oli kiva lukea keitä henkilöitä Tuula-Liina Varis on ajatellut kirjan taustalla. Pidin tästä kirjasta ja Variksen muutkin kirjat ovat lukulistallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että kirja on teilläkin ollut lukupiirikirjana. Tämä on hyvä kirja lukupiirikirjaksi, kirjassa on niin monia teemoja, joista voi keskustella.

   Poista
 3. Tuula-Liina Varis on hieno kirjailija ja hänen kirjansa olen kaikki lukenut. Oli varmasti hienoa tavata hänet henkilökohtaisesti.
  Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi kiva, jos lukupiiriin saadaan kirjailija mukaan. On mukava kuulla hahmojenn ja tapahtumien taustoista. Myös kirjailijoiden kirjoitusprosessit ovat kiinnostavia. Hyvää pyhäinpäivän iltaa sinulle!

   Poista