perjantai 17. toukokuuta 2019

Lontoon kuninkaalliset kanit: Pako tornistaSanta Montefiore & Simon Sebag Montefiore: Lontoon kuninkaalliset kanit. Pako tornista. Sitruuna. 2019. Alkuteoksen nimi: Royal Rabbits of London. Escape from The Tower. Suomentanut Maija Heikinheimo. Kansi ja piirroskuvitus Kate Hindley. 244 s.

Arvostelukappale kustantajalta

Elämä on seikkailu. Kaikki on mahdollista, kun on tahtoa ja onnea, mehevä porkkana, tarkka nenä ja ripaus hullunrohkeutta.

Sulo-kanin seikkailut alkoivat Lontoon kuninkaalliset kanit -sarjan ensimmäisessä osassa. On ilo päästä seuraamaan Sulo-kanin jatkoseikkailuja. Sulo Ruskeahäntä on pieni, heiveröinen, karsastuksesta kärsivä kani, joka kaikista fyysisistä puutteistaan huolimatta on kuninkaallinen kani. Horatio-kani oli lähettänyt Sulon varoittamaan kuninkaallisia kaneja ratsien eli rottien juonesta, jonka tarkoituksena oli vahingoittaa kuningatarta. Sulo onnistui hienosti tässä haasteellisessa tehtävässä ja sen kunniaksi se nimettiin kuninkaalliseksi kaniksi.

Mutta nyt haasteet ovat uudet. Ratsit pitävät majaa lontoolaisessa pilvenpiirtäjässä. Talossa olevan mediakorporaation omistaa Papa-ratsi, jonka tavoitteena on tuhota kuninkaalliset kanit sekä aiheuttaa maailmaan kaaosta ja kurjuutta. Tavoitteisiin päästäkseen Papa-ratsi hyödyntää nykyteknologiaa, ts. internetiä, kannettavia tietokoneita sekä älypuhelimia.

"En tuota sinulle pettymystä, Papa" (s. 20)

Yhdysvaltain presidentti on tulossa vierailulle Buckinghamin palatsiin. Papa-ratsilla on suunnitelmat, kuinka pilata presidentin vierailu ja rikkoa Englannin ja Yhdysvaltojen välinen vahva liittoutuma. Ratsien tulee siepata Sulo-kani, jotta se ei pääse sotkemaan Papa-ratsin suunnitelmia. Ratsit ottavat haasteen mieluusti vastaan. Alkaa ratsien välinen kilpailu, kuka onnistuu pyydystämään Sulo-kanin ja saamaan kiitosta ja kunniaa Papa-ratsilta. 

"Olet rohkea ja älykäs pikku kani." (s. 26)

Näin sanoi Belle de Kaunokäpälä, joka piti kovasti pikkuisesta Sulo-kanista. Sulon nähdessä painajaisia Belle lohdutti ja kehotti tätä ajattelemaan rakkaita asioita. Sulon ei tarvinnut kauaa miettiä: selleri ja äiti.

Belle de Kaunokäpälä lohduttaa Sulo-kania.
Kuninkaallisten kanien johtaja Nelson kutsuu koolle kuninkaallisista kaneista parhaimmat, Clooneyn, Belle de Kaunokäpälän, Laserin, Zenon ja Sulon. Nelsonin johdolla tehdään suunnitelmat presidentin vierailun onnistumiseksi. Kuningattaren ja presidentin turvallisuus taattaisiin yhteistyössä Yhdysvaltain presidentin kanien sekä Iso-Britannian pääministeriä avustavan kettujoukon kanssa. 

"Air Force One laskeutui Standstedin lentokentälle Lontooseen." (s. 70)

Presidentin mukana tulevat purukumia jauhavat, tummiin pukuihin pukeutuneet amerikkalaiset kanit. Alkaa kiireinen valmistautuminen seuraavan illan kuninkaallista juhla-ateriaa varten.

Amerikkalaisia kaneja
Sama valmistautuminen alkaa myös ratsien keskuudessa. Ratsit olivat saaneet tiedon, että presidentti pelkää yli kaiken rottia, eli tältä pohjalta kaaos saataisiin helposti aikaiseksi. Ja kaiken lisäksi ratseja onnistaa. He saavat napatuksi Sulo-kanin. Sulo laitetaan säilöön kuntosalille.

Näyttää siis siltä, että ratsit onnistuvat suunnitelmassaan, koska Sulo-kanikin on siepattu. Mitä tapahtuu, pääseekö Sulo pakoon, miten onnistuu presidentin vierailu?

Pako tornista -kirjan sisällön voi tiivistää näin: siinä on  hauskuutta, fantasiaa ja seikkailua. Kirja on nopeatempoisempi ja vauhdikkaampi kuin ensimmäinen osa. Tässä kirjassa lukija saa elää jännittäviä hetkiä. On hienoa, että kirjailijat eivät ole unohtaneet huumoriakaan. Pidin myös kirjan hienoista henkilö(=rotta)kuvauksista.  

Iso plussa tulee Kate Hindleyn kertakaikkisen kauniista mustavalkoisesta kuvituksesta. Samoin kirjan houkutteva kansi saa kiitosta. Kirjan lopussa on vielä kivoja ekstrasivuja. Kustantajan sivuilta löytyy ikäsuositus: 7-99 v. Uskon, että kirja on mieluista luettavaa koululaisille, niin kuin se oli mieluista luettavaa yli 60-vuotiaallekin! 😉 Viimeisellä sivulla on lupaus: Lontoon Kuninkaallisten kanien tarina jatkuu. Pysy kuulolla!

2 kommenttia:

 1. Kiitos Anneli!
  Tämä täytyy sujauttaa nuorelle lahjaksi, niin pääsee itsekin lukemaan.
  Kesäistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tämä on sinullekin mieleistä luettavaa Kirsti.

   Poista