torstai 16. elokuuta 2018

Veera Salmi: Puluboin ja Ponin komerokirjaVeera Salmi: Puluboin ja Ponin komerokirja. 2017. Otava. Kuvittanut Emmi Jormalainen. 127 sivua.

Lainattu kirjastosta

Veera Salmen kirjassa Puluboin ja Ponin komerokirja lukijat viedään Puluboin ja Ponin kera jouluvalmisteluihin ullakkomeroon. Puluboin ja Ponin tarkoitus on viettää joulu ullakkokomerossa vastalauseena sille, että mikään ei ole mallillaan jouluvalmisteluissa. Ponin mummilla on ihan kummalliset suunnitelmat joulun varalle, mummi järjestää Rantarouvien kanssa kummalliselta kuulostavaa kodittomien joulua, mummin valvonnassa askarrellaan ilta illan jälkeen tonttunauhaa, Ponin vanhemmat ovat lähteneet rakkauslomalle ja sitten vielä kaiken päälle paras ystävä Miisu on muuttamassa pois. Eli Poni ei ole lainkaan tyytyväinen, mutta onneksi on Puluboi.

Puluboi uskoo voivansa auttaa Ponia. Koska minä olen tuhmatieteellisen kolkeakoulun ilkeysmaisteli, minulla on multilijjaldi-piljaldi-tiljaldi killeli-ehdotusta ihan valmiina Ponin käyttöön. Tässä kiljassa siis tehdään salamaja ja hiippaillaan ja Poni suolittaa lentämisen alkeiskulssin. 

Puluboi ja Poni tekevät jouluvalmisteluja ullakkokomerossa. Luonnollisesti joulun odotukseen kuuluen tonttuja hiippailee myös ullakolla, ja sekös vasta harmittaa Puluboita, koska Puluboilla on tonttuallelgia. Kaikki tuntomelkit täsmäsivät, huutomelkki huutomelkki huutomelkki ja hashtag tonttu piste pum. Arvata saattaakin, että joulu ullakkokomerossa ei onnistu. Loppujen lopuksi Poni toteaa: Kun me kävelimme iltamyöhällä kotiin, ajattelin että tämä joulu oli paras joulu, mitä minulla ikinä oli ollut.

Tämä oli ensimmäinen lukemani Puluboi ja Poni -kirja, vaikka tätä ennen tämän sarjan kirjoja on ilmestynyt jo neljä. Tyttärenlapseni, 7-vuotias poika, oli meillä viikon verran hoidossa ennen koulun alkua. Hänen kanssaan luetaan paljon ja tämä kirja tarttui mukaamme kirjastosta lähinnä siksi, että Puluboi-elokuva menee tällä  hetkellä elokuvateattereissa. Valitettavasti elokuviin emme ennättäneet.  
Lukukaverini

7-vuotias lukukaveri piti kirjasta. Puluboin jutut ja kieli naurattivat ja hänen mielestään tonttukilpailu oli erityisen hauska. Juttelimme kodittomista ja lukukaverini kertoi, että hän on nähnyt kodittomia Tukholman kaduilla, mutta ei kotona Savonlinnassa. Juttelimme vielä kodittomien joulusta ja kerroin hänelle Veikko Hurstin järejstämästä kodittomien joulujuhlasta. - Aikuisena koin, että Veera Salmi oli ottanut tärkeän teeman eli kodittomuuden kirjansa aiheeksi. Kodittomuutta on käsitelty hienosti lapsinäkökulmasta. Ehkä lapset kokevat tekstin erilaisine fontteineen mielenkiintoisena, aikuisten mielestä teksti tekee hieman levottoman vaikutelman. 

Iso plussa kirjan kuvittajalle Emmi Jormalaiselle. Mustavalkoinen kuvitus toimii. 

Emmi Jormalaisen onnistunutta kuvitusta

8 kommenttia:

 1. Puluboisit ovat olleet meillä myös juniorimurmeleiden suosikkeja ja Salmi on luontevasti ympännyt niihin lukijoidensa ikäkaudelle sopivalla tavalla teemoja, jotka herättävät rakentavaa ja avaavaa keskustelua; mainiota.
  Kivoja yhteisiä, tärkeitä lukutuokioita teille edelleenkin ja aurinkoista loppukesää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että Puluboit ovat teilläkin suosittuja. Meillä myös ihastuttiin Puluboihin ihan tämän yhden kirjan perusteella. Varmasti jatkoa seuraa. Hyviä lukuhetkiä myös sinun loppukesääsi!

   Poista
 2. Puluboi on ihanan symppis lastenkirjahahmo. veera Salmella on joka kirjassa tärkeitä teemoja, joita käsitellään sympaattisesti. Rakastuin ensimmäiseen Puluboi ja Poni kirjaan ja olen lukenut kaikki viisi kirjaa. Siirin kanssa luetaan näitä kirjoja aina vaan uudestaan ja kikatellaan yhdessä.
  Tykkään tekstistä ja siitä, että fontti vaihtelee. Puluboin mainoskatkot ovat mainioita.

  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että teilläkin tykätään Puluboista. Eikä se ihme olekaan, niin hienosti Veera Salmi kuljettaa tarinaa.

   Poista
 3. Tutustuin Puluboihin amtööriteatterin esityksessä.
  Esityksen nimeä en muista, olikohan Puluboin ja Ponin teatteri, mutta se oli hulvattoman hauska, joukossa vakavaa. Halvinaista helkkua!
  Kirjat ovat minulle vielä aivan uusi asia. Ehkä tutustun niinhin pienimmän lapsenlapsen kanssa parin vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Puluboi on päässyt teatteriin. Eikä se ihme olekaan, niin hyviä nuo tarinat ovat. Ja varmasti myös elokuva tulee olemaan suosittu.

   Poista
 4. Hauska Puluboin hahmo on kirvoittanut meidänkin junioreilta monet naurut.
  Kaikkea mukavaa loppuviikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teillekin Puluboi on tuttu. Mukavaa viikonlopun alkua myös sinulle Kirsti.

   Poista