tiistai 6. elokuuta 2019

Marko Hautala: KuokkamummoMarko Hautala: Kuokkamummo. Tammi. 2014. Äänikirja.  Lukija Mervi Takatalo. Kesto 8:49:00.

Vaara-kirjastot

Tällä kirjalla on niin mielenkiintoinen nimi. Muistan, kun kirja ilmestyi, mietin että tuo kirja on varmasti täynnä kauhua. Nyt tartuin kirjaan äänikirjana ja todellakin, aika monia kauhunhetkiä koin kuunnellessani kirjaa puutarhatöitä tehdessäni. 

Urbaanilegendaa lapsia tappavasta Kuokkamummosta on kerrottu uudelleen ja uudelleen kymmenien vuosien ajan hämärässä pommisuojassa Vaasan Suvikylässä. Tarinaa kertoo naamioitunut "ylipastori". Suvikylässä asuvat Maisa ja Samuel ovat molemmat osallistuneet Kuokkamummo-aikuisriittiin kouluaikanaan. Samuelin ollessa 15-vuotias Suvikylään muuttaa Julia, suomalainen tyttö, joka on asunut isänsä kanssa muutaman vuoden Kaliforniassa. Samuel asuu Patterinniementien kerrostaloissa, jotka tunnetaan tavallisten duunareiden asuntoina, kun taas Julia asuu rikkaiden omakotitaloalueella. Kauempana alueella on Helgen mökki. Tyhjänä oleva Bonsdorffin huvila läheisellä saarella on paikka, jonne kukaan ei uskalla mennä. Onko Kuokkamummolla jotakin tekemistä aution huvilan kanssa, sitä arvaillaan. Joka tapauksessa Kuokkamummoa pelätään. Suvikylässä sattuvat oudot tapahtumat, mm ihmisten katoaminen, lisäävät pelkoa. 

Samuel muuttaa pois Vaasasta heti aikuisikään päästyään. Nyt isä on kuollut ja Samuli palaa selvittämään isänsä jäämistöä. Hän palaa ajatuksissaan Patterinniementien mysteereiksi jääneisiin tapahtumiin ja luonnollisesti Juliaan, silloiseen ihastukseensa. Samaan aikaan väitöskirjaa tekevä Maisa tulee Suvikylään tekemään tutkimusta tarinaperinteestä. Tosin tutkimuksen ohjaaja Pasi ei jaksa innostua aiheesta. Tietoa tänä päivänä kerrottavista tarinoista Maisa haluaa kuulla Sagalilta, maahanmuuttajaperheen tyttäreltä. 

Kirja etenee monella aikatasolla ja monen henkilön näkökulmasta, mutta aina loppujen lopuksi törmätään Kuokkamummoon. Vaikka liikutaan monella aikatasolla ja vaikka kirjassa on hyvin paljon asiaa ja runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia, juonta ei ole hankala seurata. Päinvastoin, kirja etenee sujuvasti ja juoni on mielenkiintoisesti rakennettu. Yllätyksiä riittää loppuun saakka. Hautalan kirjoitustyyli vie mukanaan, lisää haluaa lukea (=kuunnella) ja oitis huomaankin, että 8 tuntia 49 sekuntia onkin jo hurahtanut. Tähänkö se nyt loppui? Kuuntelen vielä, tulisiko vielä jatkoa, mutta jatkoa ei tule ja loppuratkaisu jää leijumaan. 

Tämä on ensimmäinen lukemani Hautalan kirja. Hautalaa on tituleerattu suomalaisen kauhun kuninkaaksi.  Kyllä kirjassa oli pelottavia ja jännittäviä kauhukohtauksia, mutta kokonaisuus ei ollut kuitenkaan liian pelottava. Osittain luin (siis kuuntelin) kirjaa kuin mitä tahansa hyvää romaania. Esimerkiksi Samuelin ja Julian henkilöhahmot olivat hyvin rakennettuja ja heidän tutustumistaan ja seurusteluaan oli mielenkiintoista seurata. Iso plussan kirja saa minulta siitä, että tapahtumat sijoittuvat Vaasaan, opiskelukaupunkiini. On mukava, kun kirjasta voi tunnistaa itselle tuttuja paikkoja.

Kirjasta on kirjoitettu mm seuraavissa blogeissa:
 P.S. Rakastan kirjoja 
Morren maailma 
Villasukka kirjahyllyssä

8 kommenttia:

 1. Marko Hautalaa olen lukenut, mutta tätä kirjaa en. Laitetaanpa listalle.
  Mistä muuten hankit äänikirjasi? Kuunteletko kännykällä vai jollain muulla laitteella? Latasin kännykkääni Ellibs-sovelluksen näin alkajaisiksi, mutta vertailun vuoksi kerään tietoja myös muista mahdollisuuksista.

  VastaaPoista
 2. Hei Between. Minulle tämä oli ihan ensimmäinen Hautala, mutta ehkä jatkossa luen muitakin. Pidin Hautalan kirjoitustyylistä.
  Nyt olen hankkinut kaikki äänikirjani kirjastosta. Ja sovelluksena on Ellibs. Minusta on tärkeää tukea kirjaston toimintaa hyödyntämällä tätäkin tarjontaa. Ja onhan se ilmaista. Hankaluuna on se, että
  ainakin täällä meillä kirjaston valikoima on aika pieni. Varaamalla saa kyllä ihan uusiakin kirjoja, mutta useimmiten kuuntelemisen haluaa aloittaa ihan extempore, eli silloin kun siihen syystä tai
  toisesta tarjoutuu mahdollisuus.
  Facebookin dekkariryhmässä keskusteltiin juuri muutama päivä sitten näistä kuuntelusovelluksista. Nämä saivat eniten kannatusta: Storytell, Elisa ja Bookbeat.

  VastaaPoista
 3. Täytyy pitää silmät auki, jos löytyisi paperisena tämä Hautalan kirja. Ostaisin matkakirjaksi. Yleensä ostan matkakirjat pokkareina tai kirppareilta. Siten hennoo jättää ne majapaikan kirjastoon muiden luettavaksi. Äänikirjoissa on ainakin se huono puoli, ettei sitä, minkä juuri haluaisi kuulla/lukea ei ole saatavissa. Minulla on vielä myös keskittymisen kanssa ongelmia :)
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä, pokkareita on kivakin jättää lomapaikkoihin seuraavien turistien luettavaksi. Äänikirjat ovat kyllä ihan oma maailmansa.

  VastaaPoista
 5. Luin tämän vuosia sitten Turun Science Fiction Seuran lukupiirissä. Muistan silloin, että kirja ei mielestäni ollut pelottava, mutta monet sen kummallisista yksityiskohdista mietityttävät minua edelleen. Tässä kirjassa on siis jotain, joka on jäänyt muhimaan mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minullekin jäi tämä Kuokkamummo mieleen. Pitäisi lukea jokin toinenkin Hautalan kirja.

   Poista